Nederlandse badmintonploeg strijkt neer in Glasgow

Nederlandse badmintonploeg strijkt neer in Glasgow

De Scottish Open 2017 gaat op woensdag 22 november van start in Glasgow met de eerste Nederlandse partijen. Het Grand Prix toernooi heeft net als de Dutch Open een prijzengeld van US$ 65.000 en topbadmintonner Mark Caljouw staat zesde geplaatst.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In het mannenenkelspel is Braziliaan Ygor Coelho (WR36) aanvoerder van de hoofdtabel, nu Rajiv Ouseph (WR19) zich teruggetrokken heeft. De Haagse Mark Caljouw opent tegen Engelsman Luke Pearce (WR482). Elders in het schema speelt Nick Fransman (WR117) tegen David Jones (WR455, Engeland) en krijgt daarna een uitdaging tegen Sam Parsons (WR92, Engeland).

Stevige loting voor Nederlandse single-dames

De rest van de spelers komt pas op donderdag 23 november in actie.

Oud-Nederlands Kampioene Soraya de Visch Eijbergen (WR113) is vanuit het kwalificatietoernooi doorgeschoven naar het hoofdtoernooi. In september verloor de comeback-kid in Leuven de halve finale nog met 18-21, 13-21 van Qi Xuefei (WR128, China). Met de Hungarian International halve finale in de benen staat de ranke De Visch Eijbergen er echter sterker voor en zou ze zomaar ronde twee halen kunnen.

Regerend Nederlands Kampioene Gayle Mahulette speelt tegen Georgina Bland (WR123, Engeland) en op basis van haar eigen wereldranglijstpositie (nummer 82) heeft Mahulette de juiste papieren. Ze treft het echter niet: bij doorgang naar ronde twee staat er een fitte Beatriz Corrales (WR33, Spanje) klaar en Mahulette ging alleen al in 2016 liefst drie keer voor de Spaanse bijl.

In de afgelopen 16 toernooien (met afvalschema) die Gayle Mahulette speelde sinds de vorige editie van de Hungarian International vloog Mahulette maarliefst negenmaal het toernooi uit na één gespeelde wedstrijd. Zevenmaal haalde ze de tweede ronde en nimmer de volgende.

Uit: Wederom tweede ronde exit Gayle Mahulette

Mannendubbels geplaatst

Jelle Maas en Robin Tabeling zijn op basis van hun WR45 zevende geplaatst in Glasgow. Ze staan tegenover Sahil Sipani (India) en Wang Yuehang (Engeland) die een gelegenheidskoppel vormen zonder ranking. Individueel hebben ze nooit in de top 100 gestaan; van Maas en Tabeling mag winst verwacht worden.

Ook Olympiër Jacco Arends en Ruben Jille (WR41, achtste geplaatst) komen in actie en spelen tegen Nick Fransmans tegenstander Sam Parsons en zijn voormalige partner Gregory Mairs. Een geduchte tegenstander, vooral Mairs brengt ervaring in het dubbelspel mee.

Bij de vrouwen zijn er geen plaatsingen, maar daar zullen Selena Piek en Cheryl Seinen ongetwijfeld verandering in willen gaan brengen. Het nog vrij verse koppel is opgeklommen naar nummer 95 op de wereldranglijst en begint de Scottish Open tegen twee Schotse, ongerankte tieners: Lauren Middleton en Sarah Sidebottom. In de tweede ronde staan Jenny Moore en Vicki Williams (WR53, Engeland) aan de overzijde van het net die als vierde geplaatsten de eerste ronde overslaan met een bye.

Iris Tabeling en Nadia Fankhauser (WR119) hebben voor het eerst in tijden geluk met de loting. Niet alleen krijgt het koppel een bye in de eerste ronde, maar treft het daarna waarschijnlijk een vrij laag gerankt (WR399) Deens koppel in de persoon van Josephine van Zaane en Mai Surrow. Al moet toegevoegd worden dat Surrow momenteel met Mikkel Mikkelsen nummer 37 in het gemengddubbel is.

Vier koppels in gemengddubbel

Imke van der Aar en Jelle Maas (WR71) hebben een lastige eerste ronde voor de boeg tegen Mathias Bay-Smidt en Alexandra Bøje (WR67) uit Denemarken. Cheryl Seinen en Robin Tabeling (WR38) krijgen een opwarmingspartij cadeau tegen Australiër Huaidong Tang en de Schotse Basia Grodynska die zich vermoedelijk hebben ingeschreven onder het mom van 'meedoen is belangrijker dan winnen'.

Het sterkoppel van 2016 opent tegen de Zweden Richard Eidestedt en Clara Nistad (WR165). Selena Piek en Jacco Arends (WR45) zijn achtste geplaatst bij dit grand prix toernooi en dat levert ze ook in de tweede ronde een fijne tegenstander op: een Engels paar uit de kwalificaties. Onder normale omstandigheden treffen Piek en Arends vervolgens reekshoofden Sam en Chloe Magee (WR26). Tijdens het EK in april dit jaar verloren de Nederlanders in twee games van de Ieren (17-21, 21-23). Het is echter geen gelopen race: Selena en Jacco hebben een berg aan ervaring en kunnen zéker verrassen!

Inmiddels zijn Iris Tabeling en de Bulgaar Alex Vlaar opgeklommen naar nummer 99 op de wereldranglijst. Het 'gedoe' van kwalificatietoernooien is voorlopig achter de rug en Tabeling en Vlaar staan tegenover Steven Stallwood en Instagramster Evie Burbidge uit Engeland. De ervaring van de Britten is beperkt tot top 250, dus een tweede ronde voor het Nederlands-Bulgaarse tandem is zekerder dan Angela Merkels politieke carrière.

Klik hier voor de Nederlandse wedstrijden en uitslagen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!