Nieuwe materialen en oude trainers
Tijdens de wereldkampioenschappen konden we als publiek kijken op de inspeelbanen van de spelers. Normaal gesproken heb je als 'gewoon' publiek hier geen zicht op.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Het inspelen gebeurt dan in een zaaltje achteraf en zie je de deelnemers alleen op de baan nog een paar minuten inspelen. De warming-up die voor dit inspelen gebeurt is veel langer en ziet er ook anders uit.
Doordat we nu de warming-up wel kunnen zien, zien we ook waar spelers mee bezig zijn. Het interessante gedeelte voor trainers is natuurlijk hoe ze dingen uitvoeren, wat voor soort oefeningen doen ze, doen ze nog buikspieroefeningen, doen ze nog core-stability oefeningen, doen ze oefeningen die gericht zijn op de tegenstander, slaan ze alleen nog warm of krijgen ze aanwijzingen van de trainer en doen ze nog techniektraining?
Deze laatste vraag was voor mij heel interessant. De slagen die ze in de warming-up spelen, staan niet onder de druk van de wedstrijd. En ze spelen dan vaak een aantal maal deze slag. Je krijgt dan de tijd om de slag beter te bekijken. Voor een aantal slagen is dat niet zo moeilijk. De clear is in mijn optiek nog niet zo heel veel veranderd in de loop der jaren. Maar met name de slagen aan het net en de slagen van het net af naar het achterveld zijn in mijn optiek wel veranderd.
In de warming-up zie ik spelers netslagen spelen met een ongelofelijk spin en slagen van het net naar het achterveld met een bijzonder groot gemak. Nu lees ik verhalen over een one-inch punch en fingerpower, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het materiaal waar de spelers nu over beschikken daar ook een grote rol in speelt. De slagen zien er in ieder geval niet zo uit als ik ze aangeleerd gekregen heb.
De slagen veranderen door het nieuwere materiaal. De vraag die dan bij mij opkomt is: hoe ga je daar als trainer mee om. Moet ik als trainer op nascholing om deze slagen te leren? Kan ik ze nog leren, moet ik dan iedere keer nieuw materiaal kopen als er weer een nieuw racket en nieuwe snaren uitkomen? En misschien nog wel het belangrijkste, van wie moet ik dat leren?
Op de opleiding van de badminton zijn het meestal oudere docenten en ook de nascholing bij de Vereniging Badminton Oefenmeesters wordt meestal gegeven door oudere docenten. Beheersen zij de nieuwe slagen, zijn er überhaupt mensen in Nederland die deze slagen beheersen? Hebben we in Nederland mensen die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op materiaalgebied? Kunnen we jeugdspelers nog wel laten trainen door trainers die nog de oude slagen aanleren, slagen die misschien wel achterhaald zijn?
Creëren we dan als badmintonland niet een achterstand en een probleem voor onszelf? Kortom, heel veel vragen en ik heb geen idee waar ik mijn antwoorden moet gaan zoeken. Is er iemand die mij verder kan helpen? Iemand die weet wie ik moet aanspreken om antwoorden te vinden, iemand die weet waar ik moet zoeken?
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over wk
- Alyssa Tirtosentono en Kirsten De Wit verliezen achtste finale op WK Badminton 2023 - Badminton Nederland
- Tweede ronde eindstation voor Debora Jille en Cheryl Seinen op WK Badminton 2023 - Badminton Nederland
- Debora Jille en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton 2023 - Badminton Nederland
- WK Badminton 2023 in Denemarken (dag 1) - bijna stunt Joran Kweekel tegen wereldtopper - Redactie
- Oud-eredivisiespeler Onno Quik Wereldkampioen Racketlon 2023 bij 40+ - Halsterse Zuidwestkrant