Stephan Melein gaat in op het alternatieve Topsportplan 2013-2016

Stephan Melein gaat in op het alternatieve Topsportplan 2013-2016

In onze vorige discussie over een directe of getrapte democratie gaf ik aan, dat je bij een getrapte democratie ook een discussie kunt voeren.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

De handschoen, welke ik toen zelf opgooide, pak ik hierbij dan ook op.

In mijn reactie op jouw alternatieve beleidsplan zal ik ook mijn ideeën ventileren. In mijn reactie op het alternatieve beleidsplan zal ik enkele onderwerpen bespreken, daarnaast heb ik het aangevuld met enkele andere onderwerpen dan wel alternatieven.

Huidige financiële kaders

De huidige financiële kaders zijn redelijk helder. Vanuit Badminton Nederland mag er € 250.000 besteed worden aan topsport. Hierbij komt de sponsoring vanuit Yonex. De sponsoring vanuit Yonex is echter hoofdzakelijk gebaseerd op het ter beschikking stellen van materiaal (kleding, shuttles etc) en niet in vrij beschikbare geld, een niet onbelangrijke nuance. En als we het over financiële kaders hebben, dan wel kaders op basis van reële doorbelastingen.

Toekomstige financiële kaders

In de toekomstige financiële kaders zal ik niet op detail reageren. Wel is het een uitdaging om de € 10,- per lid voor topsport te verdedigen. Nieuwe leden betalen nu nog maar € 7,50 aan contributie. Het bestuur heeft, goedgekeurd door de afgevaardigden, de contributie bewust fors verlaagd en tegelijkertijd heffingen ingevoerd voor gebruik. Het nieuwe moto is "de gebruiker betaalt" oftewel het profijtbeginsel wordt ingevoerd. In je alternatieve beleidsplan, in combinatie met je alternatieve topsportplan, heb je de contributie verhoogd naar € 25,- hetgeen ongeveer evenveel is als de leden van voor 1 december 2011 betalen aan contributie. Hoewel ik er zelf misschien wel voorstander van ben, ik ben namelijk van mening dat topsport en breedtesport elkaar nodig hebben en versterken, denk ik niet dat je de meerderheid van de leden in het land er warm voor kunt krijgen.

Sponsoring

Sponsoring heeft badminton in Nederland heftig verdeeld. Als een nationale selectie door een sponsor financieel wordt ondersteun, mag de sponsor daar best een zekere mate van exclusiviteit van verwachten. Je kunt natuurlijk de vraag stellen of het handig is exclusiviteitsafspraken te maken rondom iets essentieels als goederen, welke voor alle spelers van belang zijn (racket, schoenen enz.). Persoonlijk zou ik dat niet willen adviseren.

Ik vraag me af hoe de discussie zou zijn geweest als niet Yonex, maar bijvoorbeeld de Rabobank hoofdsponsor zou zijn. Dat zou goed zijn gegaan, totdat een speler bijvoorbeeld de ING Bank bereid had gevonden individueel sponsor te worden. Zodra die sponsor voor het individu meer oplevert, zou de discussie hetzelfde zijn verlopen. Ik ben dan ook meer voorstander van het model zoals met het schaatsen (waar KPN hoofdsponsor is van de bond). Als je traint binnen de nationale selectie en de bond ook (veel) kosten voor haar rekening neemt, dan heeft de bond het recht exclusiviteitsafspraken te maken. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor individuele sponsoring, zolang het niet conflicterend is met de bondssponsor. Mocht dat niet verenigbaar zijn voor een speler, dan zal de speler een eigen team moeten opstarten waarbij de bond dus weinig financieel bijdraagt. We hebben inmiddels al enkele teams (team Meijs, team Van der Valk)

Subsidies

Met het eindigen van de subsidie vanuit het NOC*NSF komen er mogelijk ook bezuinigen op subsidies van lokale overheden (provincie, gemeente). Het is niet onaannemelijk dat lokale overheden het standpunt innemen dat badminton geen kernsport (meer) is. Dit kan gevolgen hebben voor de schools en academies!

Nationale Selectie

Het NOC*NSF heeft met het stopzetten van de subsidie feitelijk gezegd: "Jullie (huidige) topspelers zijn niet goed genoeg"! Als we eerlijk zijn heeft het NOC*NSF gewoon gelijk. Het is tekenend dat vier topspelers, welke ‘al op leeftijd’ beginnen te geraken nog steeds de beste spelers van Nederland zijn. De rest heeft niets te zoeken in de Europese en laat staan wereldtop! Er komt een talentvolle nieuwe lichting aan, hopelijk zit daar wel enkele nieuwe (echte) topspelers bij. De samenstelling van de huidige nationale selectie moet dan ook zeer kritisch worden bekeken.

Uitzendingen

Er zal fors moeten worden bezuinigd op uitzendingen. De tijd dat Badminton Nederland een reisbureau is en kan zijn ligt achter ons. In het alternatieve topsportplan wordt er gesproken over het feit dat de maximaal tien topspelers (met twee begeleiders) het hele jaar in het buitenland zullen doorbrengen. Vanuit Badminton Nederland is dat mijn inziens niet op te brengen. Wel zullen er, zij het in veel minder mate dan de afgelopen jaren, uitzendingen blijven plaatsvinden. Dit alleen nog voor een zeer selecte groep toptalenten.

