Tweedaagse bijscholing in Boxtel afgerond

Tweedaagse bijscholing in Boxtel afgerond

Op zaterdag 7 en 14 november heeft in sporthal De Braken te Boxtel, onder verantwoordelijkheid van de VBO, een decentrale bijscholing voor Zuid-Nederland plaatsgevonden.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In twee dagdelen van elk drie uur kwamen de volgende leerdoelen aan bod:

  • 1 - Verbeteren eigen vaardigheid.
  • 2 - Kennis nemen en delen van een aantal uitvoeringen basis slagen, looptechnieken, bijbehorend voetenwerk en handgrepen.
  • 3 - In staat zijn om de observaties van diverse technieken te vertalen in oefenvormen voor hun vereniging situatie en in staat zijn om na observatie richting te geven aan correcties en technische verbeteringen bij hun spelers.

15 deelnemers met een gemiddelde uit de provincies Noord-Brabant en Limburg kregen na een kennismakingsrondje een presentatie in woord en beeld. De casus probleemstelling van regelmatig geslagen ondiepe clear werd in eerste instantie met name opgelost door het verbeteren van de slagtechniek, waarna na enige uitleg en discussie ook het voetenwerk versus loopbewegingen aan de orde kwamen. Vervolgens werd er met een knipoog naar het didactisch model van Gelder gekeken om een doelstelling te formuleren.

Op de vraag wat o.a. nodig was om een goede training te geven moest men in ieder geval kennis van zaken (badminton inhoud) hebben zoals een klein stukje anatomie en v.w.b. de technieken: alle (basis) uitvoeringen kennen/kunnen, hoe deze aan te leren / te verbeteren; ook weten waar afwijkingen kunnen zitten en daar dan juist mee om kunnen gaan.

Als laatste werd in theorie een stukje observeren en analyseren behandeld.

Vervolgens de zaal in om m.b.t. eigen vaardigheid in de praktijk aandacht te geven aan de splitstep, bovenhandse en onderhandse slagbeweging verkorten, grip verpakken. Jammer dat de tijd daar veel te kort voor was maar vervolgens zat het eerste dagdeel er al weer op. De zaterdag daarop volgend alleen maar praktijk.

Scouten van spelers, analyseren van één of meerder spelproblemen en dat vertalen in een doel en aan de hand van een lesplan dezelfde speler een training geven. Omdat er zes jeugdspelers waren vanaf jeugd U15 t/m hoofdklasse regio waren er mogelijkheden genoeg om op niveau aan de diverse opdrachten te werken. Eerst een partijtje ES spelen, in twee- of drietallen scouten incluis analyseren, een lesplan concipiëren en vervolgens je eigen speler training geven of als observator bij een andere collega observeren.

Na een collectieve korte evaluatie werd snel overgegaan naar de tweede opdracht. Deze opdracht was vergelijkbaar met de vorige maar dan met andere groepssamenstellingen en een aangereikt spelprobleem waarbij de afronding ook gelijk was aan de vorige.

Al met al een prima bijscholing, gemiddeld was iedereen tevreden zodat men na het invullen van het evaluatieformulier en het uitreiken van het VBO licentieboekje weer tevreden huiswaarts kon. Met dank aan sporthal De Braken en uiteraard de zes Brabantse jeugdspelers.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!