Dubbel Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen
Drie jaar terug heb ik al geschreven dat ik de dubbel van Lotte en Paulien veruit de beste dubbel vond in Nederland.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Toen had ik het niet over de damesdubbel, maar gewoon als dubbel in het algemeen. Er was toen niet een heren-, dames- of gemengddubbel die ook maar enigszins leek op een internationale dubbel. Naar aanleiding van een paar stukjes die zijn geschreven over de dubbel van Lotte en Paulien ben ik weer eens wat aantekeningen en video's terug gaan kijken om een mening te vormen over de ontwikkeling van deze dubbel.
Ik heb daar ook een aantal conclusies uit getrokken. Deze zijn alleen gebaseerd op wat ik zie op de baan. Daarom is het geen optimaal beeld, want ik heb behalve gedagzeggen nog nooit met deze dames gesproken.
Dit is wat me opviel tussen 2009 en 2012
Lotte viel me op omdat ze de enige speler is in Nederland die vooruit kijkt en beweegt voor de shuttle is geslagen. Ze beweegt naar waar de shuttle gaat komen. Dit is iets wat ik bijna alleen bij spelers uit Azië zie en het iets wat je kan terug brengen tot het lichaam lezen wat in Azië veel meer ontwikkeld is dan in Europa. Dit gedrag maakt dat Lotte een spelbepaler is en dat Paulien moet volgen. Dat ging ook perfect. Paulien liep nagenoeg nooit in de weg van het vooruitziende spelpatroon van Lotte.
Een ander belangrijk voordeel is het links- en rechtshandig zijn van de spelers (Lotte linkshandig, Paulien rechtshandig). Daar kan je dankbaar gebruik van maken in combinatie metn het vooruit zien in het spel van Lotte.
Hoe kan dit concept nu in elkaar storten?
Ik noem het heel bewust 'in elkaar storten', want zo zie ik de ontwikkeling van de dubbel op dit moment. Er is maar heel weinig voor nodig om dit succes te doen kantelen naar de verkeerde kant. Op de eerste plaats hebben ze geen echte dubbelcoach binnen de bond en dat is een groot probleem. Waarom? Er worden geen oplossingen aangegeven op momenten dat ze dat nodig hebben. De oplossingen moeten van binnenuit komen en elke topspeler weet dat dit niet eenvoudig is. Ook al kan je het nog zo goed met elkaar vinden, dan nog heb je een buitenstaander nodig voor de bekende spiegel.
Lotte als vangnet voor Paulien
Op dit moment werkt het spel van Lotte niet meer en daar is een goede reden voor. Lotte is namelijk bezig Paulien te helpen op de baan. Als ik de beelden bekijk, dan zie ik Lotte als een soort vangnet voor Paulien werken.
Dat kan verschillen van een korte beweging naar de shuttle die naar Paulien gaat tot het letterlijk achter haar staan als ze de shuttle terugslaat. Het is het gedrag van een spelbepaler die echt het spel wil bepalen.
Het komt niet omdat Paulien fouten maakt, want dat was in bijna alle gevallen die ik heb gezien niet het geval. Het komt omdat Lotte op de ene of andere manier het gevoel heeft dat ze moet helpen en dat Paulien niet het vertrouwen kan geven aan Lotte om dit niet meer te doen.
Dit gedrag hoeft helemaal niets met badminton te maken te hebben. Als ik een voorbeeld moet geven, dan zou ik dit zeggen: in de kleedkamer heeft de ene dame gezegd dat ze zich helemaal niet lekker voelt, de andere zal zonder daar verder bij na te denken de ander gaan beschermen op de baan. Dit is echt alleen maar een voorbeeld, want ik weet het niet hoe het echt zit. Ik ben hun coach niet en ik weet niet wat er speelt, ik zeg alleen dat dingen zo makkelijk kunnen ontstaan.
Omdat Lotte dit doet, gaat ze zelf fouten maken. Die fouten ontstaan niet omdat ze slecht speelt, maar gewoon omdat ze haar deel van de opdracht (naar de volgende shuttle bewegen) niet meer doet, want ze beweegt iets naar Paulien. Hierdoor ontstaat er een gat waar de tegenstander dankbaar gebruik van maakt.
Er zijn ook nog een groot aantal technisch tactische argumenten waar ze op dit moment geen gebruik van maken. Dit is heel erg makkelijk te verbeteren in het coachen. De service gaat veel te vaak door het midden, terwijl je met een links- en rechtshandige speler vanuit beide servicevakken de mogelijkheid hebt om langs de lijn te serveren met een voorspelbare return op de ARH-kant van je partner. Wat je nu ziet is dat beide dames zeer regelmatig in een slechte positie komen door de service van hun partner. Er wordt niet gespeeld naar de 'comfort zone' van de partner.
Het zelfde gebeurt als bijvoorbeeld Paulien de aanval heeft en Lotte aan het net staat. Dan zie je Paulien vanuit het midden naar het midden of naar de rechter kant van de tegenstander aanvallen. Dat is dus naar de FH-kant van Lotte maar dan onder druk van de verdediging en dus niet optimaal voor een verdere aanval. De aanval zou altijd naar de linker kant moeten gaan, zodat Lotte op haar ARH kan aanvallen en Paulien kan oplopen en óók op haar ARH kan aanvallen als er een cross zou komen.
Dit zijn maar een paar voorbeelden. Ik kan wel een paar A4's doorgaan. Deze dubbel is nog lang niet klaar met Londen. Ze moeten echter wel de juiste aanwijzingen krijgen en een goede dubbelcoach.
Ron Daniëls
Vanaf de zijlijn...
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over damesdubbel
- Debora Jille en Cheryl Seinen dichtbij stunt in kwartfinale All England - Badminton Nederland
- Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019 - Badminton Nederland
- Selena Piek en Cheryl Seinen onderuit in finale Dutch Open - NOS
- Vooruitblik vrouwendubbel Yonex Dutch Open 2018 - Badminton Nederland
- WK Badminton 2018: woensdag bijltjesdag in China - Badminton Nederland