SportSport

Badmintonner Jacco Arends moet Selena Piek delen op Olympische Spelen

Badmintonner Jacco Arends moet Selena Piek delen op Olympische Spelen

Moeder en oma Arends blijven achter in de Haarlemse Kleverparkbuurt. Vader, broer, zus en een nicht van Jacco Arends reizen wel af naar Rio de Janeiro. De Haarlemmer doet daar mee aan het Olympische badmintontoernooi.

SportSport

Ken je BC Castricum al?

De 25-jarige Haarlemmer realiseert zich nog nauwelijks dat hij als eerste volledig bij Duinwijck opgeleide speler naar het grootste sportevenement van de wereld mag. In het gemengddubbel komt hij in actie met Selena Piek die vier jaar competitie speelde bij de Haarlemse club.

Meedoen aan de Spelen heeft van kinds af aan in zijn achterhoofd gezeten. "Maar na de Europese jeugdtitel in 2009 ging het roer echt om en heb ik alle latere beslissingen genomen met Rio in het vizier. Vier jaar geleden zag het er niet goed uit toen NOC*NSF de geldkraan voor het badminton dichtdraaide en de bond ook de nodige problemen kende. Maar dat is allemaal ten goede gekeerd. We krijgen nu een stipendium en aan het spartaanse en eenzame leven van reizen, spelen, trainen en vieze hotels overal op de wereld is voorlopig een einde gekomen. We trainen nog beperkt en nemen vooral veel rust."

Het koppel plaatste zich keurig als elfde in een geschoond deelnemersveld en Arends schat de kansen in de poulefase redelijk gunstig in. "We speelden nog nooit tegen het Amerikaanse duo (nummer 27) en van de Japanners (nummer 15) hebben we een keer gewonnen. Dat wordt volgens mij de sleutelpartij. Van de Koreaanse nummers twee verloren we een keer, maar er gaan uiteindelijk twee van de vier door naar de volgende ronde."

Focus

Opmerkelijk is dat Arends Selena Piek moet 'delen' met Eefje Muskens in het vrouwendubbel. Inschrijven op twee onderdelen is hoogst zeldzaam, alleen de Deense Pedersen doet het ook, zegt Piek. "Het is nu eenmaal zo gelopen, maar ik vind het wel prettig en geef mij voor honderd procent in beide onderdelen. Ik word er ook een betere speelster van. Het damesdubbel is fysiek zwaarder met langere rally's en de mix is meer een tactisch en creatief spel, waarbij ik niet in het achterveld kom. Dat mag Jacco lekker allemaal belopen. Het moeilijkste wordt denk ik de mentale focus op alle partijen."

Het duo kreeg daarvoor ook psychologische begeleiding. "We hebben er veel aan gehad. Ons is geleerd hoe je uit je comfortzone kan stappen en hoe je duidelijk naar elkaar communiceert. Ik ben zelf nogal gesloten van aard, terwijl Selena het tegenovergestelde is, dus dat moet elkaar niet bijten."

Hij is ook geen type voor 'selfies', maar kijkt er vol verwachting naar uit om mee te lopen bij de intocht en naar het verblijf in de Olympische eetzaal. "Die is gigantisch groot, wel vier Jumbo vliegtuigen achter elkaar heb ik gehoord. Helaas kan ik daar mijn idool Roger Federer niet ontmoeten, want hij is geblesseerd en daardoor afwezig."

De Olympiers zijn door NOC*NSF volgestopt met informatie en een contract vol 'do's en do nots'. Dat gaat onder meer over reclame uitingen, kledingvoorschriften, hygiëne en veiligheid." Arends laat het allemaal rustig op zich afkomen. Zo hebben alle sporters een speciale telefoon gekregen, die een waarschuwing afgeeft wanneer ze in gevaarlijke gebieden in de stad komen. Ook het invullen van de zogenaamde 'where abouts' om 24 uur per dag dopingcontroles mogelijk te maken neemt hij voor lief. Overigens zijn alle Russische deelnemers aan het badmintontoernooi 'schoon' verklaard.

Ongeacht de afloop van het evenement, willen Piek en Arends door voor een nieuwe cyclus richting Tokyo 2020. "We zijn dan qua leeftijd op ons best. Belangrijk is wel wie de bond als opvolger van coach Kim Nielsen weet aan te trekken. De Deen stopt om persoonlijke redenen en het contract met bondscoach Rune Massing wordt ook niet verlengd."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!