Pionierswerk van TEAM Meijs: BNL, pak de handschoen op!

Pionierswerk van TEAM Meijs:  BNL, pak de handschoen op!

We zijn nu ongeveer 8 maanden op weg met TEAM Meijs en het leek mij een goed moment om enige ervaringen te delen met geïnteresseerden in de ontwikkelingen en vernieuwingen in de badmintonsport.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Let op: dit artikel mag niet gedeeltelijk of geheel elders gepubliceerd worden zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur Stef Meijs.

Inleiding en terugblik

Zoals bekend is door Erik Meijs halverwege het afgelopen jaar een keuze gemaakt om de Nationale Selectie op Papendal te verlaten en een eigen koers te gaan varen. We weten dat velen dit met argusogen bekijken en dat er ook velen zijn die hun twijfels hebben of dit een juiste keuze is geweest van Erik. Toen we dit avontuur begonnen hadden we weliswaar duidelijke beelden wat we wilden en hoe we het geheel wilden organiseren, maar wisten natuurlijk niet hoe het zou uitpakken. Het was echt in het diepe springen, voorbeelden waren er niet, althans niet in Nederland.

We waren er echter vast van overtuigd dat dit een goede aanpak was. Nu, 8 maanden later is elke twijfel verdwenen en staat voor mij als een paal boven water dat dit een juiste beslissing is geweest.

Vergelijking Papendal en een individueel traject

Betekent dat dat BNL het verkeerd aanpakt, of dat de badmintonspelers op Papendal het bij het verkeerde eind hebben om daar te blijven? Dat is de verkeerde vraag. Iedere speler zal voor zichzelf moeten bepalen wat het beste pad is om te bewandelen. Als een speler het idee heeft dat zijn of haar toekomst het beste tot zijn recht komt via de Nationale Selectie en de faciliteiten van Papendal, wie ben ik dan om dat af te kraken?

Vraag je mij echter of een individuele aanpak zoals we die hebben uitgewerkt binnen TEAM Meijs net zo goed kan werken (of misschien zelfs beter) dan Papendal en de selectie, dan krijg je van mij een volmondig ja. Het zal niet voor iedereen werken en niet bij iedereen lukken, maar het is zeker een aanpak waarbij op alle fronten optimaal gewerkt wordt aan de ontwikkeling van de sporter.

Wat heeft Papendal en de nationale selectie en wat zit in het individuele pakket dat we hebben samengesteld rondom Erik?

Papendal heeft uitstekende (para)medische faciliteiten: sportartsen, fysio, masseur, etc. TEAM Meijs heeft dat ook, maar is niet beperkt in de hoeveelheid uren of de tijdstippen waarop daar gebruik van kan worden gemaakt.

Papendal en BNL zorgen voor de organisatie van alles rondom de sport en de uitzendingen, zodat de speler daar weinig aan hoeft te doen. Ook in TEAM Meijs is dat goed geregeld, maar is de speler wel nauw betrokken bij al het regelwerk zodat hij zelf goed weet wat er gebeurd, maar ook wat de kosten zijn. Dat leidt tot vergroting van het bewustzijn wat er allemaal bij komt kijken.

BNL financiert de uitzendingen van spelers, maar maakt daarbij onderscheid in verschillende categorieën. Dat is natuurlijk ook logisch omdat de middelen relatief beperkt zijn. Daarbij worden continue keuzes gemaakt, maar moeten soms ook besluiten tussentijds aangepast worden. Dat is niet bevorderlijk voor het enthousiasme van de spelers en ook niet voor de ontwikkeling. In het geval van Erik staat er een stevige begroting die wekelijks nauwlettend in het oog wordt gehouden, waardoor volledig zicht is op de mogelijkheden en onmogelijkheden en 1 tot 2 jaar vooruit gepland kan worden. Toernooiprogramma's kunnen dus ver vooruit gepland worden en er is ruimte voor trainingsstages. Uiteraard staat of valt dit met de bereidwilligheid van sponsors om TEAM Meijs daarbij te ondersteunen, maar tot nu gaat dit goed. Waarom? Omdat de aanpak aanspreekt en we heel serieus daar mee bezig zijn.

