Het trainen met zware rackets kan naar het rijk der fabels

Mijn verzwaarde rackets heb ik al jaren geleden weg gegeven.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Ik zag het nut van het trainen met deze hulpmiddelen niet in en vond het de techniek in de weg staan.
Vaak is het in onze sport zo dat je heel erg op je gevoel moet afgaan of iets goed is of niet, want er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek bij badminton. Voor het echte sportonderzoek ben je vaak aangewezen op onderzoekers die zich met andere sporten bezig houden en moet je de onderzoeksresultaten daarna vertalen naar een sport als badminton.
Sport Science heeft onderzoek gedaan naar een tweetal sporten die je op een aantal punten kan vergelijken met badminton. Namelijk baseball en golf. Bij deze sporten was er een trainingsgewoonte om met verzwaard materiaal te trainen.
Het onderzoek ging om de geslagen afstand en de snelheid van de slag en de invloed op de techniek. Dit zijn ook de onderdelen waar ik als badmintontrainer op let bij het maken van oefeningen. Het hele onderzoek werd opgenomen met highspeed camera's. Eerst werd de slag onder normale omstandigheden uitgevoerd om de gegevens vervolgens te kunnen vergelijken met de uitkomst na de training met verzwaard materiaal.
Voor beide sporten was er een overeenkomst in de belevenisfactor. Alle sporters hadden het gevoel dat de slag na de krachttraining harder en verder was. Ook dit is iets wat je van badmintonspelers vaak hoort als ze met een verzwaard racket (of tennisracket) hebben gewerkt. Uit de data van het onderzoek bleek echter dat de slag langzamer en minder ver was. De verschillen waren tussen de 6% en 14% lager dan bij het niet trainen met verzwaard materiaal.
Uit de analyse van de highspeed camera's bleek ook nog eens dat na een training met verzwaard materiaal de techniek zeer slecht te noemen was. Zowel bij de baseballspeler als de golfer speler was het raakpunt verplaatst en dit had grote gevolgen voor de nauwkeurigheid van de slag.
De verklaring van de resultaten werd door de wetenschappers gezocht in het verschil van gebruikte spiervezels de zogenaamde rode en witte spiervezels.
Spiervezels zijn onderdelen van spierbundels en bestaan uit myofibrillen gevonden in de dwarsgestreepte spieren. In het glad spierweefsel worden geen spiervezels gevonden. Spiervezels worden geen cellen genoemd omdat ze meerkernig zijn, het zijn samensmeltingen van meerdere cellen. Dit heet een syncytium. Spiervezels reageren snel op impulsen, maar raken ook snel vermoeid. Het aantal spiervezels is genetisch bepaald. Ook de verhouding tussen de verschillende types (zie infra) zijn genetisch bepaald en kunnen slechts lichtjes aangepast worden door training.
Bron: Wikipedia
Voor sporten als baseball, golf en dus ook badminton is het trainen met verzwaard materiaal absoluut niet wenselijk. Het vermindert de slagkracht en heeft een zeer negatieve invloed op de precisie en techniek van de speler.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Tweede prijs voor Kirsten de Wit en Meerte Loos op Malta International
Kirsten de Wit en Meerte Loos hebben op de Malta International zilver gewonnen in het vrouwendubbel.
27 april 2025
Bondsvoorzitter Jan Helmond gekozen tot Council Member van BWF
Vandaag 26 april, tijdens de Annual General Meeting in Xiamen (China) is de voorzitter van Badminton Nederland Jan Helmond…
26 april 2025
Brons voor Debora Jille in vrouwendubbel op EK Badminton 2025
Debora Jille heeft brons veroverd op de Europese Kampioenschappen Badminton 2025 in Horsens.
11 april 2025
Debora Jille naar halve finale vrouwendubbel EK Badminton 2025
Op de Europese Kampioenschappen badminton 2025 in Horsens heeft Debora Jille de halve finale bereikt in het vrouwendubbel.
10 april 2025
Meer artikelen over trainen
- Demi Brehler aangekomen in Denemarken voor badmintonjaar - Demi Brehler
- Nederlandse jeugdspelers klaar voor de Hellas International 2018 in Griekenland - Badminton Nederland
- Wereldkampioen worden is een besluit - Ron Daniëls
- Erik Meijs: Trainen, trainen en trainen - Erik Meijs
- Badcoach Summercamp 2016: it's a wrap! - Roel Van Heuckelom