Robert Hoogland: het is de zwaarste tijd ooit voor badmintontoppers

Robert Hoogland: het is de zwaarste tijd ooit voor badmintontoppers

Natuurlijk hoef je niet af te wachten, bij sport hoort actief op zoek gaan. En grote klasse als het lukt, maar je moet reëel zijn.

clubzoeker

Maak kennis met Casper Spaans!

Een team met sponsors tot iets laten komen, is fantastisch, maar het is wel een beperkt succes en dient niet de ontwikkeling in het algemeen.

Een belangrijk nadeel van individuele teams is dat voor een kleine sport als badminton sparring ontzettend belangrijk is. Er zijn in een kleine sport namelijk weinig tegenstanders van formaat. Kleinere individuele teams hebben eigenlijk altijd onvoldoende sparringsmogelijkheden. Daarnaast is continuïteit vaak niet gewaarborgd. Als een of meerdere talenten stoppen, is het team en de opgedane kennis vaak verloren.

Vroeger - medio 1980-2000 - was (in verhouding) toch meer geld beschikbaar; er was zelfs een eigen badmintoncentrum (NBC). Toen waren we met een aanzienlijk grotere groep talenten (de generatie die trouwens nu nog behoorlijk actief is op veteranentoernooien). En die talenten hielpen elkaar beter worden. Deze sporters waren echt NIET gedreven door geld, maar door concurrentie. Als je spelers zomaar geld geeft, worden ze lui ja. Wie niet? Maar zomaar geld geven is niet wat ik hier bepleit!

Geld moet naar het fundament. Potentiële badmintontoppers zitten waarschijnlijk niet op badminton, maar zitten gewoon op scholen en doen een andere sport omdat hun ouders dat toevallig ook doen. Dat vraagt het betere 'opsporingswerk'. Er is een begin gemaakt met werken op scholen met combinatiefunctionarissen, maar met uitzondering van een lokaal succes is dat allemaal een beetje in de startfase blijven hangen. Naast 'opsporingswerk' heb je genoeg verenigingen nodig waar de eerste beginselen goed woorden aangeleerd en waar het ook nog eens leuk is. Veel verenigingen hebben het ontzettend zwaar.

Daarnaast hebben we fors imagoprobleem. Het is gewoon niet stoer om te zeggen dat je op badminton zit. Ook dat imagoprobleem is hardnekkig.

Combinatiefunctionarissen, verenigingsondersteuning, trainerssupport, talentenplan, en - mijn voorkeur - eigen trainingscentrum vraagt veel budget. Dat kun je actief gaan halen met een goed plan, maar dat krijg je niet alleen voor elkaar. Daar heb je ook gewoon ondersteuning voor nodig van grotere instanties.

Nogmaals ik heb ontzettend veel respect voor onze huidige talententen en toppers. Het is de zwaarste tijd ooit. Maar als je structureel vooruit wil met de sport, moet je beginnen bij de scholen en de wijken. Hockey is een mooi voorbeeld. Het heeft de afgelopen jaren ingezet op die lijn, koppelingen met naschoolse opvang en inmiddels puilen de verenigingen uit. Reken maar dat er dan altijd potentiële toppers tussen zitten.

Het is dus belangrijk te investeren in een plan van aanpak, maar - gezien recente ontwikkelingen - twijfel ik wel ernstig aan de daadkracht en expertise binnen Badminton Nederland. Zij lijken voorlopig onvoldoende geëquipeerd om te komen met dat plan!

Bovenstaande is oorspronkelijk geplaatst als reactie op dit artikel.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!