Pull backhand

Pull backhand

Het slaan van een goeie backhand is voor veel (jeugd) spelers dikwijls de achillespees bij uitstek.

clubzoeker

Maak kennis met Joran Kweekel!

"Speel een snelle clear op haar backhand, volg deze op naar het net, en als hem terugkomt, tik hem af..." Het is een tactiek die door vele coaches wordt toegepast bij (jeugd) wedstrijden. Moest er voor elke gelijkaardige coaching, 1 euro gegeven worden aan de hongersnood in Afrika... ik denk niet dat dat probleem nog actueel zou zijn.

Je hoort het echt bijna bij elke single-coaching, en jammer genoeg zorgt het nog voor een direct resultaat ook.

Het is natuurlijk niet eenvoudig om op jonge leeftijd reeds een goede backhand te kunnen slaan. Met goed bedoel ik dat je de variatie hebt om te kunnen clearen, droppen, crossdroppen, driven... simpelweg omdat het een zeer technische slag is waar snelheid van uitvoering, kracht en timing voor nodig is.

Toch zijn er mogelijkheden om met 1 backhandslag uit de verdrukking te geraken: de pull backhand.

Zo technisch als een backhand clear is, zo statisch is een pull-backhand dan weer (en dan bedoel ik enkel maar de slag zelf). Daardoor is hij dus zeer geschikt om hem in een paar lessen aan iedereen aan te leren. Het is een slag die op het gebied van tijd-rendement absoluut mijn favoriet is.

De techniek van de pull backhand slag

Het slaan van een pull backhand bestaat uit volgende elementen:

  • Snel bewegen naar de shuttle om zo ideaal de slag te kunnen starten en ook opvolgen
  • Een correcte uitvoering van de slag
  • Snelheid van uitvoering
  • Opvolging met het racket (wel doorzwaaien)
  • Positie waarnaar we de shuttle slaan

Snel bewegen

Wat we bij veel spelers kunnen vaststellen is dat wanneer ze de beslissing hebben genomen om een backhand te slaan, ze de snelheid van hun voetenwerk gaan aanpassen aan de tijd die ze beschikbaar hebben. Hiermee wil ik zeggen dat ze op die snelheid gaan bewegen zodanig dat ze zo uitkomen dat ze hun racketvoet kunnen zetten op het moment dat ze de shuttle slaan. Veel spelers zetten hun voet dan ook nog eens zeer krachtig neer. Ook wanneer er veel tijd beschikbaar is, zie je dit gebeuren. Voor het slaan van een goede pullbackhand maar vooral voor de noodzakelijke opvolging willen we zo snel mogelijk naar de shuttle bewegen zodanig dat we onze voet kunnen neerzetten vóór we slaan. De perfecte pull backhand slag begint namelijk met het afzetten van de racketvoet, waaruit de slagbeweging dan volgt.

Correcte uitvoering en opvolging racket

We zijn snel naar de shuttle bewogen en staan met ons racketvoet uitgestapt naar de backhand hoek. De voorbereiding van de pull slag is dezelfde als een gewone backhand, arm en elleboog tegen het lichaam. De hoek tussen boven- en onderarm is +- 90° en de hoek tussen onderarm en racket is ook +- 90°. De grip neigt naar een forehandgrip maar is afhankelijk naar waar we de shuttle willen slaan. Maar dus voorlopig houden we het op een forehandgrip. De slagbeweging is vrij simpel en is eigenlijk zelfs geen slagbeweging.

Het is niet meer dan het openzwaaien van de arm (een halve cirkel), waardoor je racket eindigt in een forehand positie (arm niet helemaal gestrekt naast het lichaam).

Ook nu blijft de hoek tussen je onderarm en je racket 90°. In de pull slag wordt dus geen enkele slagbeweging gemaakt. Zodoende is er ook geen kort slagpunt (wat je dus wel krijgt bij een rotatie van de voorarm zoals bij een gewone backhand) maar je trekt eerder de shuttle over het net, door hem als het ware even mee te begeleiden op de snaren van je racket.

Belangrijk is dat we deze slag beginnen met het afzetten van de racketvoet. Je zet af en nadat je je lichaam in beweging hebt gezet (een rotatie terug naar voren over de niet-racket voet) zet je de beweging voort door het openzwaaien van je arm. Het openzwaaien en het neerkomen eindigen quasi gelijktijdig. Het racket eindigt in de positie waar je de shuttle zou raken in een iets te laag geslagen forehandclear.

Snelheid van uitvoering en positie

Het opendraaien gebeurt snel, zodanig dat we een snelle drop krijgen. We willen absoluut een trage drop vermijden en kiezen dus voluit voor een snelle drop naar het midden. De shuttle moet minstens achter de servicelijn landen (lengte) en bij voorkeur tussen de forehand en de backhand van de tegenstander (breedte), op het lichaam dus. De vlucht moet een rechte lijn zijn en dus geen booglijn, zoals bij een trage drop.

Een strakke pull backhand speel je naar het midden.

Waarom een snelle drop?

We gaan er even vanuit dat iedereen een perfecte trage drop kan spelen. De situaties waarbij de drops meermaals niet scherp zijn en dus de tegenstander al staat te wachten om af te tikken laten we even buiten beschouwing...

Je ziet het op alle niveaus in België. Spelers worden weggedrukt op hun backhand en kiezen dan voor een trage drop rechtdoor.

