AD: 'Bondscoach badmintonners begint vanaf nul'
WK-deelnemers die hun reis bekostigen met hulp van een lege flessen-inzamelactie, een net aangestelde talentcoach die binnen een jaar tijd verantwoordelijk is voor de hele Nederlandse selectie, een WK-ploeg zonder verdere begeleiders.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Welkom in de wondere wereld van het Nederlandse topbadminton, met bondscoach Rune Massing als pionier: "We beginnen vanaf nul."
Zes Nederlanders zijn vanaf maandag in de Chinese stad Guangzhou actief bij de wereldkampioenschappen badminton. Slechts Eric Pang is uitgezonden door Badminton Nederland, de bond die na het wegvallen van NOC*NSF-steun van alle luxe is ontdaan. De andere oranje-vertegenwoordigers - Erik Meijs, het mannendubbel Ruud Bosch/Koen Ridder en het gemengddubbel Samantha Barning/Jorrit de Ruiter - zijn op eigen kosten naar China gereisd waar eerst een bezoek werd gebracht aan de badmintonschool van Yao Jie. De Ruiter kreeg zelfs hulp van de Jumbo in Haarlem die klanten opriep de opbrengst van hun lege flessen te doneren aan het duo.
"Het is lastig werken", erkent Massing, oud-speler en anderhalf jaar geleden begonnen als talentcoach. Een jaar later had de 32-jarige Fries de volledige nationale selectie van jeugd tot en met senioren onder zijn hoede. "Dat had ik me een jaar geleden niet kunnen voorstellen. Opleider, bondscoach, technisch directeur, het is allemaal verenigd in één persoon."
De subsidie van NOC*NSF stopte op grond van prestatiecriteria, sponsor Yonex haakte af, de enige olympiër in Londen 2012 - Yao Jie - stopte. "Het is geen florissante situatie, mijn voorgangers hadden meer middelen", vertelt Massing vanuit China waar de selectie, die eigenlijk geen selectie is, vrijdag doorreist naar Guangzhou. "In principe ben ik alleen coach van Pang, maar ik ben er natuurlijk ook voor de anderen. Pang was de enige die we op basis van zijn prestaties konden afvaardigen. De rest doet het op eigen houtje."
Hij moest de nationale selecties danig inkrimpen, geen baantje waarbij je vrienden maakt. "Het waren vaak moeilijke keuzes, mensen zijn teleurgesteld en soms rancuneus. Dat hoort bij topsport. Ik heb de afvallers altijd voorgehouden: laat het niet het einde van je droom zijn."
Met de spelers die overbleven traint hij normaal gesproken op Papendal. Anders dan voorheen moet nu worden betaald voor het gebruik van hal, krachthonk en atletiekbaan. Waar een WK-ploeg in het verleden drie of vier begeleiders telde, doet Massing het alleen, zonder fysio bijvoorbeeld. "Als er iemand gemasseerd moet worden, huren we een Chinees in: een tientje voor 2 uur."
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024