clubzoeker

De dokter heeft niet altijd gelijk

De dokter heeft niet altijd gelijk

Als beroepscoach heb je regelmatig problemen met je spelers of hun ouders over welke weg die spelers zouden moeten volgen na een blessure. De huisarts zegt al snel: twee weken geen sport, rust houden en vooral heel voorzichtig zijn.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

En ik verwacht ook niet veel anders van zo'n arts. Ze hebben maar een korte tijd om een conclusie te trekken en nemen daarbij het zekere voor het onzekere en door niets te doen doe je ook niets verkeerd is de redenatie.

Spelers en ouders hebben het volste vertrouwen in het advies van de arts en het wordt dan ook vaak strikt opgevolgd en toch klinkt er vanuit de sportWereld een totaal ander geluid. Actieve restitutie, functies van spieren pezen en gewrichten zoveel mogelijk in stand houden en verklevingen voorkomen. Je ziet dan ook dat topsporters vaak weer enorm snel terug zijn na een blessure en daardoor ook nog eens sneller terug zijn op hun oude niveau of beter. Er is zelfs een regel die zegt: hoe langer je wacht met training hoe kleiner de kans dat je terug komt.

Het is ook iets wat we in de praktijk zien. Door je enkel gaan en snel weer opstaan en wandelen is in 9 van de 10 gevallen de beste remedie. Het voorkomt ernstige zwellingen en verkort de blessuretijd aanzienlijk. Het uitdoen van de schoen is ook iets waar je vaak maar beter even mee kan wachten: als die eenmaal uit is, geef je de zwelling de ruimte. Je krijgt je schoen nooit meer aan en als je eerst wat bewegingen doet en wat wandelt met ondersteuning zal het veel minder zijn.

Er zijn natuurlijk ook de gevallen waar dit verhaal niet opgaat, omdat het wéél een ernstige blessure is en dan zou je als niet-arts een foute beslissing nemen. Nee... dat denk ik niet. Ik heb het in de 40 jaar dat ik trainer ben nog NOOIT meegemaakt dat ik in zo'n situatie een verkeerde beslissing nam: je weet het als het ernstig is, omdat de gevolgen er heel anders uit zien.

Samenwerking tussen artsen en trainers

Ik pleit er voor dat artsen en trainers veel meer samenwerken als het om sportblessures gaat. De arts kan dan zijn conclusie en voorschriften in samenspraak met de trainer afstellen. In het verleden werd ik door een arts vaak afgesnauwd als ik met een voorstel kwam, maar die tijd lijkt veranderd (in Denemarken). De jonge artsen luisteren naar je verhaal en je ziet in de praktijk dat ze daadwerkelijk hun advies aanpassen op basis van jouw argumenten. De arts kent zijn vak en ik ken mijn speler en de manier waarop de sport op topniveau werkt. Samen weten we heel erg veel en we besparen tijd, frustratie en geld, heel veel geld als we zo kunnen samenwerken.

Dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van een speler met een lange blessure aan de scheenbenen. Samen met een collega-trainer zijn we een behandeling en training gestart die de speler binnen drie weken van een probleem van twee jaar af hebben kunnen helpen. Niemand had fouten gemaakt en de artsen viel niets te verwijten: we hadden gewoon de gegevens niet naast elkaar gelegd om tot een totaalplaatje te komen. We hebben het specialisme van twee verschillende vakgebieden samengevoegd en toen kwamen we er uit.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Tijdens de Yonex All England, een Super 1000 toernooi waar de gehele badmintonwereldtop aan meedoet, speelden Selena Piek en…

17 march 2024

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

De ploeg van coach Dave Khodabux was in de halve finale te sterk voor Drop Shot uit Den Haag. DKC plaatste zich na de…

10 march 2024

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

De spanning stijgt nu de Nederlandse Badminton Eredivisie zijn climax bereikt met de finale op zaterdag 23 maart om 13.30 uur in…

10 march 2024

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!