SportSport

AD Sportwereld: Lotte Jonathans gaat over lijken

AD Sportwereld: Lotte Jonathans gaat over lijken

De Nederlandse badmintonsters wonnen in Amsterdam brons bij de EK voor landenteams. Dat gebeurde ondanks de nederlagen van de oudste speelster van het Oranjeteam, Lotte Jonathans, in het dubbel. "Ach, ik weet dat ik mijn portie moet incasseren."

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Er hing niet bepaald een 'olympische' sfeer bij de EK badminton. De tribunes in de Sporthallen Zuid in Amsterdam waren zelfs tijdens de finales matig bezet. "Ik weet wel waar dat aan ligt," reageerde speelster Lotte Jonathans. "De Nederlandse prestaties zijn momenteel gewoon niet goed genoeg, klaar. Het is eerst presteren en dan komt de belangstelling vanzelf. Ik weet waarover ik praat. Ik heb zendtijd op prime time gehad, tijdens de Dutch Open, bij de EK. Ik zou nu niet eens in de aandacht wíllen staan."

Jonathans, 34 jaar en moeder van twee zonen, loopt al lang mee. Ze wil dit jaar voor de derde keer naar de Olympische Spelen, in het dubbelspel, samen met de acht jaar jongere Paulien van Dooremalen. Daarvoor moet het koppel op 1 mei bij de eerste zestien op de geschoonde wereldranglijst staan en dat is een heel zware opgave. Vooral gezien de prestatie van de twee tijdens de halve finale en wedstrijd om de derde en vierde plaats van afgelopen weekeinde.

Het duo Jonathans/Van Dooremalen was geacht punten binnen te brengen voor Nederland, maar verloor zowel van Duitsland als van Rusland. Omdat Patty Stolzenbach en met name Judith Meulendijks, die na haar gewonnen enkelspel op het laatste moment ook nog inviel in het tweede dubbel met Selena Piek, gisteren goed presteerden, won de thuisploeg toch nog brons.

Ondanks haar tegenvallende EK-resultaten is de fanatieke Jonathans niet somber. "Het is onwijs gelukt," zei ze na de partij tegen de Russinnen, waarin zij en Van Dooremalen vooral in de laatste game volledig werden weggespeeld.

Jonathans doelt op de veranderde trainingsaanpak van het koppel, waartoe na een aantal praatsessies werd besloten. "Het liep niet. Er moest iets rigoureus veranderen. We trainen nu vaker apart en als we samen trainen dat staan we tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Voor mijzelf is de verandering perfect."

En voor Van Dooremalen? "Dat moet je haar vragen."

Dat het tussen de twee niet zou boteren, is grote onzin, beweert Jonathans. Er is volgens haar 'een meneer' van een badmintonwebsite die haar in een kwaad daglicht wil stellen en foute berichten de wereld in stuurt. Waarom? Omdat ze niet wil meewerken aan zijn site, aldus de badmintonster. "Ach, ik weet dat ik mijn portie moet incasseren. Zo gaat dat met een type zoals ik. Ik ben altijd zeer uitgesproken geweest en ben hard voor mezelf en voor anderen. Ik ga over lijken als het moet."

Punten sprokkelen

Ze kan het uitstekend vinden met Van Dooremalen, zegt ze. "We zijn laatst nog met z'n tweeën met mijn kinderen naar de dierentuin geweest. Dat doe je toch niet als je het niet met elkaar kunt vinden?" Ze moeten de komende tijd ook met elkaar de wereld over om punten te sprokkelen voor de olympische kwalificatie, er zijn veel toernooien in Europa, maar ook in India en Australië.

Jonathans, die in 2009 uitgebreid in het nieuws kwam omdat een competitiewedstrijd werd afgelast vanwege vermeende bedreigingen per e-mail van haar ex-man en oud-topspeler Chris Bruil, haalde in 2004 bij de Spelen de kwartfinale met vedette Mia Audina in het dubbel, een topprestatie. Beter zal ze nooit meer kunnen presteren in een sport die wordt gedomineerd door Aziaten, maar toch wil ze naar Londen.

"Ik begrijp wel dat iedereen in winnen en verliezen denkt, maar ik zie het anders. Ik wil honderd procent presteren en dan zien we wel waartoe dat leidt. Ook wil ik met mijn plaatsing voor de Olympische Spelen de weg openen voor mijn opvolgers."

En als dat is gebeurd, wil Jonathans buiten het veld nieuwe uitdagingen aangaan. Ze denkt er over om naar Maleisië te verhuizen om daar voor een sponsor te gaan werken. "Ik moet iets doen waar ik met heel mijn hart achtersta. Anders ga ik dood, denk ik."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!