Bestuurscrisis? Dat is wel wat zachtjes uitgedrukt!

Bestuurscrisis? Dat is wel wat zachtjes uitgedrukt!

Hoe meer mensen je spreekt, hoe erger de situatie blijkt te zijn. Het bestuur is min of meer handelingslam, schuift verantwoordelijkheden van zich af en neemt geen bestuurlijk initiatief.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De verantwoordelijke voor topsport komt er niet uit met de spelers doodeenvoudig om dat het hem aan kennis ontbreekt. Daarom was het nodig een technisch directeur in dienst te nemen, zodat daar de verantwoordelijkheid op afgeschoven kon worden. Dat is nu precies wat er in het verleden ook fout is gegaan en waarom er zo verschrikkelijk veel doelstellingen niet zijn gehaald.

Het bestuur moet voor het technische beleid verantwoording af leggen aan de afgevaardigde / leden en het bestuur moet zich niet verschuilen achter een technisch directeur. Een bond als de onze heeft helemaal geen technisch directeur nodig (daar zijn we veel te klein voor). Het is doodeenvoudig weggegooid geld als je iemand zou hebben die wel verstand heeft van technische zaken. De technisch directeur staat de ontwikkeling van ons land in de weg en is helemaal niet in het belang van / voor de opleidingen van de Nederlandse trainers.

Hij - Claus Poulsen - blijkt ook nog eens zeer slecht te communiceren richting ouders, academies en andere coaches. Het regent klachten als je hierover doorvraagt en deze klachten worden op dit moment gebundeld. Het huidige bestuur is vooral bezig met zichzelf en is het diep oneens over de te varen koers. Dat blijkt vooral uit de follow-up gesprekken in het land die vooral zijn gevoerd door Clemens en Paul.

Er komen zeer negatieve geluiden naar boven als het bondsbureau vervolgens tot uitvoering moet over gaan en het toegezegde gewoonweg niet uitvoert, maar een hele eigen koers blijkt te varen.

Het bestuur is de grip op het uitvoerend orgaan helemaal kwijt en het moet toch heel erg duidelijk zijn dat niet het bondsbureau bepaalt wat er gebeurt maar dat de medewerkers in Nieuwegein het uitgezette beleid moeten uitvoeren ongeacht hun persoonlijke mening.

Daarbij komt nog dat we op het bondsbureau voornamelijk mensen hebben zitten die NIETS met badminton hebben, het niet spelen en er geen passie voor hebben. Het is niet meer of minder dan een noodzaak om hun geld voor de huur en boodschappen te verdienen. Op een plaats als het bondsbureau horen enkel en alleen maar mensen te zitten die een meer dan gemiddelde belangstelling en passie hebben voor de sport. Dat moet ervan af spetteren en dat is nu juist wat je niet ziet bij onze bond.

Dat het bestuur zichzelf voor de gek houdt is tot daar aan toe, maar probeer niet de leden en afgevaardigden voor de gek te houden. Het feit dat je helemaal niets hoort van het bestuur over de ontstane crisis is ronduit schandalig en door de kop in het zand te steken worden de problemen alleen maar groter.

Er is nu al belangstelling van de media die graag willen schrijven over wat er gaande is en als er niets gebeurt dan zal op de vergadering van 11 maart de bom pas echt barsten. Het zal er weinig toe doen wat de uitkomst van de vergadering zal zijn, want elk scenario zal ver strekkende gevolgen hebben. Als het bestuur zou doorgaan dan moeten we rekening houden met een afsplitsing van de bond. Als er een nieuw bestuur komt dan zullen er even zo goed grote veranderingen komen en zal de huidige koers totaal moeten worden omgegooid op alle gebieden.

Er moet een klein bestuur komen met veel expertise. Ik denk hierbij aan hooguit vier of vijf personen die direct hands-on gaan besturen en één van de bestuurders gaat zich bezig houden met de reorganisatie van het bondsbureau wat niet langer dan twee maanden mag duren. Er moet een technisch plan worden doorgevoerd waarin we op zeer korte termijn Nederlandse topcoaches hebben en geen enkele buitenlander meer in dienst nemen anders dan misschien een adviserende rol maar zeker niet meer op besluitvorming gericht. Binnen een paar maanden (augustus / september 2017) is er een nieuwe of aanvullende trainersopleiding. De trainersopleiding moet veel meer en sneller inspringen op nieuwe ontwikkelingen binnen onze sport. SL-opleidingen kunnen voor de vorm blijven bestaan maar aanvullende technische opleidingen krijgen een veel belangrijkere en dominante plaats. Want het gaat om de badminton op de eerste plaats en de passie moet niet door achterhaalde tijdverspilling zoals een SL-opleiding worden gedoofd.

Om tijd te besparen zou de voorzitter er verstandig aan doen een alternatief bestuur klaar te hebben staan op de vergadering, want het is inmiddels wel duidelijk dat dit bestuur geen kans heeft onze sport er weer boven op te helpen.

Wat ook duidelijk is, is dat de eerste twee bestuursleden bekend zijn als ze zelf willen (Clemens Wortel en Paul Kleijn) laten de twee of drie andere aspirant-bestuursleden zich maar aanmelden en daarbij gaan de gedachten uit naar een persoon die technisch gezien op gelijkwaardige voet kan discussiëren met de technisch directeur over hoe snel zijn baan en die van de andere buitenlanders overbodig gemaakt kunnen worden en daarnaast een persoon die twee maanden van zijn tijd kan / wil gebruiken om het bondsbureau te reorganiseren.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!