Het spelen van een trage drop zorgt ervoor dat de tegenstander tijd heeft om naar het net te komen en de drop hoog te nemen. Hierdoor kan hij jouw drop heel scherp aan het net terugleggen met de nodige spin, of cross kort. Je zal heel snel moeten zijn, en als je er geraakt zijn je mogelijkheden beperkt. Je kan enkel nog een hoge lob spelen en blijft zo in de verdediging. Resultaat: je hebt je moeten haasten om nog steeds in de verdediging te zitten (zelfs als je dus een perfecte drop gespeeld hebt). Dit geldt zowel voor de drop rechtdoor als voor de crossdrop.

En waarom een drop naar het midden?

Als je ervoor kiest om een drop rechtdoor te spelen zet je 3 hoeken open voor je tegenstander. De meest gevaarlijke is de cross netdrop. Zelfs op hoog niveau (Lin Dan, Gade, ...) zie je dat wanneer de drop rechtdoor niet genoeg gecamoufleerd wordt, de tegenstander kan scoren met een crossnetbal. Die is dus levensgevaarlijk. Maar ook voor de steekdrop rechtdoor en de snelle crosslob leg je de rode loper uit. Er zijn dus drie mogelijk echt open hoeken. Je weet dus niet wat je kan verwachten en die hoeken liggen ook nog eens maximaal uit elkaar.

Wat zijn dan de voordelen van een snelle drop in het midden?<.p>

1. Een snelle drop heeft twee voordelen:

a. Ten eerste heeft de tegenstander nu geen mogelijkheid om een steeknetdrop te gaan doen. Als je hij een korte bal wil terugleggen zal hij een push doen. Deze komen ook terug tot aan de servicelijn. Je moet dus een pak minder ver lopen dan bij een steekdrop, en je houdt zelf meer mogelijkheden open om te retourneren dan enkel maar een hoge lob.

b. Door deze snelle drop in het midden te spelen krijg je twee zaken. Ten eerste kan de tegenstander een moment van twijfel hebben omdat hij moet gaan kiezen tussen forehand en backhand. Anderzijds geef je hem nu geen enkele echte hoek. Hij speelt een shuttle vanuit het midden en dus kan je altijd onderscheppen. De hoeken die jij nu moet verdedigen liggen minder ver uiteen.

2. door het openzwaaien van het racket dekken we ineens de lob naar de forehand volledig af. Je merkt dat als je de pull backhand gaat spelen, je moet er wel voldoende snelheid insteken, dat de reactie van veel tegenspelers zal zijn om een snelle lob op je forehand (cross dus) te spelen. Als je goed openzwaait sta je hier dus op te wachten en kan je een snelle drive of smash (afhankelijk van de hoogte van de lob) spelen op de backhand van de tegenstander (indien deze spelers ook rechtshandig is). Je draait in twee slagen de situatie dus helemaal om. Je verlegt het spel van druk op jouw backhand, naar druk op de backhand van de tegenstander in twee slagen.

Wat dan als hij een push ball speelt? Omdat we dus snel voetenwerk hebben toegepast en de slag begonnen zijn met het afduwen op de racketvoet, zijn we nog voor de shuttle over het net is naar de tegenstander klaar in positie om eventueel naar voren te gaan. Doordat we die snelle drop spelen, krijgen we een pushbal terug die ook achter de serveerlijn zal vallen en die we dus met one step kunnen gaan halen. Vanuit deze positie hebben we nog alle mogelijkheden.

Hetgeen hierboven geschreven staat is een slag die elke speler aangeleerd kan krijgen en die ook bij de jeugd door alle trainers zou aangeleerd moeten worden.

Op het BADCOACH SUMMERCAMP zal deze slag zeker aan bod komen. Ondanks het feit dat niet ik de trainingen zal opstellen maar dat alle coaches dat individueel zullen doen, gebaseerd op de spelers die ze training zullen geven, ben ik er zeker van dat dit aan bod zal komen, gewoon omdat veel spelers zoveel last hebben met hun backhand.

Ik kan me voorstellen dat het niet voor alle trainers even eenvoudig is om op basis van bovengeschreven artikel dit in de praktijk te gaan omzetten. Op het Badcoach Summercamp wil ik daarom een aantal trainingsvideo’s gaan maken. Video’s die moeten dienen als voorbeeld om trainingen verder te gaan uitbouwen. Trainers die de opleiding zullen volgen tijdens het Summercamp zullen in de praktijk alles kunnen meemaken. En zullen dus zaken zoals de pullbackhand van toptrainers uitgelegd krijgen. Voor de ongelukkigen die er niet geraken zullen er dus na de zomer een aantal video’s beschikbaar zijn om zich op te baseren. Dit is uiteraard niet hetzelfde als het zelf meemaken, maar het zou toch een basis moeten kunnen vormen.

Mensen die alsnog willen deelnemen aan het Badcoach Summercamp 2012 kunnen voor meer info of inschrijvingen mailen naar roel.vanheuckelom-at-telenet.be. Dankzij onze samenwerking met Carlton zal er ook voor trainers een CARLTON AEROFLOW UNISEX LONGSLEEVE SHIRT voorzien worden. Zowel voor trainers als voor spelers zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Roel van Heuckelom

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Roel Van Heuckelom

Roel Van Heuckelom

Zeg je Roel, dan zeg je Duvel. Maar naast liefhebber van een Vlaams biertje is deze Zuiderbuur natuurlijk bekend om zijn succesvolle Badcoach kampen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!