SportSport

Dwingend verdedigen

Dwingend verdedigen

Met mijn schrijven in de afgelopen jaren heb ik een groot aantal nieuwe termen aan de badmintonsport toegevoegd.

Ken je BAN Badminton al?

Dit komt omdat er op de eerste plaats heel weinig over badminton wordt geschreven in Nederland en dus ook nieuwe ontwikkelingen niet worden benoemd. Onze sport is net zo levend als taal dat en dus verandert het denken over onze sport en ook de manier waarop je het beschrijft. Wat ik nu wel zie en hoor is dat veel van de dingen die ik heb besproken en beschreven worden overgenomen door andere trainers. Een van de belangrijkste is het positioneel badminton.

Positioneel badminton heeft een enorme invloed op een groot aantal zaken zoals:

  • Voetenwerk
  • Techniek
  • Voorspelbaarheid van de slagen
  • Tactiek
  • Het type spel dat je kan spelen

Hoe meer je gaat nadenken over de invloed van het op de juiste wijze beschrijven van situaties in onze sport hoe meer je de samenhang gaat zien tussen de verschillende onderdelen van het spel. Je kunt bijvoorbeeld geen COE training doen als de slagen niet voorspelbaar zijn en slagen zijn niet voorspelbaar als je geen positioneel badminton toepast.

Tussen al het zwart en wit denken in de trainersopleidingen zit een heel groot grijs gebied waar iemand zich over uit durft te laten en waar je dus ook nooit wat van hoort. Een van die punten is in mijn ogen het gebied tussen de aanval en verdediging in. Ga voor jezelf eens na als trainer of je ooit in een wel eens de focus heb gelegd op het spel wat zich bevindt tussen de aanval en de verdediging in? Ik hoor duizend keer een trainer zeggen: "Ook jij doet de verdediging en jij valt aan en na 5 minuten wisselen we."

Ik ben al heel blij als er tijdens zo'n oefening om een tactiek wordt gevraagd door de trainer, want zelfs dat is vaak niet het geval. Het is in een training vaak gewoon een blinde aanval (zonder herkenbaar patroon) en een reflexverdediging. Door in zo'n training duidelijk positioneel badminton te brengen is het al afgelopen met een blinde aanval, want die wordt gelijk afgestraft en ook de verdediging is niet meer een reflex maar een voorbereide en gecontroleerde actie.

De driveslagen in de verdediging is hetgeen nog het dichts bij het algemeen geaccepteerde grijze gebied komt. Maar ook hier gaat het vaak om via kracht en hard spel de aanval om te buigen naar een tegenaanval. Dit is niet fout maar brengt heel veel risico met zich mee. Omdat de shuttle vaak hard met de hand mee wordt gespeeld, wordt de slag voor de tegenstander voorspelbaar en is de loopafstand naar de shuttle vrij kort. Door dat de eerste overname drive in 90% van de gevallen met de hand mee wordt gespeeld en dus voorspelbaar is, kan de tegenstander met groot gemak een rechte drive terug spelen die door de looprichting nu ook met de hand mee is. Door deze situatie - waarin je als eerste een cross met de hand mee drive speelt - leg je door de looprichting van de tegenstander je eigen veld open voor de rechtdoor drive van je tegenstander. Het is technisch gezien heel lastig om uit deze situatie te komen. Het normale alternatief is een korte verdediging, maar dat heeft als nadeel dat hij de situatie niet ombuigt naar een aanval, omdat de tegenstander altijd een netdrop kan spelen en daarmee de aanval behoudt.

Dwingend verdedigen is een tussenoplossing. Het is een slag die te zacht is voor een drive en te hard voor een drop. Hij moet met de hand mee worden gespeeld en dat betekent dus dat je op een long-line aanval cross verdedigd en op een cross aanval long-line. Om dit goed te kunnen uitvoeren moet je positioneel badminton gebruiken. Je moet dus iets aan die kant oplopen waar je de shuttle speelt. Dus als je van je ARH een long-line clear speelt blijf je iets in het linker veld staan, loop je in je eerste stap niet cross op naar het midden maar is je eerste stap rechtdoor met daarna een lichte afbuiging naar het midden. Doe je dit niet en je krijgt een long-line aanval terwijl je naar het midden van de baan ben gelopen dan is dwingend verdedigen met de hand mee niet meer mogelijk en zal je waarschijnlijk de verdediging rechtdoor terug spelen gewoon omdat er te veel ruimte is voor de aanval en je de shuttle daar door veel te veel naast je lichaam zal pakken. Natuurlijk kan je nog steeds een cross spelen, maar die is niet meer dwingend omdat je geen goede follow-up hebt in je voetenwerk. Je staat nu namelijk met je rug naar de hoek waarin je net je cross heb gespeeld.

Dus dwingend verdedigen doe je in samenwerking met positioneel badminton. Je gebruikt zoveel mogelijk de ruimte VOOR je lichaam. Je hebt dus je bovenarm iets naar voor en daardoor je schouder ook iets ingedraaid. Met een korte beweging van de arm met de hand mee in een lichte rotatie speel je de shuttle nu cross ongeveer 50 tot 70 cm voorbij de servicelijn. Dit doe je om een netdrop te voorkomen en juist een lift op je FH te krijgen (ik heb het nog steeds over een ARH situatie als start positie). In deze slagbeweging maak je ook weer gebruik van positioneel badminton door een stap mee te lopen met de geslagen cross. Hiermee maak je nog eens extra duidelijk aan de tegenstander dat hij het niet in zijn hoofd moet halen een netdrop te spelen (stilletjes hoop je wel dat hij dat doet, om de shuttle vervolgens tussen zijn ogen af te maken).

Als de tegenstander voor een cross aanval kiest op jouw FH dus, dan kies je er voor de shuttle strak op de ARH van de tegenstander te spelen en niet voor een slag 50 tot 70 cm voorbij de servicelijn. Er zijn verschillende vormen van tussenspel die voor elke speler anders zijn. En meer of minder belangrijk eentje waar ik het ook nog een keer over wil hebben is het wisselen tussen boven en onderhandse halve drives.

Ik hoop dat er een aantal trainers is dat iets toe te voegen heeft op dit stukje, want het is verre van compleet en het bevat zelfs een fout als je een goed oplettende tegenstander hebt of als het gaat om elitespelers. Ik hoop dat we verder kunnen komen dan het Aap, Noot, Mies in de badmintontaal.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wanneer passie een handicap wordt

Wanneer passie een handicap wordt

In ons land is er geen plaats voor mensen met een passie voor onze sport, want de mensen zonder enige emotionele passie hebben de…

25 juni 2022

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Is de sporthal van jouw badmintonclub deze zomer gesloten, maar wil je toch lekker doorsporten? Op de officiële…

25 juni 2022

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Badmintonclub Duinwijck heeft de selectie van het eredivisieteam aanzienlijk versterkt met het aantrekken van Gayle Mahulette.

24 juni 2022

Gayle Mahulette leaving Badminton Centre of Excellence in Denmark

Gayle Mahulette leaving Badminton Centre of Excellence in Denmark

The time has come after almost 3 years of life in DK to go back home to NL. Grateful for the journey, many new experiences,…

22 juni 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!