Aangepast badminton

Bij het aangepast badminton wil ik wel een kanttekening plaatsen. Het geeft relatief weinig publiciteit en zal weinig nieuwe leden genereren, het genereert niet of nauwelijks inkomsten en is in relatie tot het aantal aangepast badmintonners extreem duur. Het exacte aantal aangepaste badmintonners weet ik niet maar dat zullen er minder dan 200 zijn. Als er dan voor een selectief deel van die groep, namelijk de toppers, een bedrag van circa € 22.000 beschikbaar wordt gesteld, is dat verhoudingsgewijs veel geld. Om de kosten te drukken zou deze groep sporters zoveel mogelijk, en van Ron Daniëls begrijp ik dat dit heel goed mogelijk is, gebruik moeten maken van de bestaande faciliteiten zoals de academies. Uitzendingen zullen sporadisch, denk hierbij aan een EK of WK, vanuit Badminton Nederland worden gefaciliteerd. Op dit moment is aangepast badminton nog geen paralympische sport!

De bekendste aangepaste sporter van Nederland is, denk ik, tennisster Esther Vergeer welke ongelooflijk veel wint, maar toch eigenlijk (te) weinig publiciteit krijgt. Hiermee gezegd hebbende, dat we aangepast badminton zeker moeten faciliteren, maar de 'publicitaire revenuen' die hieruit voortvloeien niet moeten overschatten.

Eredivisie

De eredivisie hoort het vlaggenschip van een bond te zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat Badminton Nederland daar de afgelopen jaren te weinig tijd en energie in heeft gestoken. Nu er fors moet worden bezuinigd op topsport kan en moet Badminton Nederland weer echt werk maken van de eredivisie. Het aantal uitzendingen zal, ongeacht het nieuwe topsportplan, fors omlaag moeten. Slechts een selectieve groep topspelers zullen niet altijd mee kunnen doen met hun team (of helemaal niet meedoen). Hierdoor kan de eredivisie weer een logischere verloop krijgen met minder vaak wedstrijden met 'gemankeerde' teams.

Papendal Light

Nu de subsidiekraan van het NOC NSF dicht is gegaan moet er een alternatief worden bedacht. Hierbij ontkomen we er niet aan fors te snijden in de uitgaven. Een mogelijke optie is een alternatief te zoeken voor Papendal. In het verleden hebben de volleyballers soort gelijks gedaan (die gingen keihard trainen in de Bankrashal). De faciliteiten zullen minder zijn dan op Papendal en wellicht moet er ook een bijdrage worden gevraagd van de spelers. Alleen de echte toptalenten, tot een bepaalde leeftijd, in dop zouden ondersteund moeten worden vanuit Badminton Nederland.

Versterken academies

Mocht de Papendal light versie toch nog te duur zijn, dan kan er worden overwogen de nationale selectie in de huidige vorm helemaal te schrappen. In plaats daarvan worden de academies versterkt en gaan daarmee het voorpoortaal innemen van de nationale selectie. Badminton Nederland ondersteunt financieel en facilitair de huidige academies en stelt minimum eisen aan hetgeen een academie moet bieden (leeftijden van de deelnemers, aantal malen trainen per week, fysio- mogelijkheden, financiële en sportieve rapportages enz. enz.). Daarnaast heeft Badminton Nederland een belangrijke stem bij het aantrekken van de trainers van een academie. De academies worden concurrerend met elkaar en in dat kader zou ik het logisch vinden dat iemand als Ron Daniëls een dergelijke academie gaat leiden. Omdat er uiteindelijk toch een soort nationale selectie nodig is, komen de beste spelers van een academie eens in de zoveel weken bij elkaar om te bepalen wie er nationaal speler zal zijn. De primus inter pares onder de trainers bepaalt, welke spelers er eventueel worden uitgezonden naar toernooien.

Tot slot

Op 5 januari 2013 kunnen alle afgevaardigden met elkaar in discussie gaan. Hierbij spreek ik de hoop uit dat de opkomst van de afgevaardigden hoog is en het een levendige discussie wordt! Ideeën van niet-afgevaardigden zijn bij mij, en ik weet ook zeker bij Harm van Schaik, welkom!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Almere met 7-1 te sterk voor DKC in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere met 7-1 te sterk voor DKC in Nederlandse Badminton Eredivisie

Met nog twee wedstrijden voor de boeg in de kampioenspoule gaat Almere riant aan kop. Opnieuw winst en nu moest DKC er met 7-1…

19 januari 2020

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari vindt in het Zweedse Uppsala de Victor Swedish Open 2020 plaats, onderdeel van de…

16 januari 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

In Jakarta (Indonesië) heeft het koppel Jelle Maas / Robin Tabeling zich niet geplaatst voor de tweede ronde van de DAIHATSU…

15 januari 2020

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Zaterdagavond 11 januari was het de beurt aan Duinwijck om aan te treden in Den Haag tegen DKC. Voordat de wedstrijd begon was er…

13 januari 2020

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Het eerste team van VELO heeft zaterdagavond een knappe 6-2 overwinning behaald tegen Roosterse BC. Na de nederlaag tegen de…

12 januari 2020

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Opnieuw heeft Almere een grote stap gezet richting de finale om het landskampioenschap. In en tegen Hoorn werd de maximale score…

12 januari 2020

Hans Macaré overleden

Hans Macaré overleden

Ons bereikte het trieste bericht dat Hans Macaré is overleden.

10 januari 2020

Kwartfinales Malaysia Masters 2020 eindstation voor Robin Tabeling en Selena Piek

Kwartfinales Malaysia Masters 2020 eindstation voor Robin Tabeling en Selena Piek

Het koppel Robin Tabeling / Selena Piek is er in Kuala Lumpur (Maleisië) helaas niet in geslaagd de halve finales te halen…

10 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!