SportSport

'We gunnen haar deze kans'

'We gunnen haar deze kans'

Stel: je hebt een kind met veel talent voor een bepaalde sport. Maar om je kind verder te brengen moeten er veel offers gebracht worden. Niet alleen qua inzet en tijd, ook qua geld.

Maak kennis met Nagasharan Podala Vengatesh!

Het verhaal van badmintonster Cheryl Seinen, pas 15 jaar, op de kosten van pa en moe door heel Nederland reizend met dat ene doel: het halen van de werkelijke top.

Seinen komt uit Roermond, ruim 170 kilometer van Amstelveen. Maar ze badmintont hier, bij Van Zijderveld, al weer voor het derde seizoen.. Een jaar lang pendelde ze bijna elke dag tussen Roermond en Amstelveen om de trainingen bij de topclub te kunnen volgen. Maar dat werd te zwaar. Sinds anderhalf jaar woont ze in bij een gastgezin in Amstelveen. Nee, Seinen is nog niet te vergelijken met Laura Dekker, haar leeftijdsgenootje, die solo de wereld rond zeilt. Maar toch...

Alfonds Seinen, haar vader: "Via de STAV (Stichting Topsport Amstelveen, red.) hebben we geregeld dat ze hier op school kon. Ze zit nu op het Hermann Wesselink College. Verder reist ze elke woensdag met de trein naar Papendal om de nationale training van de bond te kunnen volgen. Dat doet ze allemaal heel zelfstandig. Als je vooruit wil in je sport, moet je wel deze kant op gaan. Wij, mijn vrouw en ik, speelden ook jarenlang badminton. Alleen hadden we de mogelijkheden niet. Maar we gunnen onze dochter deze kans, bij een topclub als Van Zijderveld."

De consequenties zijn zwaar. "Ze verklaarden ons allemaal voor gek," aldus vader Seinen. "Een meisje van 14 helemaal alleen naar Amstelveen. Vooral mijn vrouw vond het eng. Maar vanuit Limburg was de reistijd anderhalf uur heen en weer anderhalf uur terug. Het werd te zwaar. En in Limburg kennen we niet het badmintonniveau van hier. Ik heb Rob (de eigenaar van Van Zijderveld, red.), als voorwaarde om voor zijn club te komen spelen, wél als eis gesteld dat hij dan alle faciliteiten moest regelen. Dan heeft hij keurig gedaan. En gelukkig is Van Zijderveld een warme club. Iedereen gaat met respect met elkaar om. Zo is iedereen verplicht om elkaar bij binnenkomst in de zaal de hand te schudden."

Dan de kosten. Het hele project 'Cheryl Seinen' wordt niet vanuit de bond gefinancierd. Ze krijg alleen al het materiaal dat ze maar wenst te hebben, van rackets tot schoenen en kleding. Vader Seinen "Bij de NOC*NSF hoef je niet aan te kloppen. Pas als ze senior wordt komen er wat fondsen vrij. Dan krijgt ze misschien een OV-kaart. Maar ook dat is niet zeker. Je moet wel een bepaalde status hebben. Tot die tijd betalen wij alles, zoals reis- en verblijfskosten. Maar we hebben het voor haar over. Cheryl d'r zus heeft dit leventje ook even gehad, maar is gestopt. Ze wilde het niet meer. Ze miste haar sociale leven. Maar ze miste ook de discipline van het vroeg naar bed gaan. Iets wat Cheryl wel dagelijks kan opbrengen."

Het toptalent staat intussen tijdens de Junior Masters in sporthal De Meerkamp in drie halve finales. Eén overleeft ze er van. In de finale van de damesdubbel gaat ze net onderuit. De derde set gaat met 21-18 verloren. "Ik heb goed gespeeld, maar ook teveel fouten gemaakt," blikt Seinen terug. Haar vader heeft al eerder laten weten dat 'ze er mentaal klaar voor is'. Dochterlief kan nederlagen goed verwerken. Daarnaast staat ze onder toeziend oog van de VU, die haar wetenschappelijk begeleidt. De controle is dagelijks. Haar lichamelijke en geestelijk toestand wordt constant in de gaten gehouden."

En de badmintonster zelf? Hoe bevalt haar nieuwe leventje zich? "Goed," vat ze samen. "Ik woon bij een leuke familie in en speel bij een gezellige club. Het reizen vanuit Roermond vond ik niet erg. Ik lag altijd in de trein te slapen of ik deed mijn huiswerk. Maar wonen bij een gastgezin is beter." Op 1 augustus gaat het talent definitief op het sportcentrum Papendal wonen. Weer een stap in haar leven. "Ja, ik ben vroeg zelfstandig geworden, maar dat vind ik wel fijn," besluit de 15-jarige.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Terugblik Bondsvergadering 25 maart 2023

Terugblik Bondsvergadering 25 maart 2023

Afgelopen zaterdag 25 maart 2023 vond in Den Bosch de Bondsvergadering plaats. Naast afgevaardigden, bestuursleden en de…

29 maart 2023

DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de landstitel te veroveren. De…

27 maart 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling hebben de halve finale in het gemengddubbel op de Yonex Swiss Open in Basel verloren.

25 maart 2023

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck heeft voor de 28e keer het landskampioenschap veroverd. In de finale play-off Nederlandse Badminton Eredivisie in de…

25 maart 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!