Eredivisie badminton start volgend seizoen met kick-off in Tilburg

Eredivisie badminton start volgend seizoen met kick-off in Tilburg

Ik ben samen met collega Ger Tabeling naar Limburg gereden om daar in gesprek te gaan met mensen van BC Victoria en BC Roosterse. Beide verenigingen spelen in de Carlton Eredivisie en konden helaas niet aanwezig zijn bij de algehele bijeenkomst van alle eredivisie verenigingen met de LCW eerder dit jaar.

› alles over het Badminton Festival!

Beide verenigingen hadden wel hun inbreng per mail gestuurd maar het gevoel leeft er dat er niets mee gedaan is. Dat is uitermate jammer want dan is er dus ergens iets mis in de onderlinge verstandhoudingen, en dus vond ik het vanzelfsprekend dat we beide verenigingen op gingen zoeken om een en ander nader te bespreken.

Het was volgens mij een goed verhelderend gesprek en de vragen die ze hadden hebben we naar mijn beleving goed toe kunnen lichten. Ik heb het er wel eens vaker over gehad dat de opzet van de Carlton Eredivisie het afgelopen jaar een gedrogt was vanwege de enorme complexiteit van het systeem. Daar komen echt niet meer mensen op af, het moet uitlegbaar zijn. De vernieuwde opzet, die nu het levenslicht gezien heeft en goed gekeurd is door de verenigingen, is vele malen beter uitlegbaar, al bestaat hij nog steeds uit twee fases. Men wil meer spannendere wedstrijden en voorkomen dat er vele 8-0 uitslagen tussen zitten. En tijdens zo'n bijeenkomst moeten de belangen van alle verenigingen goed tegen elkaar afgewogen worden. En ja, het is een feit dat als je niet aanwezig kunt zijn bij zo'n belangrijke bijeenkomst, je je eigen argumenten niet nader toe kunt lichten.

Ik ben blij met de vernieuwde opzet, die makkelijker uit te leggen is. Fase een die start met een gezamenlijke kick-off in Tilburg die verder geprofessionaliseerd wordt. De eerste keer was leuk, maar willen we daar echt een supervet event van maken, dan moeten we wel doorpakken en de terechte kritiek die geuit is, verwerken in de nieuwe editie. Locatie is centraler en dus veel makkelijker aan te rijden voor iedereen. De ruimte is vele malen groter en dus meer plek voor de teams langs de banen. Ook aan het publiek wordt gedacht, en laten we hopen dat we nog wat sponsor euro's weten te scoren zodat we ook op overcourts kunnen spelen met bij elke baan digitale scoreborden en livescoring.

Op de achtergrond zijn we ook zoekende naar een methodiek om elk weekend een eredivisie wedstrijd middels livestreaming uit te kunnen zenden. Ook weer een stapje verder in de ontwikkeling. Ik hoop ook dat Sport Report middelen weet te vinden om komend seizoen weer verslagen te maken. Zo kunnen we dan stapje voor stapje verder ontwikkelen om de Carlton Eredivisie te krijgen waar we willen.

Inmiddels zijn de Europese Kampioenschappen Badminton weer achter de rug en daar zijn toch de nodige medailles opgehaald. Dat verdient een diepe buiging voor de speler en speelsters die dat gerealiseerd hebben. Een super prestatie van Samantha Barning en Iris Tabeling die een bronzen plak hebben gehaald in de dames dubbel. Selena Piek met Jacco Arends die ook brons gehaald hebben, maar dan in de gemengd dubbel. En last but not least een zilver plak voor Selena Piek en Eefje Muskens. Langs deze weg nogmaals mijn felicitaties. Al verdienen de bondscoaches Kim Nielsen en Rune Massing ook een dikke pluim, want zij hebben de spelers gebracht waar ze nu staan.

Het EK was het laatste toernooi en 5 mei zou de nieuwe BWF Ranking als basis gaan dienen voor de plaatsingen van de spelers en speelsters die naar de Olympische Spelen mogen in Rio de Janeiro. En natuurlijk was het wel verwacht, maar het is toch altijd fijn als het bevestigd wordt. Selena Piek, Eefje Muskens en Jacco Arends mogen naar de Olympische Spelen van Rio. Althans, als de inschrijving door het NOC*NSF gehonoreerd wordt, iets wat als een formaliteit gezien kan en mag worden gezien de huidige positieve verstandhouding tussen Badminton Nederland en NOC*NSF. Want waarom zou NOC*NSF middels maatwerk financiële ondersteuning geven als ze niet geloofden in de kansen van Selena, Eefje en Jacco.

Voor het eerst sinds 2004 weer geboren1 Nederlandse badmintonners op de Olympische Spelen. Wie had dat gedacht toen we in 2012 rigoureus uit het focusprogramma van NOC*NSF werden gekieperd. Impopulaire beslissingen en het focussen op de gemaakte keuzes heeft ons nu wel gebracht waar we nu staan: ze gaan naar de Olympische Spelen. Yessss, they did it!!! En dan kun je vinden wat je vinden wilt, maar het is wel supervet.

En ja, keuzes maken en impopulaire maatregelen treffen omwille van financiën is nooit leuk en levert altijd discussie op. Zo is er ook het nodige blijven liggen. Maar gelukkig kunnen we daar nu ook weer aandacht aan besteden, want met het aantrekken van technisch directeur Claus Poulsen, kan van de talentontwikkeling weer een speerpunt gemaakt worden. Ook de trainersopleidingen vallen daaronder. De contacten met NOC*NSF mogen als uitstekend worden genoemd en dat biedt perspectief voor de toekomst. We staan er goed voor, maar zijn er nog lang niet.

Met de uitvoering van de deelprojecten die voort zijn gekomen uit A Clear Future zijn we ook nog volop aan de slag. De kloof tussen de verenigingen en Badminton Nederland moet verkleind worden en daarom gaan we het land in. De medewerkers van het bondsbureau trekken het land in naar verenigingen, maar ook wij als bestuur trekken het land in. Ik ga samen met collega Clemens Wortel een aantal verenigingen bezoeken in Noord-Brabant en Limburg. De eerste afspraken zijn gepland en we kijken er naar uit.

Maar goed, supervet is in ieder geval dat Selena, Eefje en Jacco naar Rio de Janeiro gaan. Ik ben daar super trots op. Het zijn onze helden van de sport. En het is dan zo gaaf dat Nederland daar ook zo over denkt, want met ruime meerderheid van liefst 81% van de stemmen werden Selena Piek en Eefje Muskens uitgeroepen tot held van de week op heldenonline.nl, dat is vet gaaf. En daar staan ze dan tussen de grootheden Kim Lammers en Robin van Persie, dat zijn toch niet de minste. Ze gaan in ieder geval naar de Olympische Spelen en laten we hopen dat we nog een paar keer mogen roepen: Yessss, they did it!!! Omdat ze met medailles terug komen uit het verre Rio de Janeiro. Ik wens ze in ieder geval enorm veel succes toe.

1 = toegevoegd op 10 mei 2016 om 14:12 uur

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!