Dwingend verdedigen

Dwingend verdedigen

Met mijn schrijven in de afgelopen jaren heb ik een groot aantal nieuwe termen aan de badmintonsport toegevoegd.

Dit komt omdat er op de eerste plaats heel weinig over badminton wordt geschreven in Nederland en dus ook nieuwe ontwikkelingen niet worden benoemd. Onze sport is net zo levend als taal dat en dus verandert het denken over onze sport en ook de manier waarop je het beschrijft. Wat ik nu wel zie en hoor is dat veel van de dingen die ik heb besproken en beschreven worden overgenomen door andere trainers. Een van de belangrijkste is het positioneel badminton.

Positioneel badminton heeft een enorme invloed op een groot aantal zaken zoals:

  • Voetenwerk
  • Techniek
  • Voorspelbaarheid van de slagen
  • Tactiek
  • Het type spel dat je kan spelen

Hoe meer je gaat nadenken over de invloed van het op de juiste wijze beschrijven van situaties in onze sport hoe meer je de samenhang gaat zien tussen de verschillende onderdelen van het spel. Je kunt bijvoorbeeld geen COE training doen als de slagen niet voorspelbaar zijn en slagen zijn niet voorspelbaar als je geen positioneel badminton toepast.

Tussen al het zwart en wit denken in de trainersopleidingen zit een heel groot grijs gebied waar iemand zich over uit durft te laten en waar je dus ook nooit wat van hoort. Een van die punten is in mijn ogen het gebied tussen de aanval en verdediging in. Ga voor jezelf eens na als trainer of je ooit in een wel eens de focus heb gelegd op het spel wat zich bevindt tussen de aanval en de verdediging in? Ik hoor duizend keer een trainer zeggen: "Ook jij doet de verdediging en jij valt aan en na 5 minuten wisselen we."

Ik ben al heel blij als er tijdens zo'n oefening om een tactiek wordt gevraagd door de trainer, want zelfs dat is vaak niet het geval. Het is in een training vaak gewoon een blinde aanval (zonder herkenbaar patroon) en een reflexverdediging. Door in zo'n training duidelijk positioneel badminton te brengen is het al afgelopen met een blinde aanval, want die wordt gelijk afgestraft en ook de verdediging is niet meer een reflex maar een voorbereide en gecontroleerde actie.

De driveslagen in de verdediging is hetgeen nog het dichts bij het algemeen geaccepteerde grijze gebied komt. Maar ook hier gaat het vaak om via kracht en hard spel de aanval om te buigen naar een tegenaanval. Dit is niet fout maar brengt heel veel risico met zich mee. Omdat de shuttle vaak hard met de hand mee wordt gespeeld, wordt de slag voor de tegenstander voorspelbaar en is de loopafstand naar de shuttle vrij kort. Door dat de eerste overname drive in 90% van de gevallen met de hand mee wordt gespeeld en dus voorspelbaar is, kan de tegenstander met groot gemak een rechte drive terug spelen die door de looprichting nu ook met de hand mee is. Door deze situatie - waarin je als eerste een cross met de hand mee drive speelt - leg je door de looprichting van de tegenstander je eigen veld open voor de rechtdoor drive van je tegenstander. Het is technisch gezien heel lastig om uit deze situatie te komen. Het normale alternatief is een korte verdediging, maar dat heeft als nadeel dat hij de situatie niet ombuigt naar een aanval, omdat de tegenstander altijd een netdrop kan spelen en daarmee de aanval behoudt.

Dwingend verdedigen is een tussenoplossing. Het is een slag die te zacht is voor een drive en te hard voor een drop. Hij moet met de hand mee worden gespeeld en dat betekent dus dat je op een long-line aanval cross verdedigd en op een cross aanval long-line. Om dit goed te kunnen uitvoeren moet je positioneel badminton gebruiken. Je moet dus iets aan die kant oplopen waar je de shuttle speelt. Dus als je van je ARH een long-line clear speelt blijf je iets in het linker veld staan, loop je in je eerste stap niet cross op naar het midden maar is je eerste stap rechtdoor met daarna een lichte afbuiging naar het midden. Doe je dit niet en je krijgt een long-line aanval terwijl je naar het midden van de baan ben gelopen dan is dwingend verdedigen met de hand mee niet meer mogelijk en zal je waarschijnlijk de verdediging rechtdoor terug spelen gewoon omdat er te veel ruimte is voor de aanval en je de shuttle daar door veel te veel naast je lichaam zal pakken. Natuurlijk kan je nog steeds een cross spelen, maar die is niet meer dwingend omdat je geen goede follow-up hebt in je voetenwerk. Je staat nu namelijk met je rug naar de hoek waarin je net je cross heb gespeeld.

Dus dwingend verdedigen doe je in samenwerking met positioneel badminton. Je gebruikt zoveel mogelijk de ruimte VOOR je lichaam. Je hebt dus je bovenarm iets naar voor en daardoor je schouder ook iets ingedraaid. Met een korte beweging van de arm met de hand mee in een lichte rotatie speel je de shuttle nu cross ongeveer 50 tot 70 cm voorbij de servicelijn. Dit doe je om een netdrop te voorkomen en juist een lift op je FH te krijgen (ik heb het nog steeds over een ARH situatie als start positie). In deze slagbeweging maak je ook weer gebruik van positioneel badminton door een stap mee te lopen met de geslagen cross. Hiermee maak je nog eens extra duidelijk aan de tegenstander dat hij het niet in zijn hoofd moet halen een netdrop te spelen (stilletjes hoop je wel dat hij dat doet, om de shuttle vervolgens tussen zijn ogen af te maken).

Als de tegenstander voor een cross aanval kiest op jouw FH dus, dan kies je er voor de shuttle strak op de ARH van de tegenstander te spelen en niet voor een slag 50 tot 70 cm voorbij de servicelijn. Er zijn verschillende vormen van tussenspel die voor elke speler anders zijn. En meer of minder belangrijk eentje waar ik het ook nog een keer over wil hebben is het wisselen tussen boven en onderhandse halve drives.

Ik hoop dat er een aantal trainers is dat iets toe te voegen heeft op dit stukje, want het is verre van compleet en het bevat zelfs een fout als je een goed oplettende tegenstander hebt of als het gaat om elitespelers. Ik hoop dat we verder kunnen komen dan het Aap, Noot, Mies in de badmintontaal.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Eind juni zette de overheid alle lichten op groen voor de start van competities en toernooien in de sportwereld. Tijdens het…

2 augustus 2020

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

De zomervakantie is inmiddels in alle regio’s begonnen, maar over vier weken is alweer de aftrap van het nieuwe…

31 juli 2020

Open brief aan het NOC*NSF

Open brief aan het NOC*NSF

Geachte heren. Wordt het niet eens tijd dat er een onderzoek komt naar het functioneren van alle sportbonden in ons land in…

30 juli 2020

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Badminton Nederland is bezig met de ontwikkeling van een nieuw jeugdprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het nieuwe…

30 juli 2020

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas heeft besloten om na dit seizoen uit de nationale selectie te stappen. De 29-jarige speler uit Dongen geeft aan dat…

22 juli 2020

Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!