SportSport

Lopend Vuur: Selena Piek zet zich in voor Solibad

Lopend Vuur: Selena Piek zet zich in voor Solibad

Topbadmintonster Selena Piek beseft hoeveel geluk ze heeft dat ze in Nederland is geboren. Als ambassadeur van Solibad ondersteunt ze kinderen in ontwikkelingslanden die het minder goed hebben.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Badminton without borders.

Dat is in het kort de gedachte achter Solibad, de organisatie waarvan Piek ambassadeuris. Solibad geeft kansarme kinderen in ontwikkelingslanden de kans om te sporten. "En dan leggen wij natuurlijk de link met badminton", zegt Piek. "Veel van die kinderen hebben bijna niks. Door het doneren van geld, rackets en ander materiaal proberen we plezier in hun leven te brengen."

Aandacht

Piek, als dubbelspeelster al jaren aan de top van de wereld, reist als ambassadeur niet zelf naar de betreffende landen in onder meer Azië en Afrika. Daarvoor ontbreekt de tijd en het is ook niet altijd veilig. "Solibad heeft een lange lijst met ambassadeurs, in bijna alle landen waar badminton wordt gespeeld. Ook grote namen, dat is heel tof. Ons doel is hoofdzakelijk aandacht genereren voor de organisatie. Ik speel met een logo, doe fotoshoots en presenteer mezelf als ambassadeur. Het zijn de oud-topspelers die met oprichter Raphael Sachetat de ontwikkelingslanden bezoeken om clinics en demonstraties te geven."

Solibad was onlangs bijvoorbeeld in Oeganda om kinderen daar te laten kennismaken met badminton. En toen een zware aardbeving Haïti trof, werden er duizend rackets ingezameld. Via foto's en berichten op sociale media volgt Piek de resultaten. "Vaak hebben ze nog nooit gehoord van badminton, maar je ziet de kinderen gewoon plezier hebben. Ik kreeg een mooie foto onder ogen van een kindje dat met een gekleurde shuttle speelde. Zoiets kleins als kleur kan al een verschil maken."

Geluk

Op die momenten beseft Piek hoeveel mazzel ze zelf heeft. "Wij hebben het geluk dat we in Nederland zijn geboren. Als ik daarover nadenk, word ik echt met beide benen op de grond gezet. Meisjes in Azië die blij zijn dat ze een paar schoenen aan hun voeten hebben, terwijl wij ons hier druk maken over hoe onze outfit eruitziet. Dat is zo'n verschil!"

De badmintonster werd jaren geleden door oprichter Sachetat benaderd voor de functie van ambassadeur. "Hij was fotograaf in het badmintoncircuit en bezig met het opzetten van Solibad. In elk land wilde hij een ambassadeur hebben." Dat is inmiddels aardig gelukt. Op de badmintontour is het goede doel ook weleens onderwerp van gesprek. "Zeker, en ik heb bijvoorbeeld met een Deense speler een filmpje opgenomen om Solibad onder de aandacht te brengen. In Nederland is dat weleens lastig. Mijn sport komt bijna niet op televisie, en als dat al gebeurt, gaat het puur om de resultaten die we hebben behaald."

Wie iets wil bijdragen, kan alle informatie vinden op www.solibad.net.

"Donaties, materiaal, sportspullen kunnen we altijd gebruiken." Vanwege haar drukke schema richt Piek zich nu nog op haar sport, maar na haar carri&eagrave;re wil ze graag meer doen voor Solibad. "Als ik die oud-topspelers die landen zie bezoeken, dan vind ik dat supertof. Daar sta ik absoluut voor open."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!