clubzoeker

Ledenaanwas door topsport als peperduur argument voor topsporthobbyisme?

Ledenaanwas door topsport als peperduur argument voor topsporthobbyisme?

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het trickle down effect. Dat is het verschijnsel waarbij topprestaties van topsporters mensen aanzet tot sportbeoefening.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voor wie het interesseert is er op internet veel leesvoer over dit onderwerp te vinden. Bruikbare zoektermen zijn 'trickle effect sport' en 'ledenaanwas topsport mulier noc'. Wie liever direct een verhelderend stuk vindt, kan zoeken naar "Top- en breedtesport: een siamese tweeling?". In dat stuk wordt ook duidelijk gemaakt dat zowel het Bankras-model als de gouden medaille van de volleyballers in Atlanta 1996 de krimp van de volleybalbond niet kon omdraaien.

Als je het in het groot (landelijk) bekijkt, zie je dat Nederlandse topsporters steeds beter presteren, er worden steeds meer medailles gehaald. Nederland voert een topsportbeleid gericht op het halen van medailles en dat gaat behoorlijk goed. Veel van deze succesvolle topsporters doen het ook nog eens leuk voor de camera.

De georganiseerde sportdeelname neemt tegelijkertijd af, het aantal leden van alle sportverenigingen samen neemt af. Dat is vreemd, want topsport is volgens NOC*NSF en volgens bijna elke topsportenthousiasteling een ledenmagneet. Het aantal sporters in Nederland neemt wel toe, [maar] steeds meer mensen hebben geen vereniging nodig om te sporten.

Op kleinere schaal, per sportbond, gebeurt ook iets opmerkelijks. Wie even de moeite neemt om de ontwikkeling van ledentallen te bekijken van sportbonden die medailles binnenslepen kan niet anders dan concluderen dat het behalen van topresultaten door topsporters niet per definitie leidt tot meer leden bij die sportbonden. Af en toe is er een kortstondige uitschieter, maar dat is niet voldoende om te kunnen spreken van een verband.

Kortom, het door gepassioneerde sportliefhebbers en sportbestuurders graag aangevoerde verband tussen top sportprestaties, topsporters en ledenaanwas bestaat niet. Het is een drogreden die in het geval van [Badminton Nederland] naar hartenlust wordt ingezet om geld vrij te krijgen voor peperduur en tenenkrommend topsporthobbyisme.

Zelfs al zou [Badminton Nederland] beschikken over topspelers die medailles halen, dan is dat in principe geen reden voor eventuele aanwas van nieuwe leden. Komt die aanwas wel dan heb je domweg geluk of je hebt iets anders goed gedaan.

Wellicht is dit een geschikt moment om de door wanbeleid scheefgegroeide verhouding tussen baten en lasten van topsport en breedtesport bij [Badminton Nederlands] eens op een rationele manier te heroverwegen, zeker als ledenaanwas een doel is. Als het bestuur hardnekkig blijft weigeren om de realiteit in te zien kan een afsplitsing niet worden uitgesloten.

Ber van Loon schreef deze bijdrage op 27 maart 2017 als reactie op het artikel Onze badmintontoppers zijn de magneet voor nieuwe leden van Robert Hoogland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!