SportSport

Qua dire?! Wat is er toch gebeurd met het Nederlandse jeugdbadminton?

Qua dire?! Wat is er toch gebeurd met het Nederlandse jeugdbadminton?

Als trainer van mijn dochter leek het mij een goed idee om een keer een master junior te spelen in Nederland (Amersfoort), om andere gezichten / spelers tegen te komen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Naar een partner gezocht en met dank aan Francien Ooivaar in contact gekomen met Daphne Jansen. Helaas kwam ik er pas later achter, na inschrijving, dat de Nederlandse jeugdselectie niet mocht inschrijven (met uitzondering van Daphne omdat zij niet is meegegaan naar de Danish Junior Cup) vanwege het 8-nations-toernooi dat twee weken later is in Zwitserland.

Jammer, dacht ik, maar dacht dat de overige inschrijvingen voldoende zou zijn voor m'n dochter om goede wedstrijden te spelen en ervaring op te doen, ze is 14 maar had samen met Daphne onder 17 ingeschreven.

Ok. Conclusie: drie singels en twee dubbels gespeeld en gewonnen op zaterdag. Winnen of verliezen op die leeftijd is niet belangrijk voor mij, dat is pas belangrijk als ze 19 jaar oud is, maar wel de manier waarop!

Zoals ik al eerder zei: ze was gekomen om ervaring op te doen, maar helaas: het niveau was zo laag dat het niveau 'onder 17' in Zwitserland nog hoger ligt (ik praat dan niet over de selectiespelers). De wedstrijden die ze gespeeld had - en dat geldt ook voor Daphne - waren verloren tijd. Een damesdubbel was zodanig slecht dat een van de speelsters bij wijze van spreken al blij was als ze de shuttle kon aanraken.

Ik ben best wel geschrokken van het niveau wat ik heb gezien. Geen gripveranderingen, slecht voetenwerk, maar ook opmerkingen van coaches tijdens het coachen. Een keer stond ik naast een coach en dacht: wat zeg je toch tegen je speler!? De coach zei precies het tegenovergestelde van wat ze tactisch eigenlijk had moeten doen.

Als ik dat vergelijk met mijn eigen juniorentijd, dan lag het niveau vooral technisch veel hoger. Wat is er toch gebeurd met de jeugd?

Helaas kon mijn dochter zondag niet spelen vanwege ziekte. Jammer, want we waren hier gekomen om wedstrijden te spelen. Van de andere kant was het toch een verloren dag geweest qua ervaring opdoen en goede wedstrijden spelen. Jammer, maar helaas wel de waarheid.

Ik zal terugkomen naar andere Junior Master-toernooien waar de Nederlandse jeugdselectie wel aan mee mag doen en ik hoop dan dat de reis vanuit Zwitserland het waard is.

Qua organisatie goed georganiseerd door Amersfoort en vriendelijke mensen. Daphne nog gefeliciteerd met je overwinning en Dounia vond het heel leuk met je gespeeld te hebben en hopelijk nog een ander keer.

Ik moest dit even kwijt.

Pierre Pelupessy

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!