Familievlog De Nagelkerkjes
Familievlog De Nagelkerkjes

Afgevaardigden Badminton Nederland: help ons met het vinden van bestuursleden!

Afgevaardigden Badminton Nederland: help ons met het vinden van bestuursleden!

Alle clubs in Nederland kregen vanavond een mail van Badminton Nederland. Het is een oproep van de afgevaardigden, gericht aan alle clubs en leden.

Aan de verenigingen en leden van Badminton Nederland

Geachte badmintonclubbesturen, leden van Badminton Nederland,

Het zal jullie niet zijn ontgaan: er is de laatste tijd sprake van "onrust" binnen de bondsvergadering. De bondsvergadering bestaat uit het bondsbestuur en de afgevaardigden namens de regio's. De afgevaardigden hebben tot taak het controleren van het bondsbestuur en eventueel aansturen van dit bestuur. In de afgelopen jaren is er, in de ogen van de afgevaardigden, een aantal zaken naar voren gekomen die de goedkeuring van deze afgevaardigden niet kon dragen. Een en ander heeft uiteindelijk geleid tot het terugtrekken van het huidige bondsbestuur die haar taken tot de jaarvergadering in demissionaire vorm zal blijven uitvoeren. Dit betekent dat er een nieuw bestuur zal moeten worden gevormd. Wij vragen dan ook jullie speciale aandacht voor de laatste alinea.

Wat is er aan de hand?

In de zittingsperiode van dit bestuur (circa 5 jaar) is een aantal goede resultaten door het bondsbestuur gerealiseerd. Hierbij moeten worden genoemd de hernieuwde aansluiting bij NOC*NSF, het verbeteren van de relatie met onze verenigingen (flagships, masterclasses en meer) en de financiële huishouding.

Er zijn helaas ook veel minder goede punten te noemen. Voorbeelden zijn onder andere het (door de afgevaardigden) afgewezen beleidsplan inclusief de aanpassing daarvan. Het vervolg ("A clear future") blonk ook niet uit door duidelijkheid en financiële onderbouwing, maar is toch onder voorbehoud goedgekeurd om het bestuur niet direct weg te moeten en willen sturen. Diverse voorstellen van het bestuur waren in de afgelopen anderhalf jaar of al vóór een bondsvergadering weer ingetrokken, of werden tijdens de vergadering teruggetrokken. Ook voor de bondsvergadering van 11 maart jl. in Den Bosch stond een aantal zaken op de agenda, waarvan de doordachtheid betwijfeld kon worden. Tussen 4 februari en 1 maart stappen ook onverwachts 2 bestuursleden op, waarbij meer aan de hand lijkt.

Welke acties hebben de afgevaardigden uitgevoerd?

Naar aanleiding van de zorgen en feedback die uit het land waren ontvangen met betrekking tot het competitiehuis en de daarover ontvangen informele presentatie heeft er op 1 maart jl. een overleg tussen afgevaardigden plaatsgevonden om de bondsvergadering van 11 maart voor te bereiden. Ook de mogelijke bestuursperikelen zijn aan de orde gekomen.

Uiteindelijk is de conclusie dat de bestuurlijke regie te vaak ontbreekt, te veel afspraken niet zijn nagekomen de laatste jaren, te veel stukken onvolledig zijn ingediend of teruggetrokken vlak voor of tijdens vergaderingen. De voorzitter wordt als goed boegbeeld gezien, maar is ook eindverantwoordelijk. Een meerderheid van de afgevaardigden geeft aan een motie van wantrouwen te zullen steunen. Het bestuur is vervolgens op 2 maart hierover geïnformeerd. Na overleg met het bestuur en in het belang van Badminton Nederland hebben de afgevaardigden besloten om het bestuur niet tijdens de Finale van het landkampioenschap naar huis te sturen. Ook sponsorbelangen rondom dit event en speciale gasten hebben de doorslag gegeven. Ook de mooie herdenking van Gary Hetharia is nu niet overschaduwd. Blijft het feit dat er een gebrek aan vertrouwen was vanuit de afgevaardigden. Vanuit de afgevaardigden was het bondsbestuur gevraagd om akkoord te gaan met een speciale commissie die tot doel had om het bestuur (gedeeltelijk) te vervangen. Het bestuur is hiermee akkoord gegaan.

