SportSport

Nationale selectie: woensdagmiddag is wedstrijddag

Nationale selectie: woensdagmiddag is wedstrijddag

In het programma van de nationale selectie is de woensdagmiddag altijd gereserveerd voor wedstrijden spelen. Singles bondscoach Rune Massing vertelt over deze woensdagmiddag.\n

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In feite is dit de belangrijkste training van de week. De coaches willen namelijk de individuele aandachtspunten die de afgelopen week getraind zijn terug zien tijdens de wedstrijden. Het is ook een logische stap in de ontwikkeling.

We hanteren op Papendal een trainingsprogramma van meestal 6 weken. In die 6 weken liggen een aantal punten centraal waaraan extra aandacht wordt besteed. Deze punten worden onder verschillende wedstrijdsituaties geoefend om deze dan op de woensdag terug te zien. De volgende stap is dat het getrainde wordt geprobeerd tijdens bijvoorbeeld een competitie wedstrijd om het vervolgens toe te passen tijdens een toernooi. De meest ultieme ontwikkeling is natuurlijk dat de speler op 19-19 in de derde set iets nieuws durft te laten zien.

Het spelen van trainingswedstrijden heeft alleen maar zin als je ook daadwerkelijk probeert om de wedstrijd te winnen. Kijk naar de Denen en hun voorbereiding op het WK. Buitenlandse spelers worden uitgenodigd en ruim van tevoren wordt een toernooiformat naar de coaches gestuurd wie wanneer tegen wie en hoe laat moet spelen. Niet je best doen omdat het maar een trainingspotje is wordt niet gewaardeerd. Hierin kunnen wij als Nederland nog flinke stappen maken. Spelers die spuugchagrijnig zijn omdat ze een wedstrijdje op de training hebben verloren.

Drie aandachtspunten

Op woensdagmiddag wil ik altijd drie dingen zien van de spelers. Ongeacht de leeftijd zou iedere speler en coach hier mee bezig moeten zijn:

  • jij bepaalt het tempo
  • jij varieert elke slag
  • jij anticipeert en je denkt na altijd waar de volgende slag gaat komen

Een tempowisseling zorgt vaak voor het uit balans raken van je tegenstander. Een aanvallende slag uit het achterveld (tegenstander is uit balans) en een versnelling naar halfveld of voorveld moet er op zijn minst voor zorgen dat je tegenstander te laat is en moet reiken.

Vaak komt er dan een voorspelbare slag waar je kunt proberen door te drukken. Maar een tempowisseling kan ook plotseling een hele hoge clear of lob zijn. Je vertraagt het spel en je tegenstander moet plotseling wachten op de shuttle. Dit kan ook voor een balansverstoring zorgen of een aanval op het verkeerde moment.

Bij Aziatische spelers, veelal instinctieve spelers, kan dit heel effectief zijn. Versnellingen trainen we vaak in multi-vorm. Initiatief weggeven en vertragen doen we vaak in 1 tegen 2 situaties.

Variatie in je slagen zorgt ervoor dat je tegenstander je niet kan lezen en moet blijven gissen wat er komt. Hierdoor wordt het moeilijker voor je tegenstander om te anticiperen. Het uitbreiden van verschillende opties in je slagen is essentieel in de ontwikkeling van de speler en moet eigenlijk al op zo'n jong mogelijke leeftijd gebeuren. Als spelers te lang op een bepaald niveau blijven hangen is het zaak voor zijn/haar coach om hiermee aan de slag te gaan. Maak een video analyse van je speler en laat je speler zien welke hoeken en slagen er juist niet worden benut. Vervolgens kun je hier met allerlei restrictie trainingen mee aan de slag gaan.

Anticiperen en slagen vooruit denken is waarmee je het echte verschil kan maken. Onderhandse met de hand mee slagen zijn de wat makkelijkere voorbeelden, evenals habit strokes, maar gameflow en reverse thinking kan echt het verschil zijn tussen winst en verlies. Deense coaches zijn hier erg sterk in en dat levert hun spelers per set altijd "gratis" punten op. Voor de ontwikkeling van de speler is het dus heel erg goed om hier tijdens wedstrijden zelf over na te denken. Ook hier is de video analyse een handige tool. Bekijk een video van een (frequente) tegenstander en gebruik de pauze knop. Voordat je slag geslagen is druk je op pauze en laat je je speler hardop zeggen wat er gaat gebeuren.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!