SportSport

Het innemen van cafeïne en koolhydraten leidt tot een betere badmintonprestatie

Het innemen van cafeïne en koolhydraten leidt tot een betere badmintonprestatie

Badmintonners kunnen hun prestatie verbeteren door cafeïne en koolhydraten gecombineerd in te nemen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Hoewel het afzonderlijk innemen van cafeïne en koolhydraten de prestatie bij sommige tests kan verbeteren, is het grootste effect gevonden als de badmintonners beide voedingsstoffen tegelijkertijd innamen.

Cafeïne en koolhydraten

Zowel van koolhydraten als van cafeïne is bekend dat het innemen ervan de prestatie kan verbeteren. Waar koolhydraten een belangrijke energiebron zijn bij langdurige inspanning kan cafeïne een positief effect hebben op zowel een duurprestatie als een kortdurende inspanning. Veel studies naar het effect van het gecombineerd innemen van cafeïne en koolhydraten is uitgevoerd bij cyclische sporten zoals hardlopen en wielrennen. De onderzoekers Clarke en Duncan vroegen zich af wat de effecten van het innemen van koolhydraten en cafeïne zijn bij spelsporters, aangezien de effecten van cafeïne op de presentatie bij spelsporters niet eenduidig zijn. Dit hebben zij onderzocht bij badmintonners.

Cafeïne, koolhydraten of combineren?

In totaal hebben 12 recreatieve badmintonners op 4 verschillende dagen met steeds een week ertussen verschillende badmintongerelateerde tests uitgevoerd. Een uur voor de tests dronken de deelnemers een drank (7 ml/kg lichaamsgewicht), al dan niet met cafeïne en/of koolhydraten. De samenstelling van de drank verschilde per test. Eenmaal bevatte het een oplossing van 6,4% koolhydraten, eenmaal 4 mg/kg lichaamsgewicht cafeïne, eenmaal 6,4% koolhydraten met 4 mg/kg lichaamsgewicht cafeïne en eenmaal zat er geen toevoeging in (controledrank). Alle dranken smaakten hetzelfde. Een uur na het drinken van de testdrank moesten de deelnemers onder andere een badmintonspecifieke reactiesnelheidstest, een wendbaarheidstest en verschillende serveertests (gericht kort en gericht diep serveren) uitvoeren. Daarna hebben zij een uur lang een gesimuleerde wedstrijd gespeeld (elke keer even intensief), waarna de tests zijn herhaald.

De combinatie van cafeïne en koolhydraten leidde tot betere prestaties op alle tests na de gesimuleerde wedstrijd in vergelijking met de controledrank. Daarnaast was de korte service na de gesimuleerde wedstrijd na het drinken van de koolhydraatdrank beter in vergelijking met de controledrank. De deelnemers scoorden na het drinken van alle dranken beter op de reactiesnelheidstest in vergelijking met de controledrank.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat het gecombineerd innemen van koolhydraten met cafeïne leidt tot een betere prestatie op tests die relevant zijn voor het leveren van een goede badmintonprestatie. Het is dan ook te adviseren om een uur voor de wedstrijd bijvoorbeeld een drank met daarin 6,4% koolhydraten en 4 mg/kg lichaamsgewicht cafeïne te drinken. Of dit positieve effect ook bij andere spelsporters op zal treden is aan de hand van dit onderzoek niet te zeggen, maar het lijkt de moeite waard dit eens uit te proberen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!