SportSport

Haarlems Dagblad: 'Ik ben kerngezond maar de onzekerheid blijft'

Haarlems Dagblad: 'Ik ben kerngezond maar de onzekerheid blijft'

De uitwedstrijd bij het Limburgse Victoria eindigde voor Duinwijck-badmintonner Erik Meijs op de hartbewaking van het plaatselijk ziekenhuis.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het was niet de eerste keer dat de Haarlemse badmintonner getroffen werd door pijn in de hartstreek. Ook in januari kampte hij met hetzelfde euvel. De uitgebreide onderzoeken hebben vooralsnog geen vraagtekens kunnen wegnemen. En dat maakt de situatie voor Meijs er niet veel duidelijker op. “Volgens de specialisten ben ik kerngezond maar de onzekerheid blijft vervelend. Ik ben helemaal binnenstebuiten gekeerd en ze konden niets afwijkends vinden. Het is in ieder geval niet levensbedreigend. Het zou zo maar kunnen dat ik in de toekomst geen last meer krijg. We moeten het niet groter maken dan het is, maar andersom ook niet”

Het was eigenlijk een zaterdag als alle andere. De wedstrijd tegen laagvlieger Victoria viel in de categorie ‘punten pakken en wegwezen’. Maar op weg naar Hoensbroek voelde Meijs een flinke steek in de hartstreek. Meteen gingen zijn gedachten uit naar afgelopen januari. Toen bleef de pijn lang aanhouden en raakte hij, mede door een hyperventilatieaanval, lichtelijk in paniek. Twee dagen bleef hij daarna in het ziekenhuis om tal van onderzoeken te ondergaan. Uiteindelijk werd er niets gevonden.

Ook afgelopen zaterdag zat de schrik er flink in, al maakte Meijs zich minder zorgen. “Aan het begin van het jaar was het erg pijnlijk en bleef het de hele tijd, deze keer kwam het opzetten en verdween het weer. Hierdoor dacht ik zelf dat er niet zoveel aan de hand was en dat ik gewoon kon spelen” Tijdens de warming-up merkte hij dat het voorval niet in zijn koude kleren was komen te zitten. Meijs besloot gewoon zijn wedstrijd te spelen maar kwam geen moment in zijn spel. “Hoewel ik mij lichamelijk goed voelde, begon ik toch te twijfelen. De gedacht aan januari bleef in mijn hoofd zitten.” Meijs liet zich vervolgens onderzoeken bij de huisartsenpost in Heerlen die hem doorverwees naar de hartafdeling. Omdat er lichte verhoging van een bepaald enzym in zijn bloed werd aangetroffen, hielden de artsen hem een nacht in het ziekenhuis. Uit cardiologisch onderzoek bleek vervolgens dat hij helemaal in orde was.

Eenmaal thuis bleven de gebeurtenissen nog wel aan hem knagen. Goed, hij is kerngezond verklaard maar een oorzaak voor de hartstreek was er niet. “Die onzekerheid is heel vervelend. Maar wat kan ik er aan doen? Ik heb een professioneel team om mij heen dat mij goed in de gaten houdt. Iedereen zegt dat ik gewoon weer de baan op kan en dat wil ik ook doen.” Toch houdt hij in ieder geval deze week nog wel een slag om de arm. “Ik wil per dag bekijken hoe het gaat. Hoe hard ik ga ik trainen? En hoeveel uren maak ik? Je bent toch geschrokken en dat gevoel kun je niet zomaar wegnemen. Aan de andere kant: in januari was ik twee dagen in het ziekenhuis en speelde ik vier dagen later gewoon op het NK.”

Bizar toeval is dat zijn huidige coach en badmintonicoon Rob Ridder met hartproblemen kampt. In augustus van dit jaar kreeg hij een hartinfarct. Je zou bijna denken dat badminton slecht voor je gezondheid is. Meijs veegt die theorie meteen van tafel, maar is wel realistisch. “Topsport is in principe niet goed voor je lichaam. Je zoekt constant de grenzen op en op een gegeven moment kan je lichaam daartegen protesteren. Hoeveel verhalen hoor je wel niet van sporters die zomaar dood neerploffen.” Een gewaarschuwd mens telt voor twee, weet hij. ”Maar als het in mijn hoofd goed zit, speel ik dit weekeinde. Iedereen zegt dat het gewoon kan. Dus wat kan ik er verder aan doen? Ik wil het liefst zo snel mogelijk weer de draad oppakken.”

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!