Europese competitie

Europese competitie

Hebben ze in China dezelfde problemen met de regionale competitie als dat er in de landen van Europa is met de nationale competitie?

Maak kennis met Sophie van den Broek!

Misschien is China geen goed voorbeeld, want daar komen altijd veel mensen af op badmintonwedstrijden en in Azië speelt 'de competitie' niet echt.

Het gaat me bij deze vraag veel meer om de schaalgrootte. China is net zo groot als heel Europa en als we hier een Europa-competitie zouden houden, dan zou er waarschijnlijk ook meer belangstelling zijn van toeschouwers en media. Laat landen met een of twee teams mee doen al naar gelang de sterkte van een land en speel een competitie die de grote toernooien volgt in Europa, dan zijn de kosten voor deelnemers ook te overzien.

Een Euro-competitie zou je met twee of drie verschillende klasses kunnen houden zodat je ook kan promoveren en degraderen. Je kunt zelfs een senioren- en jeugdcompetitie opzetten. Je doet dat in samenhang met het in Europa rondreizende circus van toernooien. Er is al vrij lang van te voren bekend wie er mee spelen en je kunt dus vrij snel zien welke landen en teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Het lost een aantal problemen op die de sport en de enkele speler ten goeden komen. Rondom een internationaal toernooi een competitie houden brengt minimale reiskosten met zich mee. De spelers die vaak 4 of 5 dagen onderweg zijn voor 1 of 2 wedstrijden in zo'n toernooi krijgen de mogelijkheid meerdere wedstrijden te spelen op internationaal niveau. En je zou clubs in de buurt van het internationale toernooi kunnen betrekken in het afhandelen van zo'n competitie.

Je zult ook af moeten stappen van het afwikkelen van een HEEL wedstrijd programma maar alleen die wedstrijden moeten spelen van spelers die op zo'n toernooi aanwezig zijn. Dat zou kunnen betekenen dat je in de landenwedstrijd Nederland - Denemarken in Zweden misschien alleen maar twee herenenkels en een herendubbel en een damesenkel kan spelen. De rest van de wedstrijd blijft open staan en twee weken later speel je in België de ontbrekende damesenkel, de damesdubbel en misschien 1 mixdubbel. Dan pas is de wedstrijd afgesloten.

Verbind aan het winnen van zo'n competitie ook een behoorlijk geldbedrag, voor bijvoorbeeld het winnende land/team. De speler die de meeste wedstrijden in verschillende landen heeft gespeeld, het organiserende land wat op de meest innovatieve manier deze competitie heeft vormgegeven en ga maar zo door.

Van de teams die in Euro 3 spelen zijn er de meeste (laten we zeggen 2 of 3 teams per land) en die kunnen ook vaker aantreden, in Euro 2 is de groep iets kleiner (hooguit 1 team) en in Euro 1 zijn er misschien maar enkele landen die met 1 (klein team) kunnen deelnemen. Bij de laatste groep zou je ook nog kunnen denken aan de deelname van 1 team uit Azië.

Als je het op deze manier zou inrichten dan ben je gelijk af de discussie over dat de toppers niet mee kunnen doen want het past niet in de internationale toernooikalender want het IS de internationale toernooikalender.

Een deel van de discussie gaat over de media-aandacht en dat begrijp ik al helemaal niet. Het is een discussie die wordt gevoerd door vooral de oude generatie. Je heb de media helemaal niet nodig en zo zou onze houding ook moeten zijn, wat kan ons het nou schelen dat de TV alleen maar aandacht aan voetbal besteedt. De mediadiscussie komt vooral voort uit mensen die minder vertrouwd zijn met de nieuwe media die zich veel beter leent voor onze sport. Zelfs hier in Denemarken zie je dat de jeugd de TV-uitzendingen van badminton veel minder volgen dan de 40 plus. Het tijdstip komt vaak niet uit, je kunt niet terugspoelen of even stopzetten. Het is nog veel slechter gesteld met de kranten dat is echt een media uit de oude doos. Zelfs de grootste sport kant van Denemarken is in een vrije val die niet te stoppen is als het gaat om oplage.

Via de nieuwe media kan ik een wedstrijd bekijken wanneer ik dat wil en het mij uitkomt en ik kan het ook nog eens delen met mensen waarvan ik denk dat die dit belangrijk zullen vinden. Als ik kijk naar de mensen waar ik mee verbonden ben via het internet dan zitten daar natuurlijk veel badmintonliefhebbers bij maar ook zo'n 40% die niets met deze sport heeft. Ook zij krijgen de beelden te zien die daar verschijnen en nog wel van iemand die ze kennen. De kans is veel groter dat je bij deze mensen belangstelling wekt dan via iemand die het in de krant leest.

De discussie over het gebrek aan 'oude' media-aandacht is een nutteloze en dus verspilling van tijd. Zet keihard in op de nieuwe media en haal de sturing daarvan weg bij oude lullen zoals ik maar leg het bij de jeugd incl. het beheren van het budget. Ik zou pas echt opgelucht adem gaan halen als er een tussen de 15- en 21-jarige badmintonspeler die ook helemaal gek is van sociale media verantwoordelijk gaat worden voor het mediabeleid van onze bond. Daarin heb ik meer vertrouwen in dan een kaal wordende vent van tussen de 45 en 60.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!