SportSport

Badminton Nederland vooruit: direct zeggenschap en de gezonde vereniging

Badminton Nederland vooruit: direct zeggenschap en de gezonde vereniging

Ik werd enigszins verrast toen enkele weken geleden bekend werd dat burgemeester Michel Bezuijen beoogd voorzitter van Badminton Nederland is. Hij hoeft dit weekend alleen nog maar gekozen te worden, zo lees ik.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Opnieuw verrast. Ik wist niet dat dit 'zomaar' kon. Ik ben daar niet direct negatief over. Ik wil sowieso af van die negatieve spiraal. Natuurlijk zijn er problemen, maar die zijn nu wel benoemd. Ik wil graag lering trekken uit de fouten en graag vooruit! Vooruitgang bereik je mijns inziens door leden direct stemrecht te geven en maximaal in te zetten op de gezonde vereniging

Democratie binnen Badminton Nederland

Badminton Nederland (BNL) zal het contact met de leden, als hoogste orgaan, moeten aanpakken. Te lang zijn de leden 'op afstand' gezet. In deze tijd moeten alle leden direct inzicht én zeggenschap krijgen over beleid, activiteiten en bijbehorende financiën van BNL. Hoe? Door ieder lid stemrecht te geven. Met dit zogenaamde 'One Member - One Vote' principe neemt BNL lid definitief afscheid van eenzijdige en getrapte besluitvorming via allerlei lagen. Het is e hoogste tijd voor directe inspraak.

Het bestuur en bureau staat er niet alleen voor. Tegelijk zetten we een consilium op. Dit consilium is een goede afspiegeling is van Badmintonnend Nederland en vormt hét belangrijkste adviesorgaan.

Ieder lid een eigen stem!

Terug naar besluitvorming. Alle leden van BNL hebben dus een eigen stem: 'One Member - One Vote'. Dit betekent dat je direct kunt stemmen over voorstellen die het BNL-bestuur tijdens de Algemene Ledenvergadering voorlegt. Deze Algemene Ledenvergaderingen zijn online te volgen via een link die u als lid per mail ontvangt.

Hoe het kan werken

Een idee hoe het praktisch uitvoerbaar zou kunnen zijn. Het stemmen werkt als volgt:

  • Leden krijgen vijf weken voor aanvang van de Algemene Ledenvergadering per mail de datum van de ALV toegestuurd. Bijgevoegd zijn tevens de verwijzingen naar de benodigde stukken en achtergrondinformatie over de te nemen besluiten.
  • Leden kunnen aanwezig zijn bij de Algemene Ledenvergadering of kunnen live via internet de Algemene Ledenvergadering volgen op de aangegeven datum.
  • Leden krijgen per mail de link en een unieke kiescode, om online op de voorgenomen besluiten stemmen. Dit kan al twee weken vóór aanvang van de ALV.
  • De voorzitter sluit de stemming tijdens de Algemene Ledenvergadering.
  • De uitslag volgt direct tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Investeren in de gezonde vereniging

Verenigingen hebben het zwaar. BNL bestaat om verenigingen en haar leden optimaal te laten functioneren en te stimuleren. BNL én verenigingen helpen elkaar met best practices, handige tools, producten en services zodat mensen beginnen en blijven badmintonnen.

Het bestuur investeert in gezonde verenigingen. Deze verenigingen worden ondersteund met landelijke database (werktitel) 'Badminton Slim Verenigen' met twee zogenaamde 'portals'.

  • Een externe portal om potentiele badmintonners gemakkelijk te laten zoeken naar de vereniging van hun wensen en direct contact te maken. Maar waar ook bijvoorbeeld landelijke open dagen badminton gecommuniceerd kunnen worden en/of tips & trics worden gedeeld.
  • Een interne portal, als soort intranet, om verenigingen 'slim' met elkaar te verbinden. Te vaak wordt het wiel opnieuw uitgevonden. Veel beter is het om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en initiatieven te delen. Heel praktisch van opzet, ik denk aan: hoe organiseer je een toernooi, wie heeft ervaring met sponsoring, wie weet nog een goede trainer, waar vind ik goede oefenstof voor mijn jeugdspelers. Maar misschien is er ook wel een expert in ledenadministratie die ook de ledenadministratie voor jouw verenging wil doen...

Deze opzet is overigens ook goed te subsidiëren en biedt sponsors toegang tot - zoals dat tegenwoordig heet - een complete community. Zo maak je het veel aantrekkelijker voor sponsors. De sponsorpropositie wordt veel interessanter. Denk eens aan een landelijke open dag Badminton powered by Rabobank. Vereniging krijgen met dit extra budget een compleet pakket aan open dag materialen en misschien wel een folder en social media posts voor de regio.

Kennis behouden

Tenslotte wordt ingezet om kennis van 'betaalde' krachten te behouden door verplicht te laten delen. Investeringen mogen niet meer wegvloeien. Denk aan (bonds)coaches/trainers die maandelijks (verplicht) oefenstof delen met de community. Ik denk ook aan onze topspelers die in ruil voor trainingsfaciliteiten bijvoorbeeld clinics in het land verzorgen. Bijvoorbeeld om die open dag weer aantrekkelijk te maken.

Ondersteuning

Het bestuur en andere betrokkenen worden door het bureau adequaat ondersteund in de uitvoering van het jaarplan, de kwartaalrapportages, het inspelen op actualiteit, het benutten van het consilium als adviesorgaan, de voorbereiding van een goed verloop van de Algemene Vergaderingen en de evaluatie daarvan.

Samenwerkende gemeenschap

Verenigingen vormen samen met BNL een samenwerkende gemeenschap waarin zij met respect voor verschillen en de individuele vrijheid van handelen, elkaar steunen, stimuleren en helpen hun verenigingstaken goed uit te oefenen. Samen streven naar het voortdurend goed en prettig verenigen van alle leden, door van elkaar te leren door in elkaars ‘keuken’ te kijken’ en te leren door elkaars functioneren positief kritisch te beoordelen.

Het dieptepunt is bereikt. Het wordt tijd om weer de weg naar boven te vinden door de beslissingsbevoegdheid terug te brengen waar die hoort, bij de leden. En door te investeren in gezonde verenigingen. Alleen samen keren we het tij. Ik wens de - aankomend- voorzitter heel veel succes. Maar dat wens ik ons eigenlijk allemaal. We hebben elkaar nodig!

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!