Waarom badmintonnen we? Voor ons plezier!

Waarom badmintonnen we? Voor ons plezier!

Vlak voordat de dubbel zou beginnen kwam Rikkert [Suijkerland] naar me toe en zei dat er op de afgelopen donderdagtraining met een aantal spelers is gesproken over plezier op de baan

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

TL;DR - Voor de luilakken onder ons hier een korte samenvatting: heb plezier in wat je doet.

Het gesprek ging voornamelijk over het gebrek aan plezier op de baan. Ik begrijp wel waarom dit ter sprake kwam, als je op de gemiddelde zaterdagmiddag bij ons in de hal rondkijkt zie je op drie banen boosheid, vier banen zenuwen, drie banen frustratie en als je geluk hebt misschien op alleen maar twee banen iets wat lijkt op een glimlach.

Dat is toch gek?

Waarom doen we dit? We zijn ooit begonnen aan deze sport omdat we er lol in hebben. Dat moet wel, aangezien we vrijwillig (erger nog, we betalen ervoor) 10 uur per week besteden aan dit spelletje. We trainen, zwoegen, rijden, spelen, om uiteindelijk onszelf aan het einde van de week op te naaien.

In de economie bestaat de term 'opportunity cost', dit zijn kosten die je maakt doordat je bepaalde dingen NIET hebt kunnen doen omdat je al iets anders doet. Want, los van de contributie, materiaal, benzine, tijd, moeite, energie, kan je de tijd die je in badminton stopt en dus NIET aan andere dingen kan besteden ook zien als kosten.

Ik stel voor dat je 10 uur per week iets leuks gaat doen in plaats van 10 uur gefrustreerd, boos of zenuwachtig zijn.

Gekkigheid, want we hebben er nog lol in, daarom willen we er juist 10 uur aan besteden. Trainen doen we om onszelf beter te maken, competitie is een test om te kijken of de trainingen helpen. We testen onszelf aan de hand van een tegenstander, dat is namelijk de makkelijkste en duidelijkste manier om te kijken of de trainingen hun vruchten afwerpen. Dan zet je je volledig in, je bedenkt een slimme tactiek en je hebt plezier..... en dan blijkt de tegenstander beter te zijn. Je verliest.

Wat betekent dat dan?

Het betekent dat je in dat ene half uurtje op die ene zaterdagmiddag niet sneller tot de 21 punten kwam dan je tegenstander. Je bent GEEN slechtere badmintonnner dan de ander, je bent GEEN slechtere sporter dan de ander, en je bent zeer zeker GEEN slechter mens dan de ander.

Leer ervan, ga weer trainen en test jezelf de volgende keer weer. Maar heb wel plezier, want anders raad ik je aan iets te doen wat je wel leuk vindt om te doen.

Lees de rest van dit artikel op de website van VELO Badminton.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!