Bestuursformatie Badminton Nederland: het verzonnen proces

Bestuursformatie Badminton Nederland: het verzonnen proces

Vier jaar geleden was ik langs de zijlijn betrokken bij het totstandkomen van het nieuwe bestuur. Er was een verkiezing van een nieuwe voorzitter die - na te zijn verkozen - een bestuur ging samenstellen om de nieuwe koers uit te zetten.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Deze keer is de procedure totaal anders. Een groep zelfvernoemde 'wijze mannen' bepaalt min of meer hoe het nu moet verlopen. Sommigen houden zich aan deze nieuwe aanpak door zich als bestuurskandidaat aan te melden in de daarvoor gestelde tijd en zij kregen een uitnodiging voor een gesprek met de wijze mannen.

Anderen deden dat niet en gingen zelf aan de slag om een kant en klaar bestuur voor te stellen voor een andere deadline, namelijk 3 juni 2017. Het is niet helemaal duidelijk welke deadline er volgens de stastuten gevolgd moet / kan worden. Laten we er even van uit gaan dat het alle twee mogelijk is. Wat is er dan te kiezen voor de afgevaardigden: een heel bestuur tegelijk of personen afzonderlijk dan wel een voorzitter die zijn bestuur mag samenstellen?

Het is niet duidelijk net zo min als dat het bekend is wie zich beschikbaar heeft gesteld en dus op de bondsvergadering door drie afgevaardigde een 'okay' kan krijgen om deel te nemen aan een bestuur. Hierdoor krijg je in theorie een toevallige groep mensen bij elkaar als bestuur. Er is maar een handjevol mensen dat precies weet wie zich heeft aangemeld. Dit handjevol mensen zou ook weer in theorie haar voordeel kunnen doen met deze voorkennis door er op in te spelen en zo haar bestuursvoorkeur kunnen beïnvloeden.

Één n ding is zeker: er is totaal geen openheid in deze manier van werken en wat nog vervelender is, is het feit dat de afgevaardigden geen idee hebben van waar ze nu echt voor gaan stemmen, want over het te voeren beleid van de kandidaten is dus ook maar weinig of niets bekend.

Het huidige bestuur is naar huis gestuurd door een gebrek aan vertrouwen bij de afgevaardigden en de achterban. Het is door een uiterst vreemde manier van handelen op de laatste bondsvergaderingen ontsnapt aan een motie van wantrouwen. Verder gaan op de koers van het oude bestuur is hoe dan nook totaal ongeloofwaardig. Het zou een gebrek aan respect zijn richting de afgevaardigden en de bondsvergadering en uiteindelijk de leden van Badminton Nederland.

Het beste zou zijn als er gewoon een voorzittersverkiezing zou komen, waarin een kandidaat de te varen koers uiteenzet en daar omheen een bestuur samenstelt van mensen die deze koers kunnen / willen uitvoeren. Op deze manier hebben de afgevaardigden een redelijke kans om te doorzien waar ze voor kiezen en hoeven ze wellicht maar met twee of drie kandidaten gesprekken te voeren.

We gaan het zien welke konijnen uit de hoge hoed van Badminton Nederland gaan komen volgende week. En... en als laatste opmerking: ik ben niet beschikbaar als voorzitter.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!