Ilse van de Burgwal: 'Hoe nu verder na het WK?'
Na al het moois van het WK komt er ook weer een moment dat we weer met twee benen op de grond staan.
Maak kennis met Ties van der Lecq!
Dan komt het moment om na te denken hoe mijn toekomst binnen aangepast badminton eruit ziet. Normaal gesproken is de keuze heel makkelijk... Doorgaan voor een nieuw WK, mijn titels verdedigen. Deze ervaring was zo gaaf dat wil ik echt nog een keer mee maken. Echter... de toekomst van mij en vele andere (internationale) spelers staat op het spel.
Aangepast badminton wil paralympisch in 2020
Tijdens het WK hoorden we dat elke internationale speler opnieuw gekeurd moet worden. Niemand had er op gerekend, dus ook niemand had zijn medische gegevens bij zich. Aangepast badminton wil paralympisch in 2020. Een mooi doel, maar met grote gevolgen. Het IPC heeft waarschijnlijk besloten dat aangepast badminton teveel categorieën kent. PBWF heeft daarom besloten dat van de 9 er 3 weg moeten. In eerste instantie was de keuring na het WK, uiteindelijk moesten we gewoon tijdens de speeldagen naar de keuring, sterker nog ik moest voor mijn mixfinale naar de keuring. Vol optimisme ging we de keuring in... want zeg nou zelf, in een rolstoel badmintonnen doe je echt niet voor je lol. Helaas kwamen we thuis van een koude kermis.
Wat blijkt nu?
Onze categorie (BMW3) wordt samengevoegd met een staande klasse. Bijna alle spelers van BMW3 moeten nu staand gaan spelen. Onbegrijpelijk! Het valt gewoon niet te verklaren. Hoe kun je iemand die gedwongen wordt om in een rolstoel te spelen ineens staand laten spelen? Als ik een kleine kans had gehad om staand te spelen, dan had ik nu ook staand gespeeld. En het ergste van alles is dat we gekeurd zijn zonder medische gegevens. Hoe kan een arts, als buitenstaander (en maar hopen dat ze ook echt arts zijn), zonder gegevens dit bepalen. Mijn Engels is beroerd, dus ik kon totaal niet vertellen wat mijn beperking is. Doordat ik spierkracht heb moet ik lopend spelen. Dat ik geen balans en evenwicht in één been heb (waardoor je o.a. met uitvalspassen omvalt) telt niet. Pijn is niet meetbaar en telt ook niet, dan ga je maar meer medicijnen slikken. Het leek wel of van te voren al bepaald is wie staand moet gaan spelen. Het kwam ook allemaal heel vijandig over.
Uiteindelijk is er tijdens mijn keuring besloten om het stop te zetten en het eerst volgende internationale toernooi nogmaals te keuren. Maar goed, er werd wel duidelijk dat de kans dat ik staand moet spelen aanwezig is.
Lees de rest van Ilses verslag op haar website.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024