SportSport

Terugblik op week Yonex Dutch Junior: een badmintonsnoepwinkel

Terugblik op week Yonex Dutch Junior: een badmintonsnoepwinkel

Het is voorbij. Potdomme wat jammer. Met voldoende hulp kun je binnen twee uur een belevingswereld waarin niets anders geldt dan winnen, verliezen, finales en kampioenen terug ombouwen naar de werkelijkheid van alledag.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De hal telt weer zeven banen, de vloer is glad en niet egaal, de vlekken op baan 3 zijn er nog steeds. In het halletje wacht een groep Japanners op vervoer naar het hotel. Net waren ze nog onze helden, het middelpunt van onze aandacht en applaus, nu zijn het weer gewoon kinderen ver van huis die bezig zijn met hun telefoon.

Maar even terug naar een paar uur eerder. In de halve finales waren enkele confrontaties tussen spelers uit hetzelfde land. De complottheorieën steken dan meteen overal de kop op. De één beweert dat bij Korea de spelers in de donkere shirts altijd mogen winnen, een ander beweert dat leeftijd de doorslag zal geven. De Japanners zullen elkaar niet moe maken en de stalorders bij Maleisië zullen ook wel duidelijk zijn. In de Koreaanse damessingle lijkt het inderdaad die kant op te gaan, maar de overige verhalen kunnen al gauw naar het rijk der fabelen wanneer Zii Jia Lee en Jun Hau Leong uit Maleisië elkaar tot op het bot bestrijden in een prachtige mannenenkel.

Eerstgenoemde wint met 23-21 in de derde set en gaat naar de finale. Daar treft hij de verrassende Fransman Arnoud Merkle, die al drie keer zijn terugreis naar Frankrijk heeft moeten verzetten wegens de verrassende prestaties. In zijn halve finale knokt hij zich langs de Taiwanees Chia Hao Lee, maar in de finale is de koek op. Zii Jia Lee is de terechte winnaar in het mannenenkel.

De damesfinale is van hoog niveau, en ziet uiteindelijk de als eerste geplaatste Natsuki Nidaira op het hoogste podium eindigen. Zij wint het toernooi zonder setverlies, dus er zijn verder weinig vragen over. Haar eindstrijd tegen de Koreaanse Ga Eun Kim is fel, maar het verschil is gewoonweg te groot. Daarmee houden de Koreanen nog maar 1 kans op een titel en dat is in het damesdubbel. Ook hierin is echter Japan, in de personen van Sayaka Hobara en Nami Matsuyama net te sterk. Na een partij met veel lange rally's (zoals te doen gebruikelijk in een damesdubbel) gaat de zege naar de Japansen, die even daarvoor ook al tegenover elkaar stonden in de mixfinale. Die wint Maysuyama met haar partner Hiroki Okamura, die later in een spectaculaire finale ook de herendubbel zal winnen met zijn partner Masayuki Onodera. Het klinkt wellicht allemaal wat erg exotisch, maar dit zijn spelers die we over een paar jaar op de grote internationale podia zullen zien acteren. Met andere woorden: de Yonex Dutch Junior is vaak de laatste kans om spelers in actie te zien die daarna voor ons alleen nog op Youtube te bekijken zijn.

Conclusies van een week jeugdtopbadminton bij Duinwijck: de mondiale wereldtop komt eens per jaar naar Nederland en laat zich van zijn beste kant zien. Zuid-oost Azië is nog altijd ongenaakbaar, Frankrijk is goed bezig, Nederland is ver weg van dat niveau. Als badmintonliefhebber maal je daar echter weinig om, er is zoveel moois te zien en te beleven bij de selecties van landen die badminton hoger op hun nationale sportladder hebben staan, dat je weer een hele tijd voort kunt. Als je erbij bent althans. De belangstelling voor het toernooi houdt niet over, al mogen we helemaal niet klagen, en het is met name opvallend dat degenen die hier het meest op zouden kunnen steken teneinde de aansluiting ooit weer te kunnen bewerkstelligen schitteren door afwezigheid. Een week lang strijken de beste spelers en coaches in eigen land neer en is hun kennis en kunde in zowel training als wedstrijden voor iedereen open en bloot en helemaal gratis te bewonderen. Er zijn geen drempels om in deze badmintonsnoepwinkel te komen meesnoepen, maar toch laten belanghebbenden het veelal links liggen. Zonde.

Dat gezegd hebbende: het was een schitterende editie voor hen die er iets van mee hebben gekregen. Ook de organisatie straalde plezier uit, en dat leidt tot tevreden reacties bij spelers, coaches en publiek. Een jaar wachten en dan begint het weer van voor af aan. Zeventig man hebben volledig vrijwillig gewerkt aan een topweek badminton bij Duinwijck. Het is voor ons de mooiste sport die er bestaat. Nu weer lekker zelf spelen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

In het mannenenkel speelden Mark Caljouw en Joran Kweekel sterke partijen, maar een plek in de kwartfinale zat er helaas niet in.…

11 april 2024

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs deze zomer.

11 april 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Selena Piek en Robin Tabeling de kwartfinale van het…

10 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!