Moederdag 2019

At your service!

At your service!
Moederdag 2019

In mijn eeuwig durende zoektocht naar verbetering kom je soms op zeer eenvoudige maar effectieve dingen.

› alles over het Badminton Festival!

We doen elke ochtend vroeg trainingen op OroDenmark die starten tussen 06.00 en 07.00 uur. Voor de spelers betekent dat vroeg opstaan, want om de een of andere reden hebben ze een uur nodig zich klaar te maken voor de eerste training. (15 minuten zou meer dan genoeg moeten zijn :-)

Eenmaal in de hal zijn er de rituelen waar je als trainer je zelf aan dood ergert. Alles gaat tergend langzaam en het is vaak maar beter dat ik het niet zie en dus pas op het laatste moment de hal binnen kom. Je hoeft dan niet te zien dat hun pacemaker (het mobieltje) een flink aantal knuffels krijgt voor ze hem voor twee tot drie uur weg moeten leggen. Dat lukt vaak ook niet, want als er water gedronken moet worden dan kunnen ze het niet laten om er op te kijken.

Het gevolg van al deze rituelen en de asociale online verslaving is dat het vrij lang duurt voor dat spelers op de trainingmodus overschakelen. Ze zijn mentaal niet klaar om bezig te zijn met badminton en daar ook voor de volle 100% op geconcentreerd te zijn.

Ik ben voorstander van een warming up op de baan, maar niet op een manier die de meeste spelers doen als ze op de baan komen. Ze staan stil en slaan al pratend shuttles naar elkaar en iedere oplettende trainer zal zien dat er tergend veel fouten worden gemaakt. Speel een shuttle iets zachter en de tegenstander staat vast en probeert alleen met voorover bukken de shuttle nog enigszins terug te slaan. Het gevolg van de voorbereiding en zo'n warming up is dat er onbewust een trend wordt gezet in de hersenen die je in bijna de gehele training van twee uur niet meer weg werkt.

Een manier om dat probleem op te lossen is om de spelers direct een hoge concentratie training te geven. We doen dit door de eerste 15 tot 20 min de service te trainen zonder fouten te maken. Bij deze training wil ik ook dat ze veel nieuwe dingen uitproberen, zoals voetpositie, grip, positie op de baan, voorspelbaarheid van de return, tactisch serveren in verhouding tot het met de hand mee of tegen de hand in return van de tegenstander. Het is de bedoeling dat de spelers zonder ook maar een slag als warming-up te doen, zich opstellen voor een perfecte service en dat dan zo lang mogelijk vast te houden.

De eerste paar trainingen was dit niet echt een succes, ongelofelijk veel fouten op letterlijk elk gebied. Voor de damesenkel was de hoogte-diepte-verhouding totaal zoek, was er bijna geen variatie, werd er niet gewerkt met gripverpakking ten opzichte van de lichaamrotatie in de zeer krachtige serviceslag. De spelers zijn extreem conservatief. Doen keer op keer het zelfde ook al gaat het helemaal fout. Kijken in zijn geheel niet naar waar de tegenstander staat bij de service-ontvangst, hebben geen benul van waar ze de service heen moeten spelen om een voorspelbare return te krijgen.

Voor de trainer is het een zeer intensieve training, want als je meer dan 20 seconden niets hebt gezegd dan heb je er zo'n 10 fouten doorheen laten slippen en dat ongeacht het niveau van de spelers. Ik durf te stellen dat zelfs spelers tot het niveau van tweede divisie in Denemarken (dat is hoger dan de eredivisie in Nederland) een slechte tot zeer slecht service hebben.

Op het OroDenmark zomerkamp van vorig jaar gaf Thomas Laybourn aan dat hij zo'n 15 aandacht punten had bij het trainen van de service. Dat werd door bijna iedereen als veel ervaren. Op de dagelijkse training op OroDenmark is dit aantal aan de lage kant, want wij komen al op meer dan 30 punten waar je als trainer op moet letten. Dit kan je wel opdelen in 4 of 5 verschillende groepen, maar 20 minuten service-training per dag is veel te weinig om al deze punten onder de aandacht te brengen. De spelers gaan dan ook regelmatig een paar uur naar de hal om enkel en alleen service-training te doen. Na een paar maanden van service-training als warming-up zie je ook dat de service een hele andere betekenis gaat krijgen voor de spelers. Ze zijn zich veel meer bewust van de mogelijkheden die een goede start van de rally biedt door veel meer met de service bezig te zijn. Voor veruit de meeste spelers is de service niets meer dan een opslag terwijl het in werkelijkheid het begin van je tactiek is.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!