Dieptepunten kunnen altijd dieper: 16.000 leden foetsie in drie jaar tijd

Dieptepunten kunnen altijd dieper: 16.000 leden foetsie in drie jaar tijd

Tussen december 2013 en december 2016 is Badminton Nederland 16.000 leden kwijt geraakt volgens de cijfers van NOC*NSF. Het ledental van Badminton Nederland zal bij deze trend in december 2017 waarschijnlijk eerder rond de 27.000 zijn dan 30.000.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het betekent ook dat er in deze bestuursperiode zo'n 20.000 leden de bond de rug hebben toegekeerd1. Dus om nu te zeggen dat we aan verandering toe zijn, dat is wel een beetje overdreven. Het gaat best wel goed met de bond en het is zeker geen tijd voor een revolutie... toch?

De afgehaakte leden hebben niet de sport de vaarwel gezegd, want er is lang niet zo'n groot ledenverlies bij de clubs. Ze willen gewoon geen lid meer zijn van de bond. In de gesprekken die ik heb gevoerd met verschillende jeugdtrainers kreeg ik te horen dat ze het aantal jeugdteams hadden teruggebracht met meer dan de helft. Kinderen per toerbeurt laten spelen in een team en een alternatieve competitie opzetten om maar niet die hoge bijdrage aan de bond te moeten betalen.

Uit deze 30.000 leden moeten we talent gaan zoeken die kunnen voldoen aan de eisen van het NOC*NSF om naar de Olympische Spelen te kunnen gaan, want daar draait het om binnen onze bond.

Om bij deze exclusieve club te horen moeten we 25% van het budget besteden aan topsport, dan krijgen we weer 350.000 euro van het NOC*NSF (niet echt van hun maar gewoon van de Lotto en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

De kwalificatiekaartjes voor Rio 2016 hebben zo rond de 400.000 euro gekost (we gaan even uit van 100.000 per jaar). Het was een goede investering werd er gezegd, want er zouden weer leden komen en badminton zou weer in het nieuws komen. Er was niet veel nieuws en de leden liepen helaas minsters zo hard weg als voorheen.

Voor dit geld hadden we de jeugdcompetitie bijna gratis kunnen maken, dat zou wel leden trekken en het is ook nog eens noodzakelijk voor het vinden van voldoende toekomstig talent. Badminton Nederland moet maar aan één ding denken en dat is aan badminton en niet zozeer aan de regels en eisen van NOC*NSF. Dat overkoepelende orgaan heeft hele andere belangen dan dat wij als badmintonners in Nederland hebben.

En ga me nu niet vertellen dat we de top wel kunnen vergeten als je niet samenwerkt in deze vierjaarlijkse gekte die ook nog maar een week duurt. Denk je nu echt dat het Spaanse Olympische Commissie 10 jaar geleden eisen heeft gesteld aan een superkleine badmintonbond daar, zodat ze op de Spelen konden komen? Ik dacht het niet. Ze hebben gewoon gewerkt om goede badmintonspelers te maken (zie Carolina Marin, -red.), de Spelen kwamen toen vanzelf.

We moeten onze sport heruitvinden en het lef hebben om dingen totaal anders te doen. We kunnen het natuurlijk ook niet doen en dan zal de tijd het voor ons gaan doen, want het ledental zal nog wel even blijven dalen als we zo doorgaan, totdat we op een punt komen dat je alleen de 'die hard' badmintonners over hebt. Zo rond de 15.000 leden en dat moeten we kunnen halen rond 2025.

1 = volgens het NOC*NSF had Badminton Nederland eind 2013 48.069 leden en stond de teller eind 2016 op iets meer dan 32.000 leden

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!