Licentiesysteem nodig of niet?

Licentiesysteem nodig of niet?

Een paar jaar terug heb ik al eens de problemen over de licentiewaardigheid besproken.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De lijst was toen niet veel anders dan nu en alle trainers waarvan ik toen aangaf dat ze niet langer trainer zouden mogen zijn volgens de regels van Badminton Nederland, die staan er nog steeds op zonder dat hun licentie is vernieuwd of dat ze bijscholing hebben gedaan.

Badminton Nederland is nu eenmaal een organisatie die met twee maten meet en willekeurig regels wel dan wel niet toepast.

Een ding hebben deze trainers gemeen en dat is het feit dat ze allemaal vinden dat ze niets te zoeken hebben op de bijscholingen anders dan er misschien als docent op te treden. Er zijn geen bijscholingen op eliteniveau in Nederland en dat kan ook bijna niet als je kijkt naar het niveau van de opleidingen zelf. Er is een handjevol trainers dat zelf binnen hun eigen groepje nieuwe trends binnen de sport beschrijft en verder ontwikkelt. Het zijn personen die veel al via het internet met elkaar contact houden en meningen delen maar vaak heel erg zelfstandig werken. Ook deze trainers hebben een ding gemeen: ze zijn het ALLEMAAL niet eens met de manier waarop Badminton Nederland trainers opleidt en zij worden dan ook niet betrokken in het beleid van onze bond (als er al niet sprake is van tegenwerking).

Als je passie badminton is, dan heb je helemaal geen opleiding of bijscholing nodig. Het is iets dat goed bedoeld is opgestart om een soort kwaliteits-/ garantiemerk te creëren voor de grijze massa. Echte toptrainers staan toch wel op of ze nu wel of geen opleiding hebben gehad. Het zijn niet de autoriteiten of bestuurders die bepalen of iemand een goede trainer is. Dat zijn de spelers waar je mee werkt. Er is een flink aantal trainers waar ik blind en zonder voorwaarden spelers naar toe zou sturen terwijl ze helemaal geen trainersopleiding hebben of al jaren lang hun licentie niet hebben verlengd. Terwijl er andere trainers zijn die aan alle eisen voldoen waar ik voor geen goud een speler naar toe zou sturen (tenzij ik deze achteruit wil zien gaan).

De trainers waar ik mee samenwerk leren elke dag en kunnen combinaties leggen tussen onze sport en wat ze zien in andere sporten of totaal andere situaties. Met het internet is dat ook veel meer mogelijk geworden. Er is veel achtergrondinformatie te halen en ook al gaat het niet over badminton je kunt heel eenvoudig een vertaling maken naar onze sport.

Opleidingen en bijscholingen zijn opsommingen van hoe we dingen in het verleden hebben gedaan. Er staat een docent die andere vertelt hoe ze het zouden moeten doen en in het geval van opleidingen moet je ook nog eens een examen doen in badminton uit de oude doos. Er is veel meer behoefte aan trainers die samenkomen en extreem buiten de box kunnen denken over de ontwikkeling van onze sport. Dat is wat we dan ook doen op Oro elke zomer. Uren doorbrengen met trainers die verder willen en waar de ontwikkeling nooit stil staat.

Het herontdekken van de sport en herkennen van nieuwe trends en het aanpassen van je gedachte over training en dat ook gelijk toepassen in de hal dat is wat een er nodig is om er in Nederland weer bij te horen. Maar helaas is dat niet wat je ziet gebeuren. Bij de VBO zitten mensen die veel beter in staat zijn opleidingen te verzorgen dan dat Badminton Nederland dat zou kunnen. Badminton Nederland zou enkel en alleen maar moeten kijken of een opleiding voldoet aan de wet en regels uit Nederland en Europa (als je dat al zou willen, Denemarken zegt doodeenvoudig dat hun opleiding veel beter is en heeft lak aan wat Europa zegt) en de VBO zou voor de invulling moeten staan. Op deze manier gaat de opleiding van badmintontrainer weer waar het voor bedoeld is: namelijk het opleiden van badmintontrainers en geen sportleider 1 t/m 50.

Ontdoe de opleiding van hun stoffige saaie imago en maak het net zo inspirerend als sommige bijscholingen van de VBO. Dat helpt de sport, het ledental en de kwaliteit van onze trainers in de toekomst. Ik zou dus zeggen: je hoeft als club niet te controleren of je trainer een geldige licentie heeft, je moet met gezond verstand in de gaten houden of het een goede trainer is.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

In het mannenenkel speelden Mark Caljouw en Joran Kweekel sterke partijen, maar een plek in de kwartfinale zat er helaas niet in.…

11 april 2024

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs deze zomer.

11 april 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Selena Piek en Robin Tabeling de kwartfinale van het…

10 april 2024

Mixduo Ties van der Lecq en Alyssa Tirtosentono naar tweede ronde EK Badminton 2024

Mixduo Ties van der Lecq en Alyssa Tirtosentono naar tweede ronde EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Ties van der Lecq en Alyssa Tirtosentono de tweede ronde bereikt.

9 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!