Moederdag 2019

Dubbel Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen

Dubbel Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen

Drie jaar terug heb ik al geschreven dat ik de dubbel van Lotte en Paulien veruit de beste dubbel vond in Nederland.

› alles over het Badminton Festival!

Toen had ik het niet over de damesdubbel, maar gewoon als dubbel in het algemeen. Er was toen niet een heren-, dames- of gemengddubbel die ook maar enigszins leek op een internationale dubbel. Naar aanleiding van een paar stukjes die zijn geschreven over de dubbel van Lotte en Paulien ben ik weer eens wat aantekeningen en video's terug gaan kijken om een mening te vormen over de ontwikkeling van deze dubbel.

Ik heb daar ook een aantal conclusies uit getrokken. Deze zijn alleen gebaseerd op wat ik zie op de baan. Daarom is het geen optimaal beeld, want ik heb behalve gedagzeggen nog nooit met deze dames gesproken.

Dit is wat me opviel tussen 2009 en 2012

Lotte viel me op omdat ze de enige speler is in Nederland die vooruit kijkt en beweegt voor de shuttle is geslagen. Ze beweegt naar waar de shuttle gaat komen. Dit is iets wat ik bijna alleen bij spelers uit Azië zie en het iets wat je kan terug brengen tot het lichaam lezen wat in Azië veel meer ontwikkeld is dan in Europa. Dit gedrag maakt dat Lotte een spelbepaler is en dat Paulien moet volgen. Dat ging ook perfect. Paulien liep nagenoeg nooit in de weg van het vooruitziende spelpatroon van Lotte.

Een ander belangrijk voordeel is het links- en rechtshandig zijn van de spelers (Lotte linkshandig, Paulien rechtshandig). Daar kan je dankbaar gebruik van maken in combinatie metn het vooruit zien in het spel van Lotte.

Hoe kan dit concept nu in elkaar storten?

Ik noem het heel bewust 'in elkaar storten', want zo zie ik de ontwikkeling van de dubbel op dit moment. Er is maar heel weinig voor nodig om dit succes te doen kantelen naar de verkeerde kant. Op de eerste plaats hebben ze geen echte dubbelcoach binnen de bond en dat is een groot probleem. Waarom? Er worden geen oplossingen aangegeven op momenten dat ze dat nodig hebben. De oplossingen moeten van binnenuit komen en elke topspeler weet dat dit niet eenvoudig is. Ook al kan je het nog zo goed met elkaar vinden, dan nog heb je een buitenstaander nodig voor de bekende spiegel.

Lotte als vangnet voor Paulien

Op dit moment werkt het spel van Lotte niet meer en daar is een goede reden voor. Lotte is namelijk bezig Paulien te helpen op de baan. Als ik de beelden bekijk, dan zie ik Lotte als een soort vangnet voor Paulien werken.

Dat kan verschillen van een korte beweging naar de shuttle die naar Paulien gaat tot het letterlijk achter haar staan als ze de shuttle terugslaat. Het is het gedrag van een spelbepaler die echt het spel wil bepalen.

Het komt niet omdat Paulien fouten maakt, want dat was in bijna alle gevallen die ik heb gezien niet het geval. Het komt omdat Lotte op de ene of andere manier het gevoel heeft dat ze moet helpen en dat Paulien niet het vertrouwen kan geven aan Lotte om dit niet meer te doen.

Dit gedrag hoeft helemaal niets met badminton te maken te hebben. Als ik een voorbeeld moet geven, dan zou ik dit zeggen: in de kleedkamer heeft de ene dame gezegd dat ze zich helemaal niet lekker voelt, de andere zal zonder daar verder bij na te denken de ander gaan beschermen op de baan. Dit is echt alleen maar een voorbeeld, want ik weet het niet hoe het echt zit. Ik ben hun coach niet en ik weet niet wat er speelt, ik zeg alleen dat dingen zo makkelijk kunnen ontstaan.

Omdat Lotte dit doet, gaat ze zelf fouten maken. Die fouten ontstaan niet omdat ze slecht speelt, maar gewoon omdat ze haar deel van de opdracht (naar de volgende shuttle bewegen) niet meer doet, want ze beweegt iets naar Paulien. Hierdoor ontstaat er een gat waar de tegenstander dankbaar gebruik van maakt.

Er zijn ook nog een groot aantal technisch tactische argumenten waar ze op dit moment geen gebruik van maken. Dit is heel erg makkelijk te verbeteren in het coachen. De service gaat veel te vaak door het midden, terwijl je met een links- en rechtshandige speler vanuit beide servicevakken de mogelijkheid hebt om langs de lijn te serveren met een voorspelbare return op de ARH-kant van je partner. Wat je nu ziet is dat beide dames zeer regelmatig in een slechte positie komen door de service van hun partner. Er wordt niet gespeeld naar de 'comfort zone' van de partner.

Het zelfde gebeurt als bijvoorbeeld Paulien de aanval heeft en Lotte aan het net staat. Dan zie je Paulien vanuit het midden naar het midden of naar de rechter kant van de tegenstander aanvallen. Dat is dus naar de FH-kant van Lotte maar dan onder druk van de verdediging en dus niet optimaal voor een verdere aanval. De aanval zou altijd naar de linker kant moeten gaan, zodat Lotte op haar ARH kan aanvallen en Paulien kan oplopen en óók op haar ARH kan aanvallen als er een cross zou komen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Ik kan wel een paar A4's doorgaan. Deze dubbel is nog lang niet klaar met Londen. Ze moeten echter wel de juiste aanwijzingen krijgen en een goede dubbelcoach.

Ron Daniëls

Vanaf de zijlijn...

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

De Nederlandse A-ploeg is inmiddels van Jakarta doorgereisd naar Tokio voor de Japan Open 2019 en vandaag ging dat BWF World Tour…

23 juli 2019

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!