SportSport

Succesvol NK Badminton 2016: wie houdt wie voor de gek?

Succesvol NK Badminton 2016: wie houdt wie voor de gek?

Er is een aantal dingen dat ik maar niet kan begrijpen. Hoe ik het ook draai of keer, ik kan er bijna niets moois van maken.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het is goed om te zien dat Erik Meijs dit jaar Nederlands Kampioen is geworden. Hij verdient dat, al was het alleen maar omdat hij als enige echt de volharding heeft gehad zijn eigen team door te zetten.

In de berichten van Badminton Nederland lees ik 'in een goed bezet topsportcentrum'. Er zijn 3.000 zitplaatsen en er waren misschien 300 tot 400 mensen op een gegeven moment in de zaal aanwezig. En dan de verhalen dat de coach van de Nederlands kampioen gewoon een ticket moest kopen om zondag binnen te komen. Ja, zo kan je kunstmatig het aantal toeschouwers wel opkrikken.

Negen jaar Dicky en zeven voor Eric: laten we zeggen 12 jaar gezichtsbepalend voor het Nederlandse badminton. Ze zijn nooit onttroond, ze zijn uit 'ouderdom' gestopt. Dit was er voor nodig om een andere naam op de lijst te krijgen. En laten we niet vergeten dat het een paar jaar geleden op dezelfde manier is gegaan bij het damesenkel van Judith en Jie.

De single talenten van Badminton Nederland zijn bepaald niet overtuigend ondanks de voorkeursbehandeling van de bond. De spelers van buiten de selectie op dit onderdeel doen het gewoon beter, met name als je investering tegen resultaat afzet.

De logische redenering van de toernooiorganisatie en bond is ook niet te volgen. "We zijn trots op onze helden", zie je vaak voorbij komen als het gaat over de damesdubbel. Maar ze worden weggemoffeld samen met de herendubbel.

Zou dit onderdeel niet de sport uit het slop moeten trekken? Het Nederlandse badminton weer op de kaart terug brengen? Er gebruik van maken om de sport te profileren als ze op de Spelen zijn? Je zou dan toch mogen verwachten dat er meer wordt gedaan om het ook echt als het paradepaardje tijdens het NK op te voeren.

Het staat zonder meer vast dat de finale damesdubbel - als je de wereldranglijst bekijkt - het dichtst bij komt als je topbadminton wil zien met de plaatsen nummer 7 en 35. Maar de voorkeur van de toeschouwers gaat uit naar de herendubbel finale met spelers die niet in de top 100 voorkomen. We hebben het hier over de toeschouwers die de moeite hadden genomen om naar Almere te komen en dus behoorlijke die hards zijn en zelfs daar is de belangstelling voor de damesdubbel niet erg groot en heeft de organisatie niet het vertrouwen dat het schaarse publiek blijft zitten als de damesdubbel alleen zou moeten spelen.

Ook bij de media is het bekend dat het niveau van de Nederlandse kampioenschappen dalende zijn. Er is geen TV aanwezig om de twee minuten samenvatting in Studio Voetbal uit te zenden. Ja, want de NOS komt over twee weken naar de finale van de competitie en anders wordt het teveel, dat begrijpen we wel hoor je van de kant van de bond.

Zou je dat dan niet wat beter kunnen plannen? Waarom zou je de finale niet spelen aan het begin van het nieuwe seizoen? Dan heb je gelijk media-aandacht op TV voor de start van je landelijke competitie en dan past het maar niet in het Europese teamtoernooi. En misschien, heel misschien zou je eens moeten beginnen met interviews te geven aan de mensen die er wel belangstelling voor hebben in plaats van er arrogant boven te staan.

Als Badminton Nederland het media beleid aan badmintonline.nl zou uitbesteden dan zouden we er nu veel minder slecht voor staan. Ze doen ook het mediabeleid voor de beste dame van ons land en die heeft bijvoorbeeld als enige haar crowdfunding-bedrag gehaald: iets wat de bond zelf niet van de grond kon krijgen.

Massieve reclame en zeer positief schrijven samen met heeeeeel veel overleg met sponsors, media en god mag weten wie nog meer heeft er niet voor gezorgd dat badminton belangstellend Nederland massaal naar Almere is gekomen.

Een groot deel van de schuld kan je op het bordje van oude besturen en het door gemalen tijdperk afschuiven.Maar als je in vier jaar tijd er nog niet in bent geslaagd de achterban te overtuigen of ook maar te doen inzien wat je wil bereiken, dan is er iets mis dat verder gaat dan het hebben van geduld.

Al of niet deelnemen aan de Olympische Spelen gaat NIETS veranderen aan de situatie van weinig belangstelling, terug lopende ledenaantallen en clubs die de bond de rug toekeren. Radicaal ander beleid en spelers die tot de verbeelding spreken, die gaan dat wellicht wel doen en dan vooral spelers die te zien en bereikbaar zijn.

Ga eens beginnen met een NK waar het publiek niet verder dan twee tot drie meter van de baan zit en in een hal waar je merkbaar de temperatuur omhoog voelt gaan als het publiek binnen is. In Almere verdrinkt het publiek in een zee van lege, witte stoeltjes en op ruime afstand van de badmintonsport en - spelers.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!