SportSport

Week topbadminton in Haarlem helaas voorbij

Week topbadminton in Haarlem helaas voorbij

Zondag was helaas al weer de laatste dag van de Dutch Junior International. De halve finales boden in de ochtend veel vuurwerk. De enige overgebleven West-Europese spelers Eloi Adam en Samy Corvee (Fra), verloren in drie sets van de Indiërs Krishna Garaga en Drhuv Kapila.

Maak kennis met Joran Kweekel!

Op de andere baan wonnen Su Li Wei en Ye Hong Wei uit Chinese Taipei van de Indonsesiërs Yacob Rambitan en publiekslieveling Rinov Rivaldy. Een schitterende partij, waar geen winnaar was te voorspellen, maar uiteindelijk moesten de beweeglijke Rivaldy en zijn partner zich net aan gewonnen geven.

In de damesdubbel was verrassend een Turks koppel doorgedrongen tot de laatste vier. Na een wat slap begin kwamen de Turkse dames nog flink terug, maar uiteindelijk waren Park en Sim uit Zuid Korea veel te sterk. Tegelijkertijd versloeg een ander Koreaans koppel het als eerste geplaatste duo Kani en Sugiarto (nichtje van de grote badmintonner uit het verleden), zodat het land van de winnaar al direct vaststond. Opvallend genoeg won nog nooit een Koreaans damesdubbel de titel op de YDJI.

In de damessingle kon Singapore juichen toen Jian Min Yeo een Indonesische versloeg. In de andere halve finale won het Thaise talent (dat erg veel aan wereldtopper Ratchanok Intanon doet denken) Pattarasuda Chaiwan van Hirari Mizui uit Japan. Laatstgenoemde mocht in eerste instantie niet eens meedoen omdat ze te laag op de wereldranglijst stond, maar kon gelukkig na enkele afmeldingen alsnog als tweede reserve deelnemen.

De herensingles kregen een verrassende finale tussen de als 12e en 13e geplaatste spelers. Chen Chi Ting (dat klinkt als een valsspeler, maar dat was niet het geval) uit Taipei won van de ijzersterke Indi7euml;r Lakshya Sen door gewoonweg te weigeren om fouten te maken. Op de baan ernaast versloeg Chan Yin Chak de Maleisiër Jun Hao Leong in een marathonpartij.

In de korte pauze tussen halve finales en finales werd Duinwijck-icoon Marjan Ridder gehuldigd. Haarlem eert haar sporthelden door middel van het onthullen van een groot portret dat nadien aan de grootste sportaccommodatie van de stad wordt opgehangen. Naast het al talrijk aanwezige publiek konden zo'n 60 genodigden meemaken hoe zonen Koen en Rein Ridder het protret van hun zichtbaar verraste en emotionele moeder onthulden. Ook mede-sporthelden Claudia Zwiers, Ruud Geels en Floris Jan Bovelander waren aanwezig. Een dikverdiend eerbetoon aan de fantastische sportcarrière van Marjan, die in de jeugd al Europese medailles won en zeer recent bij de veteranen nog wereldkampioen werd.

De eerste finalepartij was meteen de mooiste. In de gemengd dubbel (waarvan de halve finales al op zaterdagavond waren afgewerkt) won Korea de altijd beladen broederstrijd met Japan. Na drie spannende sets mochten Sun Seung Na en Ah Yeong Seong zich winnaar noemen, ondanks het fantastische spel van de Japanse dame Rin Iwanaga. Wij voorspellen haar een grote toekomst. In de dames enkel was de Sinagporese Yeo te sterk voor het meisje uit Thailand en in de herensingle was de pijp leeg bij Chak uit Hong Kong. Ting beschikte over een ijzersterke conditie en was er duidelijk op uit om zijn tegenstander fysiek tot het uiterste te drijven. Veel smashkansen werden clears, zodat Chak overal achteraan moest sjouwen en dat hield op een gegeven moment op. Ah Yeong Song kon nog een tweede titel halen in het damesdubbel en dat deed ze. Samen met Min Ji Kim wonnen ze de strijd van hun landgenotes. De herendubbel ging naar Taipei, India kon er net geen derde set uit halen.

De vrolijke scenes op het podium na de finales zijn altijd een lust voor het oog. Opeens blijken de spelers die we kort daarvoor als volwaardige en jaloersmakende sporters hebben beoordeeld weer gewoon kinderen te zijn, die giechelend en verlegen de aandacht ondergaan. Velen ervan zullen over een aantal jaar ervaren podiumbestijgers zijn, maar dat moment is nog ver weg. De Singaporese winnares kwam zelf aan de wedstrijdtafel vragen waar ze haar envelop met gewonnen prijzengeld moest afgeven.

De organisatie kijkt terug op een mooie editie met een spectaculair deelnemersveld en dito wedstrijden. We danken toernooiplanner, referee, scheidsrechters en lijnrechters van BNL voor de keurige planning en uitvoering. Het hele toernooi is zonder gele kaarten verspeeld en dat past bij een jeugdtoernooi en bij wat de organisatie beoogt. Veel blije gezichten, veel ontmoetingen en daar waar het minder loopt door taal- of cultuurbarrières ontstaan juist vaak ook de mooiste oplossingen en verhalen. Tachtig vrijwilligers zullen de Dutch Junior-bubbel weer moeten verlaten en vanaf maandag zelf op de baan gaan proberen te reproduceren wat we deze week gezien hebben. Dat gaat niet meevallen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!