SportSport

Ze reizen al de wereld over, nu nog naar Rio

Ze reizen al de wereld over, nu nog naar Rio

Eefje Muskens en Selena Piek zijn de mondiale nummer 7. De Spelen lonken. Een jonge fan komt met een verlegen blik in zijn ogen, een wit T-shirt en een stift op badmintonster Eefje Muskens af. Of ze misschien een handtekening wil zetten?

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Nu ze samen met Selena Piek de nummer 7 van de wereld is in het dubbelspel, is ze eraan gewend. Steeds vaker is ze een prooi voor handtekeningenjagers.

Zeker op een toernooi als het NK, waarvoor de Nederlandse badmintonwereld in Almere bijeen is gekomen. En ook in landen als Indonesië gebeurt het steeds vaker. Bijvoorbeeld als ze samen met haar dubbelpartner Piek onderweg is tussen sporthal en hotel. Muskens: "Zelf deed ik dat vroeger ook als ik Judith Meulendijks zag lopen. Superleuk dat mij dat nu overkomt."

Bij elkaar als probeersel

De 26-jarige Muskens en de 24-jarige Piek werden drie jaar geleden bij elkaar gezet. Als probeersel. Sindsdien hebben ze snel aansluiting gevonden bij de wereldtop. Inmiddels staan ze zevende op de wereldranglijst en hebben ze een grote kans om de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te bereiken. Als ze begin mei nog steeds bij de beste dertien paren van de wereld horen, is plaatsing voor Rio definitief. Het is hun ultieme droom. En dus tellen ze de maanden af. Er moeten gekke dingen gebeuren wil het niet lukken. Blessures, andere koppels die ineens veel gaan winnen of Muskens en Piek die juist steken laten vallen.

In de afgelopen jaren hebben ze elkaar goed leren kennen. Ze zijn vriendinnen geworden. Samen reizen ze de wereld over en elke dag trainen ze samen op Papendal. Piek regelt alles, van vliegtickets tot hotels. "Als we in het buitenland zijn gaat Selena gelijk kijken waar we kunnen eten. Ik ben meer degene die haar volgt. Ik vind het allemaal wel prima. Tot nu toe regelt ze het altijd goed, dus ik vertrouw haar die verantwoordelijkheid ook toe", vertelt Muskens over de onderlinge rolverdeling.

De afgelopen acht jaar heeft geen enkel Nederlands koppel zich gekwalificeerd voor de Spelen. Gelet op de sterke mondiale concurrentie realiseren Muskens en Piek zich dat het een bijzondere prestatie is, mochten ze Rio halen. "Badminton is gewoon een grote Aziatische sport", zegt Piek. En het gaat hen niet alleen om het meedoen aan de Spelen. "We gaan niet om er in de eerste ronde uit te vliegen."

Klein en niet heel krachtig

Allebei zijn ze klein van stuk. En allebei zijn ze niet heel krachtig. Muskens: "Meestal worden koppels bij elkaar gezet waarbij de een veel kracht heeft en de ander juist meer inzicht en snelheid." Toch verloopt hun samenwerking al vanaf het begin goed. Aan het einde van hun eerste jaar wonnen ze vijf internationale toernooien achter elkaar. En ook het NK schreven ze direct op hun naam.

Badminton is geen grote sport in Nederland. Vandaar ook dat ze in buitenlandse competities spelen. Muskens in Duitsland, Piek in Denemarken. Piek: "Vooral financieel is dat veel aantrekkelijker. De sport is in die landen groter, er is een hoger niveau. En we moeten leven van onze sport, dus we moeten ook genoeg verdienen." Nu ze aansluiting hebben gevonden bij de wereldtop is ook sportkoepel NOC*NSF bereid om iets meer te investeren. Zo kunnen Muskens en Piek naar sommige toernooien een eigen masseur meenemen. Een luxe die ze voorheen niet kenden.

De twee zijn het aan hun stand verplicht om het NK te winnen. Als titelverdedigers en als het Nederlandse duo dat het hoogste op de wereldranglijst staat. "Met minder dan de titel zullen we niet tevreden zijn", zeiden ze voorafgaand aan het NK. En ze maakten hun favorietenrol waar. In de finale versloegen ze zondag Samantha Barning en Iris Tabeling (21-14, 15-21 en 21-9).

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!