Talentontwikkeling: een vreemde eend

Talentontwikkeling: een vreemde eend

De ontwikkeling en vooral de verschillen van het hanteren van spelers zorgt voor steeds grotere verschillen tussen spelers die zich in een club ontwikkelen en spelers die zich voor hun ontwikkeling op alternatieven richten.

SportSport

Maak kennis met Liam Birahy!

Het zou een zelfversterkend effect moeten hebben, maar dat is nagenoeg niet het geval.

Omdat er alternatieven zijn zoals badmintonacademies vertrouwen de clubs erop dat de ontwikkeling van de spelers zich daar afspeelt en als gevolg wordt er bespaard op ontwikkelingstraining van de club en dit gaat dan weer ten koste van de spelers die zich langzamer ontwikkelen als speler of fysiek.

We weten inmiddels dat talent zich via hele andere wegen ontwikkelt dan wat we tot een paar jaar geleden dachten. Veruit de meeste trainers hebben het fout als het gaat om het voorspellen van talent dat doorbreekt (Michael Kjeltsen oud-talentontwikkelaar Badminton Danmark - art. 2016).

Dit betekent automatisch dat we dan ook een verkeerd beeld hebben van hoe de training er uit zou moeten zien. Een paar jaar geleden heb ik al eens een artikel geschreven dat spelers ondanks hun trainers toch nog goed werden. Als je de kennis van vandaag naast deze uitspraak zet, dan vallen de stukjes van de puzzel langzaam in elkaar.

Talent ontwikkelt zichzelf en ze doet dat in een klimaat waarin ze op jonge leeftijd kan experimenteren. De trend van de afgelopen jaren was dat elk uur dat spelers in de hal zijn trainers de les leiden en de te behandelde stof bepalen. Het verhaal is niet veel anders dan de theorie van Johan Cruijff over het straatvoetbal en het verklaart ook waarom er zoveel spelers op jonge leeftijd afhaken en stoppen met badminton.

Ontwikkeling is vooral een creatief proces en als er iets niet creatief is voor spelers dan is het een les volgen van iemand die geen idee heeft hoe talent zich ontwikkelt. Ik heb voor de meeste onderdelen van trainersopleidingen geen goed woord over, omdat het saai is en niet zomaar saai, maar echt doodsaai. Als ik dat als badmintonidioot die alles over de sport wil weten al vind, hoe moet een jonge aankomende trainer het dan wel niet vinden? Hoe kan er uit zo'n opleiding voor begrafenisondernemers een spannende vernieuwende en voor de jeugd inspirerende training komen? Ook op dit gebied kwam Johan Cruijff met een voorstel dat vernieuwend was en waarvan ik als trainer niet begrijp dat het niet massaal is overgenomen. Laat mensen eerst examen doen voor het niveau dat ze zelf menen te hebben en laat ze op de gebieden waarin ze tekort schieten een cursus volgen of geef ze deeldiploma's voor de onderdelen waarin ze van nature goed zijn. Dit soort opleidingen schept specialisme met enorm gedreven mensen die bijna automatisch inspirerend zijn voor hun spelers.

Als er al een paar jaar geleden de conclusie was dat zelfs toptrainers een verkeerd beeld hebben over talentontwikkeling... Meer dan 95% zit er naast over welke spelers doorbreken naar de top. Vervolgens zie je dan dat er niets verandert aan het beleid van trainersopleidingen en de manier waarop trainingen worden ingericht.

Er was twee jaar terug een klein onderzoek bij Badminton Nederland over talentbeschrijving en ook ik heb daar aan deelgenomen. De onderzoekster heeft me ook een e-mail gestuurd met hetgeen ze uit mijn deelname had gehaald. Dit was zo onherkenbaar dat ik er vanaf heb gezien er nog langer aan deel te nemen. Je kunt altijd een onderzoek doen en dat in de richting sturen die je zelf (of de opdrachtgever) het beste uitkomt. Het verbaast me dan ook niets dat we er niets meer van gehoord hebben. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van onze sport als er een uitgebreide discussie zou komen waarin we deze ontwikkelingen verwerken in een andere opzet van talentontwikkeling.

Op OroDenmark zijn we met de DGI-opleiding al een aantal jaren bezig met een andere aanpak, want ook daar was men bekend met het feit dat het herkennen van Deens talent zwaar tekortschoot. We hebben het nog nooit meegemaakt dat de deelnemende trainers niet verrast waren over de aanpak en hoe totaal anders die aanpak is dan op welke andere trainersopleiding dan ook. Op de bijscholing van de VBO in 2017 in Nederland zal ik dan ook aandacht besteden aan deze vorm van training en vertellen hoe we de conclusies uit Denemarken hebben verwerkt in een andere opzet van de trainersopleiding.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!