De ontwikkelingpuzzel van jeugdbadmintonners - Deel II

De ontwikkelingpuzzel van jeugdbadmintonners - Deel II
Moederdag 2019

In dit artikel ga ik wat specifieker in op mijn plan qua training met de kinderen en wat andere problemen waar we steeds tegenaan lopen.

› alles over het Badminton Festival!

De namen van de kinderen zijn voor dit verhaal niet belangrijk. Ik weet dat je bij elk talent wel een andere handleiding nodig hebt. Wel van belang zijn de leeftijden en de mate waarin kinderen zich gedragen en ontwikkelen en hoe ik daarmee probeer omga.

In deel III zal ik dan heel gericht proberen in te gaan op de trainingen zelf.

Na het vorige artikel heb ik wel diverse reacties gehad en dat stimuleert. Ik heb bijvoorbeeld ook twee verzoeken voor een bijscholing, maar dat wil ik nog niet inplannen. Ik wil een gedegen bijscholing op poten zetten en ik heb dat plaatje nog niet in mijn hoofd, maar ik denk er zeker over na.

Optelsom

Ik kreeg ook een filmpje toegestuurd van een talent uit Nederland. Iemand die ook naar andere wegen zocht. Uit het filmpje blijkt dat zodra ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, zonder goed begeleid te zijn, er geen enkele flow of plan in hun spel zit. Het mentale aspect druipt ervan af. Ze zien dat ze tekortkomen, maar kunnen er niks mee.

Voor Nederlandse begrippen is het allemaal leuk, maar verder gaan ze er niet mee komen. Ik zie het spel op de baan als een optelsom. We willen graag op de baan in de positieve cijfers komen, maar we geven onszelf al een valse start als we vanuit de achterhoeken komen en ons richting net gaan bewegen. Met veel ren- en vliegwerk is het allemaal tot een bepaald niveau wel te belopen, maar kom je tegen een tegenstander die heeft geleerd in de positieve cijfers te blijven, dan red je het gewoon niet meer.

Onder druk wordt het dus een enorm probleem door een verkeerd soort loopwerk, wat mijns inziens nog steeds afstamt van de eeuwige chassé-passen in ons land. Wanneer ik mijn achtjarige speelster relatief eenvoudig op normale wijze kan laten lopen, waarom lukt dat dan niet in groepstrainingen? Nou ja, ik weet het wel: een gebrek aan kennis. Loopwerk komt helemaal niet voor in de opleiding bij Badminton Nederland en dus kopiëren we maar wat we zien bij andere trainers. Loopwerk uit 1958.

Kopiëren

Over kopiëren gesproken. Ik kijk graag naar Deense spelers, maar wat je ziet is dat die als ze 13 jaar of ouder zijn, al schakelen naar een andersoortig voetenwerk waarin de chassé weer terug komt. En dus krijg je opmerking: ja, maar kijk eens naar die speelsters, die doen ook een chassé. Het verschil is dat die speelsters al een fase verder zijn en heel goed weten hoe ze de baan moeten belopen en ook een tactisch plan hebben. Ze zijn gewoon veel sneller en effectiever en veel technischer.

Wat ik wel weet: ze zijn allemaal begonnen met gewoon lopen. Ik kijk wel naar video's om te kijken waar ik naar toe moet en wat de ontwikkelingen zijn. Bijvoorbeeld de video van een jeugdige Japanse topspeelster die amper 1.50 meter hoog is. Met zo'n lengte kan ik wel wat om haar plan en loopwerk toe te passen op mijn speelsters. Kijk eens naar deze Japanse OIE en let bijvoorbeeld eens op het loopwerk naar de FH-kant hoek. (Ik ga daar in deel III dieper op in.) Niet de beste video, maar door het lage standpunt van de camera, kan je bepaalde dingen goed zien. Bekeken loopwerk en duidelijk heel anders dan de langere Deense speelsters.

Aandachtspunten

Ik train dus op een aantal zaken, maar alles gebaseerd op voetenwerk en techniek. Er moet een bepaalde flow gaan komen in het spel van de kinderen. Vaste punten in mijn training zijn:

 • starten en stoppen (of rust en versnelling)
 • splitstep
 • loopwerk zowel naar voren als naar achteren
 • chinajumps: wanneer wel, wanneer niet
 • pullshots
 • links voetenwerk
 • de magie van de linkervoet en de zoekvoet
 • techniek
 • hoog op net komen
 • ademhaling
 • stretchen en uitstappen en recovery
 • core stability en krachttraining

Toepassen

Het mooie van de jongste kinderen is dat ze geen ballast hebben en dus goed trainbaar zijn. Ik sta er soms versteld van hoe snel jonge kinderen dingen gewoon doen. Bij de ouderen ben je eigenlijk constant aan het zorgen dat ze niet in een oud patroon vervallen.

Een klein voorbeeld.

Ik zeg tegen de achtjarige hoe ze links moet uitstappen naar het net en ik zet haar neer en gooi dan wat shuttles. Ze doet het gewoon, want ze is nog niet echt gewend om rechts uit te stappen en dan de shuttle bij de grond weg te halen. Het gaat nog houterig, maar ze probeert het nu al extreem goed uit te voeren. Zo goed dat ze bijna omvalt!

Vervolgens speel ik haar aan in een vlinder en bedenk wat om haar niet rechtdoor te laten maar te laten afbuigen als ze vanuit de achterhoek komt. Ze komt zelf dan met het idee om Coco Chanel te gaan gebruiken: twee halve cirkels met een snijpunt op de middenlijn op de baan. Hoezo slim? Op deze manier kan je haar prima in het links voetenwerk laten komen. Simpele vlinder, effectief toegepast.

Probleem echter is dat vlinders altijd te makkelijk worden toegepast en niet gecorrigeerd worden. Al snel hoor je dus: Bah, gaan we weer vlinderen!? Men snapt niet hoe enorm veel je uit een gewoon vlinder kan halen.

Nog een laatste voorbeeld om te laten zien hoe ik snel van bepaalde dingen afstap en inhaak op wat er gebeurt. De negenjarige leer ik een pullshot vanuit haar backhandkant. Ik was begonnen met backhandtraining en dat ging zo goed dat ik dacht, waarom niet direct een pullshot proberen? Een technisch lastige slag gebruikt om vanuit een verdedigende situatie de zaak weer onder controle te krijgen.

Met het loopwerk wat zij nu al heeft, zou dat moeten kunnen. Na een paar pogingen liep deze redelijk goed, dus hop, waarom niet de forehandkant er ook bij? Ook dat ging en direct ingebouwd in een oefening.

Heerlijk als dit dan ook werkt. Zij trots, ik trots!

Waar ik even op moest letten is dat ze vervolgens niet met kracht deze slagen gaat slaan. Ze MOET op techniek blijven werken en die kracht komt er dan later wel bij. In de wedstrijd wil ik dan ook alleen dit zien in deze fase van haar ontwikkeling.

Het is weer een lang stuk en ik sluit het hier ook weer af. Volgende keer ga ik dieper in op de trainingen zelf.

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
René Sehr

René Sehr

Wij kennen René Sehr als badmintongek, als een gepassioneerde trainer en iemand die energie krijgt van jeugdtraining.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!