Het hebben van de service is lang niet altijd een voordeel

Het hebben van de service is lang niet altijd een voordeel

Ik heb niet zo lang geleden een artikel geschreven over het feit dat als je in een set drie keer punten kan maken op je eigen service je waarschijnlijk de set zal winnen. De kans dat het fout gaat op je eigen service is 60%.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Klik hier voor het artikel: 'Een tactisch plan met je service'.

De speler die de service ontvangt is namelijk veel meer klaar om de rally te starten dan dat de serveerder is.

Er is wel een groot verschil tussen een korte of lange single service. Op een lange service is het veel eenvoudiger om punten te maken op je eigen service. Dit is ook logisch. Op een korte service is de reactietijd veel korter en je bent veel vatbaarder voor schijnbewegingen op een korte service.

Ondanks de enorme nadelen van de korte service gebruikt bijna iedereen deze service (en dan heb ik het over de heren, niet de dames). Het komt omdat we veel te veel kijken naar de topspelers. Die hebben de korte service vaak nodig om niet direct onder druk te komen staan, maar voor spelers die niet in de top 100 staan is deze regel juist omgekeerd.

Dit geldt trouwens niet alleen voor de service maar ook naar het midden van de baan toe bewegen in het voetenwerk. Toppers gaan terug naar het midden, lagere spelers doen daar niet verstandig aan. Gebruik maken van de hoge single service is eigenlijk precies hetzelfde als dat je de tactiek gebruikt door in een rally de shuttle hoog in het midden te spelen om het tempo uit de wedstrijd te halen en om de aanval van je tegenstander minder gevaarlijk maken.

Het is zeer goed voor spelers om eens wat statistieken te maken over hun eigen wedstrijden op video. Kijk eens hoe vaak je de eigen service verliest binnen twee of drie slagen en vergelijk de hoge en de korte single service eens met elkaar. Je zult verbaast zijn over het feit hoeveel punten er verloren gaan door een verkeerde servicetactiek.

Op heel veel trainingen ligt de focus op onnodige fouten terwijl er nagenoeg niet wordt gekeken naar waar de onnodige fout vandaan komt. Het werken aan de hoge single service is een goede manier om een flink deel van de onnodige fout te voorkomen. Ook de kwaliteit van de hoge single service is van groot belang: je moet de service zo hoog mogelijk spelen, zodat de shuttle bijna recht naar beneden valt. Dit voorkomt een harde aanval van je tegenstander, omdat de shuttle niet recht op de kurk geslagen kan worden en je daardoor dus een halve kapslag gaat krijgen als service return.

De perfecte hoge single service is niet alleen hoog, maar ook zo diep dat de tegenstander met één voet buiten het veld komt te staan op het moment van slaan.

We doen dan ook vaak single training tot vijf punten waarbij alleen maar één speler serveert. Je moet dus op vijf punten zien te komen op je eigen service. Je kunt er nog wat extra regels bij maken: als je de service hebt en je hebt de volgende twee returns van je tegenstander, dan krijg je al een punt. Ook hier kan je er weer statistieken op los laten. Met een korte service is het veel moeilijker als eerste op vijf punten te komen dan met een lange service.

Je kunt dit soort wedstrijden gewoon spelen met hele rally's, maar rally's van meer dan 3 slagen geven geen punten. Het gaat er juist om dat door een bepaald type service in je tweede of derde slag in de problemen komt (de service telt als eerste slag).

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!