De trainingsaanpak

Waar zit dan het grote verschil? Dat zit natuurlijk in de individuele aanpak die is opgebouwd rondom de individuele speler. Niet één trainer, maar een groep trainers die op basis van hun eigen specifieke ervaring en specialisme een onderdeel van de training voor hun rekening nemen. Daarnaast uitgebreid aandacht voor een krachttrainingsprogramma, bestaande uit traditionele krachttraining, maar daarnaast zeer veel aandacht voor core stability training onder supervisie van één van de trainers. Elke trainer waar Erik mee werkt heeft zijn eigen toegevoegde waarde en wordt uitgekozen op basis van zijn/haar specifieke expertise. Er wordt afzonderlijk gewerkt aan het fysieke aspect, de techniek, de tactiek en het mentale. Deze 4 onderdelen dienen in samenhang met elkaar bekeken te worden. Alleen wanneer de speler op alle 4 de onderdelen een ontwikkeling doormaakt, ontstaat er een complete speler die in balans is. Blijft één onderdeel achter, dan kan nooit een grote ontwikkeling worden doorgemaakt. Op elke training worden hele specifieke dingen onder handen genomen. Continue vindt overleg plaats, waarbij ook de mental coach een belangrijke rol speelt.

Elke toernooi wordt zorgvuldig uitgekozen, er wordt geperiodiseerd, geen enkel toernooi wordt gespeeld zonder een specifieke opdracht. Zelfs al is er geen coach uit het team aanwezig om Erik direct te begeleiden, dan nog vindt er wel degelijk coaching plaats, maar dan op afstand. Door te werken vanuit een tactisch en technisch concept is dit goed te doen en daarnaast kan ook gemakkelijk een andere speler of iemand anders die ter plekke is nog wat bijsturen en feedback geven. In die zin hebben ook de sparringpartners waar Erik mee werkt een rol in het geheel.

Er is bewust voor gekozen om een bepaalde ontwikkeling in het spel van Erik te gaan nastreven. Het komen tot een vernieuwing in het spel kost veel tijd en gaat vanzelfsprekend maar heel geleidelijk aan. Sommige dingen die eerder aangeleerd zijn moeten zelfs worden afgeleerd omdat ze weinig effectief blijken te zijn in de internationale circuits. Dat is een nog lastiger opgave, maar wel noodzakelijk om aansluiting te krijgen bij de internationale top. Alleen door op een zeer minutieuze manier te werk te gaan en op detailniveau het spel aan te passen en bij te stellen kan uiteindelijk een effectief spel worden ontwikkeld. Dat kan alleen door intensieve begeleiding en door zeer individuele aandacht. Maakt Erik meer trainingsuren dan op Papendal? Nee hoor, dan valt reuze mee, maar de kwaliteit en intensiteit ligt veel hoger door elke training 1 op 1, of 1 op 2 te werken. Ook de trainers zelf ontwikkelen zich mee. Nieuwe trainers zullen er bij komen, anderen vallen op een gegeven moment misschien weer af. Zoals bekend werken we inmiddels ook met trainers uit Denemarken. De oriëntatie op Denemarken zal de komende jaren waarschijnlijk verder toenemen. Denemarken is niet voor niets de nummer 1 in Europa op badmintongebied.

Toekomst

Er zijn meer spelers die net als Erik dit pad op willen of zouden willen. Daar waar mogelijk zullen we vanuit TEAM Meijs verbindingen leggen met die spelers en proberen gezamenlijk nieuwe paden te verkennen en gebruik te maken van elkaars faciliteiten. Het topsportdeel van badmintonnend Nederland zal in mijn ogen zeer gebaat zijn bij dit pionierswerk. Ik ben er ook van overtuigd dat er genoeg trainers in Nederland rondlopen die op deze specialistische manier willen werken, met één of een klein groepje spelers.

Goede sparring haal je daarnaast uit het spelen van toernooien en door regelmatig trainingsstages te doen die gericht zijn op verfijning van het spel, dan wel het testen van bepaalde aangeleerde zaken in de praktijk. Trouwens, ook de sparringpartners hebben zichtbaar baat bij de individuele aanpak.

Conclusie: naast Papendal en de Nationale Selectie doen we nu veel ervaring op met een individuele aanpak, wat de voorbode kan zijn van één of meer teams in Nederland die op commerciële basis gaan werken. Nu is het voorlopig nog niet zover. Het zou heel goed zijn wanneer Badminton Nederland, naast het aanbieden van de faciliteiten op Papendal voor de Nationale Selectiespelers, ook dit soort initiatieven gaat omarmen, niet alleen in woorden, maar ook met daden door bijvoorbeeld een stukje van de beschikbare financiële middelen beschikbaar te stellen voor dit soort initiatieven. Uiteindelijk heeft namelijk ook Badminton Nederland er baat bij dat er een zo sterk mogelijke nieuwe jonge lichting Nederlandse badmintonners naar de internationale top wordt gebracht.

Stef Meijs
Manager TEAM Meijs

© Stef Meijs

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC

Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC

De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…

11 november 2024

DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing

DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing

Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…

11 november 2024

Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck

Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck

Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…

4 november 2024

DKC scoort in Wateringen

DKC scoort in Wateringen

Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…

4 november 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!