Gouwe bergen of kouwe kermis?

In 2009 was het zover. Hét sponsorcontract tussen Yonex en Badminton Nederland werd bekend gemaakt. Het ging om maarliefst 3,2 miljoen euro. Natuurlijk wel verspreid over 7 jaar. Waarschijnlijk nog verblind door de vele nullen ging de bond hiermee akkoord.
Vooraf was er beraad met spelers en ouders over de droom. Gouden bergen werden er volgens vele ouders en spelers beloofd. Meer toernooien in het buitenland spelen en indien de ouders mee willen naar Zwitserland is dat geen enkel probleem. Alles is mogelijk werd er voor geschetst volgens meerdere bronnen.
Vele sponsoren moesten hun spelers laten gaan, als deze tenminste nog in Oranje wilden spelen. Sponsoren werden uitgekocht en/of spelers mochten het contract niet verlengen. Veel spelers hebben hun contract verruild voor het spelerscontract van de nationale selectie dat onderhevig is aan de voorwaarden van het Yonex-contract.
Ik hoorde van enkele bronnen dat als rackets kapot geslagen worden, deze niet vervangen worden. Het contract biedt ruimte voor gratis, vervangend materiaal zolang het maar drie maanden van te voren aangevraagd wordt. Waarom de bond de rackets van de spelers niet vervangt, is mij daardoor onduidelijk. Spelers zouden na het 'opmaken' van de gekregen rackets op eigen kosten zelf rackets moeten regelen.
Ook de Deense coach die laatst met mij mee reed naar Schiphol kon het niet laten om eens te vragen naar het sponsorcontract. "He heard things about it, but is it true?" begon hij leuk. Toen ik hem vertelde dat het om 3,2 miljoen euro ging, vond hij het veel geeld. Toen ik zei dat het contract voor 7 jaar was, zag je zijn gezicht veranderen. Het was niet meer veel en hij beschreef de situatie van de spelers achterin. Head als bondssponsor, FZ Forza als persoonlijke sponsor en KPMG als clubsponsor. Spelers van het nationale team mogen er gewoon met eigen racket en persoonlijk sponsorlogo spelen. Hij vond hij de situatie in Nederland maar vreemd.
Nu konden we ook al afgelopen week lezen hoe sommige spelers melden dat de nationale selectie in drie groepen verdeeld is:
- 1. Kans hebben op Olympische Spelen (volgens TD en bondscoach)
- 2. Goed gepresteerde spelers dit seizoen
- 3. De rest
Mochten spelers in groep 3 graag buitenlandse toernooien willen spelen buiten de planning van de bond om, dan is dit voor eigen rekening. Iets wat natuurlijk vreemd is, tenzij het geld al op zou zijn.
Ik vraag me nu toch af: hebben de spelers nu echt gouwe bergen gekregen door dit contract? Of komen ze thuis van een kouwe kermis?
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Tweede prijs voor Kirsten de Wit en Meerte Loos op Malta International
Kirsten de Wit en Meerte Loos hebben op de Malta International zilver gewonnen in het vrouwendubbel.
27 april 2025
Bondsvoorzitter Jan Helmond gekozen tot Council Member van BWF
Vandaag 26 april, tijdens de Annual General Meeting in Xiamen (China) is de voorzitter van Badminton Nederland Jan Helmond…
26 april 2025
Brons voor Debora Jille in vrouwendubbel op EK Badminton 2025
Debora Jille heeft brons veroverd op de Europese Kampioenschappen Badminton 2025 in Horsens.
11 april 2025
Debora Jille naar halve finale vrouwendubbel EK Badminton 2025
Op de Europese Kampioenschappen badminton 2025 in Horsens heeft Debora Jille de halve finale bereikt in het vrouwendubbel.
10 april 2025