Het trainen met zware rackets kan naar het rijk der fabels

Het trainen met zware rackets kan naar het rijk der fabels

Mijn verzwaarde rackets heb ik al jaren geleden weg gegeven.

› alles over het Badminton Festival!

Ik zag het nut van het trainen met deze hulpmiddelen niet in en vond het de techniek in de weg staan.

Vaak is het in onze sport zo dat je heel erg op je gevoel moet afgaan of iets goed is of niet, want er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek bij badminton. Voor het echte sportonderzoek ben je vaak aangewezen op onderzoekers die zich met andere sporten bezig houden en moet je de onderzoeksresultaten daarna vertalen naar een sport als badminton.

Sport Science heeft onderzoek gedaan naar een tweetal sporten die je op een aantal punten kan vergelijken met badminton. Namelijk baseball en golf. Bij deze sporten was er een trainingsgewoonte om met verzwaard materiaal te trainen.

Het onderzoek ging om de geslagen afstand en de snelheid van de slag en de invloed op de techniek. Dit zijn ook de onderdelen waar ik als badmintontrainer op let bij het maken van oefeningen. Het hele onderzoek werd opgenomen met highspeed camera's. Eerst werd de slag onder normale omstandigheden uitgevoerd om de gegevens vervolgens te kunnen vergelijken met de uitkomst na de training met verzwaard materiaal.

Voor beide sporten was er een overeenkomst in de belevenisfactor. Alle sporters hadden het gevoel dat de slag na de krachttraining harder en verder was. Ook dit is iets wat je van badmintonspelers vaak hoort als ze met een verzwaard racket (of tennisracket) hebben gewerkt. Uit de data van het onderzoek bleek echter dat de slag langzamer en minder ver was. De verschillen waren tussen de 6% en 14% lager dan bij het niet trainen met verzwaard materiaal.

Uit de analyse van de highspeed camera's bleek ook nog eens dat na een training met verzwaard materiaal de techniek zeer slecht te noemen was. Zowel bij de baseballspeler als de golfer speler was het raakpunt verplaatst en dit had grote gevolgen voor de nauwkeurigheid van de slag.

De verklaring van de resultaten werd door de wetenschappers gezocht in het verschil van gebruikte spiervezels de zogenaamde rode en witte spiervezels.

Spiervezels zijn onderdelen van spierbundels en bestaan uit myofibrillen gevonden in de dwarsgestreepte spieren. In het glad spierweefsel worden geen spiervezels gevonden. Spiervezels worden geen cellen genoemd omdat ze meerkernig zijn, het zijn samensmeltingen van meerdere cellen. Dit heet een syncytium. Spiervezels reageren snel op impulsen, maar raken ook snel vermoeid. Het aantal spiervezels is genetisch bepaald. Ook de verhouding tussen de verschillende types (zie infra) zijn genetisch bepaald en kunnen slechts lichtjes aangepast worden door training.

Bron: Wikipedia

Voor sporten als baseball, golf en dus ook badminton is het trainen met verzwaard materiaal absoluut niet wenselijk. Het vermindert de slagkracht en heeft een zeer negatieve invloed op de precisie en techniek van de speler.

Spiervezeltypes: Type I (Slow Twitch) Hoog myoglobine gehalte Hoge aerobe capaciteit Zijn rood van kleur Bevatten veel mitochodriën Type IIx (Fast Twitch) Hoge anaerobe capaciteit Zijn wit van kleur De Fast Twitch vezels zijn nog onder te verdelen in type IIa, IIx en IIb. Type IIa (Intermediaire spiervezel) Gekenmerkt door kracht en uithoudingsvermogen Mogelijkheid om vetten en koolhydraten te verbranden Zijn in staat tot de anaerobe omzetting van glucose via de glycolyse

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

De Nederlandse A-ploeg is inmiddels van Jakarta doorgereisd naar Tokio voor de Japan Open 2019 en vandaag ging dat BWF World Tour…

23 juli 2019

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!