Haarlems Dagblad: 'Ik ben kerngezond maar de onzekerheid blijft'

Haarlems Dagblad: 'Ik ben kerngezond maar de onzekerheid blijft'

De uitwedstrijd bij het Limburgse Victoria eindigde voor Duinwijck-badmintonner Erik Meijs op de hartbewaking van het plaatselijk ziekenhuis.

clubzoeker

Maak kennis met Luuk Vingerhoed!

Het was niet de eerste keer dat de Haarlemse badmintonner getroffen werd door pijn in de hartstreek. Ook in januari kampte hij met hetzelfde euvel. De uitgebreide onderzoeken hebben vooralsnog geen vraagtekens kunnen wegnemen. En dat maakt de situatie voor Meijs er niet veel duidelijker op. “Volgens de specialisten ben ik kerngezond maar de onzekerheid blijft vervelend. Ik ben helemaal binnenstebuiten gekeerd en ze konden niets afwijkends vinden. Het is in ieder geval niet levensbedreigend. Het zou zo maar kunnen dat ik in de toekomst geen last meer krijg. We moeten het niet groter maken dan het is, maar andersom ook niet”

Het was eigenlijk een zaterdag als alle andere. De wedstrijd tegen laagvlieger Victoria viel in de categorie ‘punten pakken en wegwezen’. Maar op weg naar Hoensbroek voelde Meijs een flinke steek in de hartstreek. Meteen gingen zijn gedachten uit naar afgelopen januari. Toen bleef de pijn lang aanhouden en raakte hij, mede door een hyperventilatieaanval, lichtelijk in paniek. Twee dagen bleef hij daarna in het ziekenhuis om tal van onderzoeken te ondergaan. Uiteindelijk werd er niets gevonden.

Ook afgelopen zaterdag zat de schrik er flink in, al maakte Meijs zich minder zorgen. “Aan het begin van het jaar was het erg pijnlijk en bleef het de hele tijd, deze keer kwam het opzetten en verdween het weer. Hierdoor dacht ik zelf dat er niet zoveel aan de hand was en dat ik gewoon kon spelen” Tijdens de warming-up merkte hij dat het voorval niet in zijn koude kleren was komen te zitten. Meijs besloot gewoon zijn wedstrijd te spelen maar kwam geen moment in zijn spel. “Hoewel ik mij lichamelijk goed voelde, begon ik toch te twijfelen. De gedacht aan januari bleef in mijn hoofd zitten.” Meijs liet zich vervolgens onderzoeken bij de huisartsenpost in Heerlen die hem doorverwees naar de hartafdeling. Omdat er lichte verhoging van een bepaald enzym in zijn bloed werd aangetroffen, hielden de artsen hem een nacht in het ziekenhuis. Uit cardiologisch onderzoek bleek vervolgens dat hij helemaal in orde was.

Eenmaal thuis bleven de gebeurtenissen nog wel aan hem knagen. Goed, hij is kerngezond verklaard maar een oorzaak voor de hartstreek was er niet. “Die onzekerheid is heel vervelend. Maar wat kan ik er aan doen? Ik heb een professioneel team om mij heen dat mij goed in de gaten houdt. Iedereen zegt dat ik gewoon weer de baan op kan en dat wil ik ook doen.” Toch houdt hij in ieder geval deze week nog wel een slag om de arm. “Ik wil per dag bekijken hoe het gaat. Hoe hard ik ga ik trainen? En hoeveel uren maak ik? Je bent toch geschrokken en dat gevoel kun je niet zomaar wegnemen. Aan de andere kant: in januari was ik twee dagen in het ziekenhuis en speelde ik vier dagen later gewoon op het NK.”

Bizar toeval is dat zijn huidige coach en badmintonicoon Rob Ridder met hartproblemen kampt. In augustus van dit jaar kreeg hij een hartinfarct. Je zou bijna denken dat badminton slecht voor je gezondheid is. Meijs veegt die theorie meteen van tafel, maar is wel realistisch. “Topsport is in principe niet goed voor je lichaam. Je zoekt constant de grenzen op en op een gegeven moment kan je lichaam daartegen protesteren. Hoeveel verhalen hoor je wel niet van sporters die zomaar dood neerploffen.” Een gewaarschuwd mens telt voor twee, weet hij. ”Maar als het in mijn hoofd goed zit, speel ik dit weekeinde. Iedereen zegt dat het gewoon kan. Dus wat kan ik er verder aan doen? Ik wil het liefst zo snel mogelijk weer de draad oppakken.”

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
TeamNL-spelers hoog geplaatst op deelnemerslijst Dutch Open 2023

TeamNL-spelers hoog geplaatst op deelnemerslijst Dutch Open 2023

Vrijdag verscheen de acceptatielijst van de 74e editie van de Yonex Dutch Open in de Maaspoort Den Bosch. Mark Caljouw…

28 september 2023

DKC behoudt koppositie na zege op Almere

DKC behoudt koppositie na zege op Almere

Met de play-off wedstrijden voor plaatsing van de finale van vorig jaar nog vers in het geheugen stond afgelopen weekend de…

25 september 2023

Smashing verliest nipt van VELO

Smashing verliest nipt van VELO

VELO was dit weekend de tegenstander. In de herendubbel speelde Teun samen met Timo tegen Jim Middelburg en Mees Janssen. Helaas…

25 september 2023

Almere onderuit bij DKC

Almere onderuit bij DKC

Zaterdagavond vond in sporthal Hogeveld in Den Haag de wedstrijd plaats tussen DKC tegen Almere in de tweede ronde van de…

24 september 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!