badmintonline.nl - het laatste badmintonnieuws
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

Het trainen met zware rackets kan naar het rijk der fabels

Mijn verzwaarde rackets heb ik al jaren geleden weg gegeven.

 

LET OP: De verantwoordelijkheid voor de inhoud en publicatie van dit artikel ligt bij de oorspronkelijke auteur.

Ik zag het nut van het trainen met deze hulpmiddelen niet in en vond het de techniek in de weg staan.

Vaak is het in onze sport zo dat je heel erg op je gevoel moet afgaan of iets goed is of niet, want er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek bij badminton. Voor het echte sportonderzoek ben je vaak aangewezen op onderzoekers die zich met andere sporten bezig houden en moet je de onderzoeksresultaten daarna vertalen naar een sport als badminton.

Sport Science heeft onderzoek gedaan naar een tweetal sporten die je op een aantal punten kan vergelijken met badminton. Namelijk baseball en golf. Bij deze sporten was er een trainingsgewoonte om met verzwaard materiaal te trainen.

Het onderzoek ging om de geslagen afstand en de snelheid van de slag en de invloed op de techniek. Dit zijn ook de onderdelen waar ik als badmintontrainer op let bij het maken van oefeningen. Het hele onderzoek werd opgenomen met highspeed camera's. Eerst werd de slag onder normale omstandigheden uitgevoerd om de gegevens vervolgens te kunnen vergelijken met de uitkomst na de training met verzwaard materiaal.

Voor beide sporten was er een overeenkomst in de belevenisfactor. Alle sporters hadden het gevoel dat de slag na de krachttraining harder en verder was. Ook dit is iets wat je van badmintonspelers vaak hoort als ze met een verzwaard racket (of tennisracket) hebben gewerkt. Uit de data van het onderzoek bleek echter dat de slag langzamer en minder ver was. De verschillen waren tussen de 6% en 14% lager dan bij het niet trainen met verzwaard materiaal.

Uit de analyse van de highspeed camera's bleek ook nog eens dat na een training met verzwaard materiaal de techniek zeer slecht te noemen was. Zowel bij de baseballspeler als de golfer speler was het raakpunt verplaatst en dit had grote gevolgen voor de nauwkeurigheid van de slag.

De verklaring van de resultaten werd door de wetenschappers gezocht in het verschil van gebruikte spiervezels de zogenaamde rode en witte spiervezels.

Spiervezels zijn onderdelen van spierbundels en bestaan uit myofibrillen gevonden in de dwarsgestreepte spieren. In het glad spierweefsel worden geen spiervezels gevonden. Spiervezels worden geen cellen genoemd omdat ze meerkernig zijn, het zijn samensmeltingen van meerdere cellen. Dit heet een syncytium. Spiervezels reageren snel op impulsen, maar raken ook snel vermoeid. Het aantal spiervezels is genetisch bepaald. Ook de verhouding tussen de verschillende types (zie infra) zijn genetisch bepaald en kunnen slechts lichtjes aangepast worden door training.

Bron: Wikipedia

Voor sporten als baseball, golf en dus ook badminton is het trainen met verzwaard materiaal absoluut niet wenselijk. Het vermindert de slagkracht en heeft een zeer negatieve invloed op de precisie en techniek van de speler.

Spiervezeltypes: Type I (Slow Twitch) Hoog myoglobine gehalte Hoge aerobe capaciteit Zijn rood van kleur Bevatten veel mitochodriën Type IIx (Fast Twitch) Hoge anaerobe capaciteit Zijn wit van kleur De Fast Twitch vezels zijn nog onder te verdelen in type IIa, IIx en IIb. Type IIa (Intermediaire spiervezel) Gekenmerkt door kracht en uithoudingsvermogen Mogelijkheid om vetten en koolhydraten te verbranden Zijn in staat tot de anaerobe omzetting van glucose via de glycolyse

geschreven door

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

→ geef ons een !
vorig artikel

Blenda Wensveens spraakwater: VELO - Van Zijderveld

6 jaar geleden

volgend artikel

Almere wint uit met 7-1 van TFS Barendrecht

6 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 11 waarderingen!

Over de auteur: Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Over de auteur: Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Meer nieuws