Selena Piek draagt Nederlands badminton richting Rio 2016

Selena Piek draagt Nederlands badminton richting Rio 2016

Vier jaar geleden, in Londen 2012, was Yao Jie de enige Nederlandse vertegenwoordiger bij het badminton. In Rio lijkt de equipe groter te worden. Selena Piek is het nieuwe boegbeeld.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Blijf op de hoogte van de Olympische Spelen in Rio bij Bet.nl.

Dubbel en mixed dubbel voor Selena Piek in Rio 2016

Elf jaar oud was Selena Piek, toen Yao Jie in 2002 in Malmö Europees kampioen werd. De vrouw van Eric Pang is inmiddels gestopt en Selena Piek moet nu op haar 24e het Nederlandse badminton dragen, weliswaar in het dubbelspel. In de twee jaar oudere Eefje Muskens heeft ze een sterke dubbelpartner gevonden. De twee lijken kwalificatie voor Rio 2016 niet meer te kunnen mislopen met een fantastische tiende plaats op de BWF World Ranking.

Boven Piek en Muskens op de wereldranglijst staan acht Aziatische koppels en het Deense koppel Rytter Juhl/Pedersen. Onder de twee Nederlandse vrouwen ook nog een keur aan Aziatische koppels. Piek en Muskens weten dat kwalificatie al knap is, maar ze gaan ook voor een prestatie. "Badminton is gewoon een grote Aziatische sport. Maar we gaan niet om er in de eerste ronde uit te vliegen."

Piek lijkt in Rio de Janeiro zelfs in twee toernooien te mogen uitkomen. Want met Jacco Arends staat ze momenteel veertiende op de BWF World Ranking. Dat komt ook grotendeels door hun kwartfinale op het WK in augustus 2015 in Jakarta. En daarmee kan kwalificatie bijna niet meer mis voor de twee. Een goede ontwikkeling voor het Nederlandse badminton, omdat Arends ook nog jong is met zijn 25 jaar.

Barning en Tabeling hopen nog op Olympische Spelen

Bij het enkelspel lijkt Nederland helaas niemand af te vaardigen naar Rio. Erik Meijs staat met zijn 111e plaats als hoogste bij de mannen, Soraya de Visch Eijbergen staat 77e bij de vrouwen. Bij de vrouwen dubbel hopen Samantha Barning en Iris Tabeling met hun 32e plek nog een kansje te maken om bij de 24 vrouwen dubbels op de Spelen te komen. De kans wordt vergroot als andere dubbels afvallen doordat hun land al het maximale aantal inzendingen heeft.

China wil weer domineren in Rio

Sinds badminton officieel Olympisch werd in 1992, heeft China de sport gedomineerd. Het land won 16 van de 29 gouden medailles en 38 van de in totaal 91. Zuid-Korea en Indonesië volgen met beiden 6 goud en 18 medailles totaal. In 2012 in Londen nam China alle vijf de gouden plakken mee naar huis. Bij de mannen won Lin Dan in het enkelspel. Nu is de nummer drie van de ranking weer een grote kanshebber.

De grote concurrentie komt vooral uit Azië. Landgenoot Chen Long haalde brons in Londen, maar is nu de wereldranglijstaanvoerder. Bovendien werd hij in 2014 en 2015 wereldkampioen. Long en Dan zullen moeten afrekenen met de Maleisiër Chong Wei Lee, in 2012 nog verliezend finalist tegen Dan.

Bij de vrouwen is er een verrassende Europese aanvoerder van de wereldranglijst. De pas 22-jarige Spaanse Carolina Marin werd in 2014 en 2015 wereldkampioen, en in 2014 ook Europees kampioen. Zij kan de eerste Spaanse medaillewinnaar bij het badminton worden en pas de elfde Europese medaillewinnaar. Maar ze zal voor het goud willen gaan. Een strijd met de titelverdediger van Londen, de Chinese Xuerui Li, lijkt onvermijdelijk.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!