Rolstoelbadmintonner Willem van Roosmalen voelt zich thuis bij BC Shot

Rolstoelbadmintonner Willem van Roosmalen voelt zich thuis bij BC Shot
Moederdag 2019

Net als de reguliere badmintonspelers, heeft BC Shot ook een categorie aangepast badminton-spelers. Bij aangepast badminton denkt men vaak alleen aan rolstoelspelers te denken; echter kan dit ook zittend op de grond badminton zijn, of staand. De spelregels zijn hetzelfde; echter is de veldindeling wel iets anders.

› alles over het Badminton Festival!

BC Shot heeft een aantal leden die aangepast badminton spelen, en één ervan is door de club geïnterviewd voor meer achtergrondinformatie. Het betreft Willem van Roosmalen. Sinds 2013 speelt Willem aangepast badminton; hij is gestart bij BC Bever te Rijen, later is hij naar BC Shot in Dongen gekomen. Hiervoor was hij fanatiek rally- en driftrijder, echter na een auto ongeluk in 2012 kwam hij noodgedwongen in een rolstoel terecht.

Het idee om afhankelijk van een rolstoel te zijn, was voor Willem héél erg wennen en natuurlijk niet leuk. Zijn goede vriend Peter, die op dat moment al bij BC Bever badminton speelde, heeft Willem een aantal keer meegenomen naar de club. Van een kwartier badmintonnen en anderhalf uur de derde helft in het café, was het al snel meer tijd voor het badminton en minder in het café. Totdat Willem anderhalf uur aan een stuk badminton speelde en niet meer in het café te zien was. Hij ervaarde hoe het was om toch te kunnen ontspannen en zijn hoofd leeg te maken, jezelf te prikkelen, jezelf omhoog te pushen en bovendien, niet aan de handicap te denken!

Na drie trainingen werd Willem geadviseerd door trainster Martina de Grote om deel te nemen aan de paragames. Willem was hierbij de verassing van het jaar en werd vijfde! Daarna is hij meer gaan trainen en heeft hij meerdere toernooien gespeeld om beter te worden. Bij de Nationale Kampioenschappen 2014 is Willem bij zowel de herendubbel als de gemengddubbel derde geworden. Bij de herenenkel veroverde hij zelfs een tweede prijs!

Wat vaak overschat word bij rolstoel badminton, is het rijden op de baan en dan tegelijk slaan. Hiervoor is veel coördinatie en inschattingsvermogen vereist. Dit is voor mensen die al in een rolstoel zitten, gemakkelijker dan voor reguliere badmintonners die voor het eerst in een sportrolstoel gaan zitten. Het grote verschil tussen een gewone rolstoel en de sportrolstoel is het lichte materiaal, de anti-kiepwielen en de wielen die schuin staan om niet om te vallen. Meestal zijn ze custom made voor de gebruiker gemaakt.

Sinds enige tijd speelt Willem in zijn eigen woonplaats Dongen bij BC Shot. Samen met voorzitter Marco Gruppen is overlegd of aangepast badminton mogelijk is bij de Dongense vereniging. BC Shot heeft hier zeker de ruimte en mogelijkheden voor, en inmiddels spelen er meer aangepast badmintonners bij deze vereniging. Samen met zijn beste vriend/recreant Peter, Tamara, en Quincy Michielsen, maakt Willem sportieve uren in de sporthal. Willem en Quincy zijn tevens dubbelpartners (Quincy werd in het verleden viervoudig wereldkampioen in alle categorieën: herendubbel, gemengddubbel en de singel). Bij de recent gehouden Nederlandse Kampioenschappen 2016 is Quincy Nederlands Kampioen geworden in alle categorieën.

Willem staat sinds dit NK op de tweede plaats van Nederland in aangepast badminton en de categorie herendubbel; zijn doel is om in 2017 de nummer een te worden!

In België worden officiële gemengde toernooien gehouden waar zowel aangepast badmintonners als reguliere badmintonners aan mee kunnen doen. Willem heeft hier tweemaal aan meegedaan en heeft hier ook meerdere wedstrijden van gewonnen. In Nederland zijn deze toernooien er helaas (nog) niet.

Op 25 december 2015 overkwam Willem opnieuw een ongeval, echter Willems fanatieke karakter is niet te stoppen, hij vindt badminton te leuk om te stoppen om nu te rusten en te revalideren. Willem heeft inmiddels 8 operaties aan zijn linker onderarm en -hand gehad en er komen er nog meer, maar hij geeft niet op. Ondertussen traint Willem weer om op zijn oude niveau te komen en sterker te worden.

Willem zou graag zien dat er meer toernooien georganiseerd zouden worden. In 2017 wil de Gemeente Dongen meer aangepaste sporten beoefend hebben, er zijn namelijk niet veel verenigingen die animo en banen beschikbaar hebben voor aangepast badminton. Het zou leuk zijn om meer gemengde wedstrijden te houden; waarbij rolstoelafhankelijke mensen toch getriggerd worden om te badmintonnen!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton beschikt over een enorm potentieel. Niet veel sporten zijn van de camping tot aan het allerhoogste, de Olympische…

11 augustus 2019

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Prachtige prestaties van de Nederlandse afvaardiging naar de Wereldkampioenschappen Veteranen in Katowice, Polen. Georgy van…

11 augustus 2019

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Vandaag is de loting gepubliceerd van de TOTAL BWF World Championships 2019 in Basel, Zwitserland. Voor Nederlands Kampioen…

5 augustus 2019

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Niet alleen heeft Mark zijn contract verlengd, hij heeft ook niemand minder dan zijn vriendin Line Kjærsfeldt zo enthousiast…

2 augustus 2019

Japans duo van wereldklasse te sterk voor Robin Tabeling en Jelle Maas

Japans duo van wereldklasse te sterk voor Robin Tabeling en Jelle Maas

Helaas geen kwartfinale plek voor onze Robin Tabeling en Jelle Maas bij de Toyota Thailand Open 2019.

1 augustus 2019

Badmintonner Mark Caljouw vier toernooien op rij uitgeschakeld in eerste ronde

Badmintonner Mark Caljouw vier toernooien op rij uitgeschakeld in eerste ronde

Het zijn taaie weken voor de Nederlandse topbadmintonner Mark Caljouw. Vandaag verloor hij in Bangkok tijdens de Thailand Open…

31 juli 2019

Doneer 100 euro voor een officieel wedstrijdshirt van badmintonner Joran Kweekel

Doneer 100 euro voor een officieel wedstrijdshirt van badmintonner Joran Kweekel

Mijn naam is Joran Kweekel, 21 jaar oud en ik ben professioneel badmintonner. Ik ben begonnen aan deze mooie sport doordat mijn…

26 juli 2019

Geen kwartfinales in Japan voor Robin Tabeling en Selena Piek

Geen kwartfinales in Japan voor Robin Tabeling en Selena Piek

Bij de Daihatsu Yonex Japan Open 2019 in Tokyo zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas net niet in geslaagd de kwartfinales…

25 juli 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!