Hiermee was een motie van wantrouwen (met 100% steun vanuit de afgevaardigden) van de baan. De commissie bestond uit 2 leden van het bondsbestuur (de heren Wortel en Verbeek) en 3 afgevaardigden (de heren Bakker, De Wit en Kuilman). De commissie heeft een aantal keren vergaderd en uiteindelijk is door de afgevaardigden in deze commissie teruggekoppeld naar de overige afgevaardigden dat de beste stap was om het bondsbestuur te vragen hun positie op te geven en het bondsbestuur te verzoeken in demissionaire vorm haar taken tot de volgende vergadering (24 juni 2017) uit te voeren. Dit is door de heer Bakker namens de afgevaardigden op 1 april aan het bestuur overgebracht. U bent hierover door het bondsbureau op 5 april geïnformeerd.

Hoe verder tot de jaarvergadering van 24 juni 2017?

Aan alle leden wordt (via de verenigingen) gevraagd om potentiële opvolgers voor het bondsbestuur voor te dragen. De afgevaardigden stellen voor om een nieuwe (interim)voorzitter aan te stellen, die uit de aangeleverde kandidaten een nieuw bestuur zal vormen van maximaal 5 personen (dagelijks bestuur van voorzitter, penningmeester en secretaris, en 2 algemene bestuursleden) waarvan het liefst minimaal 1 vrouw. Het voorstel dient met spoed vorm te krijgen zodat op 24 juni, na goedkeuring door de vergadering, Badminton Nederland snel verder kan. Het verzoek aan de leden is dan ook om vóór 10 mei aanstaande eventuele kandidaten aan te dragen.

Verzoek aan de verenigingen/leden

Willen jullie zo spoedig mogelijk, en uiterlijk 10 mei aanstaande jullie kandidaten voordragen, zodat er tijdig in een informatieronde met deze kandidaten gesproken kan worden over procedures, inhoud enzovoorts.

Jullie kandidaten kunnen jullie voordragen aan de secretaris a.i. van het demissionaire bondsbestuur Bram Reudink via bmura@badminton.nl. Barbara Mura is Algemeen Manager van Badminton Nederland.

Afgevaardigden van Badminton Nederland

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Familievlog De Nagelkerkjes

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Sympathieke Syriër Aram Mahmoud onbetwist aan kop op badmintonranglijst Master Circuit van 16 april 2019

Sympathieke Syriër Aram Mahmoud onbetwist aan kop op badmintonranglijst Master Circuit van 16 april 2019

In de laatste ranglijst master circuit zijn de toernooien van Drachten-Gorredijk, AMOR, Amersfoort en Almere verwerkt. Bij de…

18 april 2019

10 redenen waarom jij absoluut naar het Badminton Festival 2019 komt!

10 redenen waarom jij absoluut naar het Badminton Festival 2019 komt!

De Badminton Festivals bieden een uitstekend platform om kennis te maken met outdoor badminton, een nieuwe stoere sport waaraan…

17 april 2019

Nederlandse badmintontieners actief in Zagreb

Nederlandse badmintontieners actief in Zagreb

De Croatian International 2019 is het strijdtoneel voor een behoorlijk aantal Nederlandse jeugdbadmintonners. In Zagreb vind het…

16 april 2019

Team Van Velzen in ruste

Team Van Velzen in ruste

Wellicht is het sommige van jullie opgevallen dat we al een tijdje niks meer op onze facebook-pagina hebben geplaatst.

15 april 2019

Jille en Tirtosentono tweede bij Dutch Open 2019

Jille en Tirtosentono tweede bij Dutch Open 2019

In de finale moesten Debora Jille en Alyssa Tirtosentono met 24-22, 19-21 en 11-21 hun meerdere erkennen in de nummer twee van de…

14 april 2019

Finale voor Alyssa Tirtosentono en Debora Jille bij de Dutch International 2019

Finale voor Alyssa Tirtosentono en Debora Jille bij de Dutch International 2019

Met 21-18, 16-21 en 21-15 wonnen Debora en Alyssa van het Deense koppel Julie Finne-Ipsen / Mai Surrow.

13 april 2019

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono stunten bij Dutch International

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono stunten bij Dutch International

Bij de Dutch International in Wateringen staan de koppels Debora Jille / Alyssa Tirtosentono en Iris Tabeling / Nadia Fankhauser…

13 april 2019

Outdoor badminton tijdens Badminton Festival 2019: alle info op badmintonline.nl

Outdoor badminton tijdens Badminton Festival 2019: alle info op badmintonline.nl

In mei dit jaar is de officiële lancering van outdoor badminton - buitenbadminton - als nieuwe variant op de traditionele…

12 april 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!