SportSport

Nederlands topbadminton en Olympische ambitie: droom of illusie?

Nederlands topbadminton en Olympische ambitie: droom of illusie?

Of er spelers klaar zijn voor 2016... Het ligt eraan met welke norm je dit zou meten.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Als je de norm van vandaag zou toepassen en er dan een ontwikkelingsprogramma op zou gaan afstemmen zouden sommige spelers misschien in aanmerking kunnen komen voor de Spelen van 2016. Maar zo ziet de ontwikkeling in de wereld er helaas niet uit. We zullen flink wat extra moeten doen om in 2016 gelijk te blijven ten opzichte van de vooruitgang in de rest van de wereld.

De kans dat we in Nederland een mixdubbel krijgen die mee kan komen op internationaal niveau voor de Spelen van 2020 is uitgesloten. Als je kijkt naar de dubbelontwikkeling in Azië, dan heeft er een grote verandering plaatsgevonden. Op dit moment zie je dat beide partners zowel een perfecte werker als dirigent moeten kunnen zijn. De kans dat je dat hebt binnen je eigen landsgrenzen is zo klein dat je dat wel kunt vergeten.

Alleen landen met meer dan 50.000.000 inwoners beginnen een kans te krijgen. Dat betekent dat we NOOIT op wereldniveau gaan mee draaien in welke dubbel dan ook in de toekomst. De kans hierop kan je gewoon berekenen. (Het zou leuk zijn om dat gewoon eens te doen.) Ik heb het vermoeden dat onze kans op een dergelijk dubbel onder de 0,5% ligt.

Het is moeilijk dat met grote zekerheid te zeggen omdat het afhankelijk is van een aantal factoren zoals technische ondersteuning en de omvang van het budget. Er zijn al berekeningen gemaakt wat het deelnemen aan toekomstige Spelen kost en wat het méér kost om brons, zilver of goud te behalen.

We weten binnen Badminton Nederland inmiddels dat - zelfs als je het geld ter beschikking zou hebben - het geen zekerheid is dat je dan ook op de Spelen komt. We moeten gewoon erkennen dat we niet de middelen hebben op zowel technisch als financieel gebied om een plaats op de Spelen zeker te stellen en al helemaal niet om voor een podiumplaats.

Ik kan dus met vrij grote zekerheid op dit moment al zeggen dat Nederland geen mix-, dames- of herendubbels klaar zal hebben voor 2016. Gewoon op basis van wat er op dit moment ter beschikking is aan budget, technische mogelijkheden en als je er de statistieken er op los laat.

grafiek podiumplaatsen

Op deze grafiek is te zien dat in de afgelopen 5 Olympische Spelen niet 1 heren- of damesdubbel uit Europa op het podium is gekomen. Alleen in de MD komen Denemarken en Engeland voor door 1x brons in 2000 (GB), 1x zilver in 2004 (GB) en 1x brons (DK). En we moeten 16 jaar teruggaan voor de laatste podiumplaats in het herenenkel (goud DK) en 12 jaar terug voor het damesenkel (zilver DK). Zilver voor Nederland in 2004 was eigenlijk voor Indonesië.

Dan hebben we dus alleen nog het heren- en damesenkelspel over om je kansen voor te berekenen. Ook die kansen zien er niet al te best uit. In 12 jaar tijd heeft niet een speler uit Europa het podium gehaald. Zelfs Denemarken is daar niet in geslaagd, terwijl ze toch zeer goede spelers hadden.

Als je nu gaat kijken naar de hoeveelheid podiumplaatsen in verhouding tot het aantal inwoners van een land, dan zegt dat wat over de kwaliteit van de sport in een land. Het grootste verschil is China ten opzichte van Denemarken. China heeft de meeste podiumplaatsen (dertig) tegen Denemarken vier. Per hoofd van de bevolking is dat in China een podiumplaats per 44.600.000 tegen Denemarken 1.386.000 inwoners. Denemarken is dus meer dan 32x zo effectief als China terwijl Engeland op 1.6x uit komt en Nederland op 2.8x blijft steken. Als je dan kijkt naar het cijfer van Indonesië (daar kwam de Nederlandse speler vandaan) dan is dat 3.2x zo effectief als China.

grafiek podiumplaatsen

Engeland heeft zijn plaatsen alleen maar in het mixdubbel behaald terwijl Denemarken het in het herenenkel (2), damesenkel (1) en mixdubbel (1) heeft verkregen. Denemarken is dus niet alleen 20x meer effectief als het tweede land in Europa, het heeft ook nog meer variatie.

Als ik dus op badmintonline.nl schrijf dat ik er niet in geloof dat we in 2016 spelers op de Spelen hebben, dan is dat niet iets wat ik zomaar zeg. Het is doodeenvoudig te berekenen in combinatie met kennis over wat er rondom ons in de wereld gebeurt binnen onze sport. Op deze manier kan je elke speler in Nederland nalopen en een kansberekening maken. Dat doe je in het bedrijfsleven ook. Je maakt een risico-analyse en hierbij maakt het niet uit of ik het heb over het telen van tomaten, het maken van TV’s of het leveren van badmintonspelers.

Met dezelfde manier van rekenen en het volgen van trends is het ook mogelijk te kijken waar de podium plaatsen in de toekomst naar toe zouden kunnen gaan. Je vergelijkt het aantal inwoners, kijkt naar de positie van een land op basis van ontwikkeling en zet dat af tegen de huidige situatie. Dan is het zeer waarschijnlijk dat van 2016 tot 2032 podiumplaatsen gaan naar India (14), Rusland (3.1), Duitsland (2.9) Japan (8.3) en Vietnam (2.1).

Ik heb gewoon maar een paar landen gepakt. Ik zou me goed kunnen voorstellen dat een land als Thailand het ook goed gaat doen. Hoe meer China zich ontwikkelt als land hoe minder podiumplaatsen er zullen komen. Tot het punt waarop ze een kennissamenleving zullen worden. Zo’n denkmodel maakt het ook logisch dat landen als Vietnam en India gaan voorkomen op het podium, want ze staan gewoon op dezelfde plaats als waar China 20 jaar terug stond. Bij Japan heb ik een andere berekening gemaakt. Dat heb ik veel meer vergeleken met de positie die Denemarken in Europa inneemt en dan kom je dus uit bij deze grote vooruitgang.

Nederland is als badminton kennissamenleving ingehaald door Duitsland, dat nu in Europa op de tweede plaats staat na Denemarken. Het is niet voor niets dat ik al jaren roep dat we veel meer naar een Deens systeem moeten en dat het roer binnen Badminton Nederland om moet.

Als ik heel eerlijk ben, dan zie ik twee mogelijkheden voor 2016 en dat is alleen in het herenenkel spel. We zullen geen dubbels hebben en waarschijnlijk ook geen damesenkel. In 2016 doen we ook niet mee voor een podiumplaats. Als je dit zou willen als bond dan is het nu al weer aan de late kant en zullen er goed onderbouwde plannen moeten komen hoe je de spelers gaat brengen. Als er geen drastische veranderingen komen voor het eind van dit jaar, dan zijn we in 2016 helemaal niet op de Spelen en dat is geen voorspelling maar een berekening.

Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Op de tweede dag van de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in het Poolse Lodz moest Oranje twee…

14 february 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd op de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in…

14 february 2024

Licentiewaardige bijscholing op zaterdag 2 maart in Haarlem

Licentiewaardige bijscholing op zaterdag 2 maart in Haarlem

Op zaterdag 2 maart organiseren de VBO en Badminton Nederland de bijscholing Trainers Congres Dutch Junior 2024. De dag wordt…

14 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!