De mythe van de Olympische Spelen (deel 2)

De mythe van de Olympische Spelen (deel 2)
StudentenlevenStudentenleven

In een vorige bijdrage heb ik het gehad over hoe ver een sportorganisatie mag gaan om de ambitie te vervullen van een sporter en dan de specifieke ambitie om mee te doen aan de Olympische Spelen.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Een eerste vraag die dan bij mij opkomt is er één die ligt in het verlengde van NOC*NSF. Is 'meedoen' een voldoende eis aan de sporter? NOC*NSF stelt eisen aan de sporter. Die liggen hoger dan de eisen van het Olympisch comité. De grondgedachte van de Olympische Spelen daarentegen is dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Ook bij het Olympisch comité is men er achter dat die gedachte niet langer houdbaar is. Als ze iedereen zouden toelaten krijgen de Spelen een omvang die organisatorisch en financieel niet haalbaar is. Daarom hebben ze eisen ingesteld.

Mag een nationale sportbond ook eisen stellen aan zijn sporters? Als men eenmaal gekwalificeerd is voor de Olympische Spelen en je zit in het Olympische team dan zijn de kosten voor NOC*NSF. De kosten tot die tijd zijn voor de sportbond.

Heeft een sporter het recht deze kosten te laten betalen door de sportbond en heeft de sportbond de plicht deze kosten te betalen?

Is dan de ambitie van de sporter om mee te doen aan de Olympische Spelen genoeg om op dit recht aanspraak te maken of mag de bond eisen stellen aan de prestaties van de sporter op de Olympische Spelen?

Bekend is dat van sommige sporters verwacht / geëist wordt dat ze medailles halen op de Olympische Spelen en dat ze anders niet uitgezonden worden. Waarom zouden die eisen niet aan badmintonners gesteld mogen worden?

Als Badminton Nederland deze eisen aan zijn spelers zou stellen, maakt er op dit moment geen speler kans om uit gezonden te worden. Als we kijken naar de laatste resultaten op de grote toernooien (het WK, de Denmark Open en de French Open) dan zijn de resultaten niet van dien aard dat uitzending gerechtvaardigd lijkt.

Leggen we hiernaast de resultaten van onze jeugdspelers op de buitenlandse toernooien dan zijn er te weinig lichtpunten. Soms is er hier en daar een goed resultaat van een individuele speler, maar in de breedte is de groep die presteert te klein en de resultaten te mager. Dit terwijl deze groep spelers de toekomstige topspelers in Nederland moeten worden.

Als deze groep nu op achterstand staat in Europa dan zijn de verwachtingen niet dat ze in de toekomst die achterstand gaan inhalen en omzetten in een voorsprong. Als we het internationale jeugdtoernooi bij Duinwijck in Haarlem als maatstaf nemen, zien we daar spelers uit andere landen die je later op seniorentoernooien terug ziet en die wel een groei doorgemaakt hebben. Die groei is er onvoldoende bij de Nederlandse spelers.

Er zijn natuurlijk veel aspecten die daarin een rol spelen. Maar voor mij zijn er twee belangrijke: training en de mogelijkheden om ervaring op te doen in het buitenland. En dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Als je in het buitenland komt en je ziet dat men daar veel harder en beter traint, is dat misschien wel een grote motivator om zelf in de eigen training hetzelfde te doen.

Als trainer zeggen we ook vaak tegen de spelers dat ze zelf de training maken. Als je als speler wil kan je iedere oefening kapot maken of uit iedere oefening het maximale halen.

Als je in Nederland de beste bent, ga je als speler er misschien wel makkelijk over denken. Maar als je dan in het buitenland komt en je verliest in de eerste ronde ga je hopelijk denken dat je er nog niet bent en ga je harder trainen. Als dat niet zo is ben je niet de speler waar Badminton Nederland in zou moeten investeren.

Ik ben van mening dat Badminton Nederland veel meer zou moeten inzetten op het jeugdbeleid en daar meer in moet investeren. Badminton Nederland verantwoordt het huidige beleid vanuit de visie dat als Badminton Nederland presteert op de Olympische Spelen er meer publiciteit gegeneerd wordt, dat dan sponsoren aangetrokken kunnen worden en dat er op die manier meer financiële middelen vrij komen.

De grote vraag is wat men verstaat onder presteren op de Olympische Spelen. Is een sponsor geënteresseerd in de prestatie die geleverd wordt, levert het de sponsor de publiciteit op die hij wil hebben en staat de bijdrage van de sponsor in verhouding tot hetgeen de prestatie gekost heeft?

Is er iemand die mij kan vertellen hoeveel mensen in Spanje zijn gaan badmintonnen nu Carolina Marin tamelijk grote toernooien gewonnen heeft, meervoudig wereldkampioene is en Olympisch kampioene is?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

De Nederlandse Badminton Eredivisie is na de eerste helft van de competitie in twee poules verdeeld. De top 5 speelt voor het…

2 december 2019

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Na een paar weken rust na de eerste fase van de competitie, mocht Duinwijck afgelopen zaterdag 30 november, voor het eerst…

2 december 2019

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Zaterdag 30 november ging de tweede fase van de Nederlandse Badminton Eredivisie van start, met in de kampioenspoule de strijd…

1 december 2019

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

De Wateringers hebben in eigen huis een ruime overwinning tegen Smashing behaald. Doel van VELO is om de eerste plek in de…

1 december 2019

Tijd voor Ongehoord Nederland (afdeling badminton)!?

Tijd voor Ongehoord Nederland (afdeling badminton)!?

Het moet er maar eens van komen. De nieuwe vrije badmintonfederatie van Nederland: Badminton Holland. Hoe lang moet je wachten op…

30 november 2019

Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters

Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters

Badminton Nederland is via een toer van spoedvergaderingen in de verschillende regio's haast aan het maken met het er doorheen…

29 november 2019

Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven regiokampioen in Spijkenisse

Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven regiokampioen in Spijkenisse

Afgelopen weekend werden de Regio Senioren Kampioenschappen (RSK) Zuid-West 2019 gehouden. Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven…

25 november 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!