clubzoeker

Gratis cursus baantrainer door de Academie voor Sportkader

Gratis cursus baantrainer door de Academie voor Sportkader

De trainer is ontzettend belangrijk voor de vereniging, want hij of zij heeft het vaakst contact met de leden. De trainer weet waarom de leden badmintonnen, zorgt ervoor dat ze plezier hebben in de sport en maakt ze betere badmintonners.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In het licht van behoud van leden speelt de trainer een cruciale rol, want zij bepalen voor een groot deel hoeveel plezier de badmintonner heeft in zijn sport. Daarnaast zorgt de trainer er voor dat de badmintonsport uitdagend blijft en dat de speler zich erin blijft ontwikkelen. In de praktijk zijn zij ook het gezicht van de vereniging en dus (lokale) ambassadeur van de badmintonsport. Niet voor niets wordt veelal de trainer ingezet bij bij ledenwervingsacties (markten, open instuif en schoolclinics).

Net als dat er veel verschillende badmintonners zijn, zijn er ook veel verschillende trainers nodig. Er zijn maar een tiental (inter)nationale topbadmintonners, dus ook maar een beperkt aantal toptrainers nodig. Maar wekelijks spelen er in Nederland tienduizenden jeugd- en seniorenspelers op recreatief en beginnend wedstrijdniveau. Om hen te begeleiden en te trainen zijn veel trainers nodig. Naast een honderdtal gediplomeerde trainers zijn er duizenden vrijwilligers van de vereniging met hen actief. Dit zijn vaak betrokken clubspelers, ouders van jeugdleden of oudere junioren.

Een goede training geven is niet makkelijk

Het begeleiden en trainen van recreatieve en beginnend wedstrijdspelende badmintonners is niet eenvoudig. De diversiteit is enorm, want in de trainingsgroepen zitten vaak spelers van verschillende leeftijden, speelniveaus en motivaties om te badmintonnen. Hoe bied je aan ieder van hen de juiste begeleiding zodat ze beter gaan badmintonnen en plezier houden in de sport en blijven badmintonnen? Een goede trainer maakt voor de vereniging het verschil! Hij of zij zorgt voor een goede sportontwikkeling, behoud van leden en mogelijk ook werving van nieuwe leden.

Cursus Baantrainer

Daarom biedt Badminton Nederland vanaf september 2017 de cursus Baantrainer aan. Deze cursus richt zich op vrijwilligers die binnen de vereniging regelmatig jeugd, recreanten of wedstrijdspelers training geven en de eerste beginselen van het trainersvak aan willen leren. In de cursus wordt de basis van training geven en de technieken van de verschillende basisslagen aangeleerd. Natuurlijk krijgen de deelnemers ook persoonlijke tips en trucs om plezier in de oefeningen te garanderen. Deelname aan deze cursus is gratis voor leden van Badminton Nederland en vrijwilligers van lidverenigingen. Met de cursus Baantrainer komen er meer goede trainers die voor de verenigingen het verschil gaan maken.

Leden van Badminton Nederland mogen gratis deelnemen

In de cursus staat de trainer/begeleider centraal, zowel qua inhoud als opzet. Inhoudelijk wordt de groep (of groepen) badmintonners die de trainer wekelijks traint en diens eigen leerbehoefte als uitgangspunt genomen. In het begin maakt de cursist een zelfscan waarmee hij of zij diens leerbehoefte deelt en als afsluiting van de cursus komt een ervaren trainer langs om een training te bekijken en om persoonlijke tips te geven. Op deze manier wordt de cursist begeleidt om de opgedane theorie in de eigen praktijk toe te passen.

Zelf bepalen waar, wanneer en hoe lang je wilt leren

Omdat de kennisoverdracht voor een groot deel plaatsvindt door e-learning bepaalt de cursist zelf wanneer, waar en hoe lang hij er mee aan de slag wil. Op een laagdrempelige wijze wordt de theorie hierin in hapklare brokken aangeboden en getoetst middels verwerkingsvragen. Waar het badmintontechnieken bevat wordt dit aangevuld met veel video's om deze toe te lichten. Met praktijkopdrachten kan de trainer het geleerde dan in de praktijk brengen. De cursist staat er tijdens de e-learning niet alleen voor want er is steeds een ervaren trainer (de praktijkcoach) als vraagbaak beschikbaar.

Goed leren training geven is niet iets wat je louter leert door kennis op te doen, maar juist leert door het in de praktijk te doen. Daarom sluit de cursus af met een bezoek van de praktijkcoach bij de vereniging van de cursist.

Neem deel aan de cursus Baantrainer

Vanaf heden is het mogelijk om je aan te melden voor de cursus Baantrainer. Je schrijft je in als individu en maakt daarin zelf de keuze voor de Masterclass die jou het beste uitkomt qua datum en locatie. De praktijkcoach wordt je toegewezen op basis van waar en wanneer jij actief bent als trainer. Dat betekent dat je zonder problemen in Almere de Masterclass kunt volgen, ook al ben je actief als trainer in Sittard.

Dit najaar worden in Den Haag, Heiloo, Wijchen, Almere en Nieuwegein Masterclasses aangeboden. Je kunt klikken op de link van de aanmelding om je in te schrijven.

locatie Datum en tijd
Den Haag dinsdag 26 september, 19.00 - 22.00 uur aanmelden
Heiloo zaterdag 7 oktober, 15.00 - 18.00 uur aanmelden
Wijchen donderdag 12 oktober, 19.00 - 22.00 uur aanmelden
Almere* zaterdag 14 oktober, 10.00 - 13.00 uur aanmelden
Nieuwegein zaterdag 4 november, 14.00 - 17.00 uur aanmelden

* aansluitend toegang tot de Dutch Open

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!