Een analyse van de mixdubbelfinale van het EJK

Een analyse van de mixdubbelfinale van het EJK

Ook hier heb ik gekeken naar de trend van de wedstrijd en de manier waarop het spel door Nederland wordt gelezen.

Eerste even de statistieken van de eerste set Denemarken - Nederland:

Uitslag DK-NL = 21-15
Foutenverhouding DK-NL = 12-13
Gemaakte puntenverhouding DK-NL = 9-2

Al vanuit de statistieken kan je veel zeggen over de wedstrijd, en dit komt over een met de tactiek verhouding. Fouten in deze statistiek zijn shuttles die uit worden geslagen of in het net gaan al dan niet onder druk van de tegenstander. Een heel klein aantal van deze fouten zou je twijfelachtig kunnen aanduiden omdat je het ook als gemaakte punten zou kunnen zien door de overmacht waardoor de fout tot stand kwam. Punten zijn die shuttles die afgemaakt op de grond komen of waar de tegenstander is uit gespeeld.

Van waaruit en door wie zijn de fouten en punten gemaakt:

Fouten Heren
VanuitLinksRechts
DK22
NL43
Fouten Dames
VanuitLinksRechts
DK44
NL24
Punten Heren
VanuitLinksRechts
DK22
NL00
Punten Dames
VanuitLinksRechts
DK23
NL11

De lijstjes van de meest scorende en fouten makende spelers ziet er dus als volgt uit:

ScorenFouten
1DK DameDK Dame
2DK HeerNL Heer
3NL DameNL Dame
4NL HeerDK Heer

Er zijn een aantal conclusies die je kunt trekken uit deze cijfers, sommige liggen voor de hand terwijl je bij andere een achterliggende tactiek moet zoeken/hebben. Een ding is heel duidelijk: de DK heer maakt punten en dat doet de NL heer niet. Dit gegeven doet de wedstrijd beslissen, want niet alleen worden er vanuit het achterveld geen punten gemaakt maar ook de druk vanuit het achterveld is niet voldoende zodat de NL dame haar werk kan uit voeren om punten binnen te halen, iets wat je wel terug zien bij de DK dame.

Mijn uitgangspunt is altijd de eigen spelers. Dus zoek ik oplossingen en verklaringen dan ook in eigen huis en niet bij de tegenstanders. Als je dan gaat kijken waarom de NL heer geen punten maakt dan kom ik automatisch bij de rol van de dame. De twee punten die het NL koppel heeft gemaakt in de eerste set waren beide van de dame en het waren twee afmaakballen kort op het net. Dit is ook absoluut de kracht van de NL dame en een rol waar ze zich sterk voelt op de baan. Ze zal echter veel verder naar achter moeten komen en ook dan nog steeds het net moeten kunnen beheersen want door veel te dicht op het net te zitten geeft ze de tegenstanders een zee van ruimte om de NL heer rond te spelen en kan deze NOOIT in stelling worden gebracht voor een goede aanval. Het is dus een vicieuze cirkel omdat de NL heer geen druk kan uit oefenen op de tegenstanders kan de dame dat ook niet doen en omdat de dame het niet doet kan de heer geen punten maken.

Het antwoord ligt natuurlijk in de positie van waaruit wordt gewerkt. De NL dame kwam in de eerste paar rallies in het rechtervak zwaar onder druk te staan en koos er daarna voor veel minder aan deze kant te werken. Dit verhoogde de werkdruk van de NL heer door de positie waarin ze zich ging opstellen. Als de dame van uit links opereert dan moet dit zover naar achter zijn dan alle halve slagen in het middenveld voor haar rekening zijn en dat was niet het geval. De NL heer moest veel te vaak met een BH slag deze slagen nemen met als gevolg dat de achter FH hoek vaak open kwam te leggen. Ik meen dat er 3x werd gescoord door een relatief eenvoudige slag in die hoek terwijl deze helemaal open lag. De positie van de NL dame was te dicht op het net en te veel in het midden waardoor er letterlijk overal gaten ontstonden.

De mix dubbel gaat maar om een ding en dat is je partner in positie brengen voor het gebruik van zijn wapens. De dame moet dus eerst naar achter komen om de heer in een aanvalspositie te brengen. Na de aanval neemt de dame het liefst vanuit het linkervak dit deel van de baan voor haar rekening zonder een BH slag te hoeven slaan en voldoende dwingend om de cross slag van de tegenstanders om hoog te dwingen. Nu is de heer in positie gebracht en kan naar behoren functioneren. In de hele eerste game was er op 15.08 een mooie situatie en dat was eigenlijk de enige rally die echt goed was uitgespeeld.

Het zijn beide goede spelers met veel kwaliteiten maar er wordt geen gebruik gemaakt van positioneel badminton en daardoor wordt de mix passief en kunnen ze eigenlijk alleen maar volgen. Het positioneel badminton spelen in elke dubbel gaat staps gewijs, laat op een training de focus enkel en alleen op de heer gericht zijn en stel de dame enkel voor dit doel in dienst van de heer. De dame moet er dus alleen voor zorgen dat de heer zijn werk kan doen. Het is niet belangrijk dat de dame daarna het net even verliest, je kunt daarna namelijk zien hoeveel de dame mist in kracht om zowel de rol van het in stelling brengen van de heer als wel het nog steeds controleren van het net te beheersen. Ik ben bang dat het gebrek aan kracht en stabiliteit de oorzaak is van het positie probleem want technisch gezien zou de NL dame dit makkelijk moeten aankunnen en ook de NL heer bezit voldoende slagkracht om te kunnen scoren van uit het achterveld. Dus het is relatief eenvoudig om deze mix naar een volgend niveau te brengen.

Natuurlijk heb ik ook de tweede set gedaan en zijn er nog een flink aantal andere aandachts punten. Die gaan eerst naar de mensen die daar belang bij hebben voor ze op het Internet verschijnen vandaar dus een algemene analyse van de eerste set. Ik hoop dat een andere trainer een soort gelijke analyse maakt en hopelijk tot andere of betere conclusies komt.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Robin Tabeling: hosting tournaments during COVID19-pandemic unfair and dangerous?

Robin Tabeling: hosting tournaments during COVID19-pandemic unfair and dangerous?

Dear BWF / BE / players. There are some things on my mind that I think are worth a discussion. Unfortunately COVID-19 is still…

12 augustus 2020

Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Eind juni zette de overheid alle lichten op groen voor de start van competities en toernooien in de sportwereld. Tijdens het…

2 augustus 2020

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

De zomervakantie is inmiddels in alle regio’s begonnen, maar over vier weken is alweer de aftrap van het nieuwe…

31 juli 2020

Open brief aan het NOC*NSF

Open brief aan het NOC*NSF

Geachte heren. Wordt het niet eens tijd dat er een onderzoek komt naar het functioneren van alle sportbonden in ons land in…

30 juli 2020

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Badminton Nederland is bezig met de ontwikkeling van een nieuw jeugdprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het nieuwe…

30 juli 2020

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas heeft besloten om na dit seizoen uit de nationale selectie te stappen. De 29-jarige speler uit Dongen geeft aan dat…

22 juli 2020

Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!