Licentiesysteem nodig of niet?
Een paar jaar terug heb ik al eens de problemen over de licentiewaardigheid besproken.
Maak kennis met Alyssa Tirtosentono!
De lijst was toen niet veel anders dan nu en alle trainers waarvan ik toen aangaf dat ze niet langer trainer zouden mogen zijn volgens de regels van Badminton Nederland, die staan er nog steeds op zonder dat hun licentie is vernieuwd of dat ze bijscholing hebben gedaan.
Badminton Nederland is nu eenmaal een organisatie die met twee maten meet en willekeurig regels wel dan wel niet toepast.
Een ding hebben deze trainers gemeen en dat is het feit dat ze allemaal vinden dat ze niets te zoeken hebben op de bijscholingen anders dan er misschien als docent op te treden. Er zijn geen bijscholingen op eliteniveau in Nederland en dat kan ook bijna niet als je kijkt naar het niveau van de opleidingen zelf. Er is een handjevol trainers dat zelf binnen hun eigen groepje nieuwe trends binnen de sport beschrijft en verder ontwikkelt. Het zijn personen die veel al via het internet met elkaar contact houden en meningen delen maar vaak heel erg zelfstandig werken. Ook deze trainers hebben een ding gemeen: ze zijn het ALLEMAAL niet eens met de manier waarop Badminton Nederland trainers opleidt en zij worden dan ook niet betrokken in het beleid van onze bond (als er al niet sprake is van tegenwerking).
Als je passie badminton is, dan heb je helemaal geen opleiding of bijscholing nodig. Het is iets dat goed bedoeld is opgestart om een soort kwaliteits-/ garantiemerk te creëren voor de grijze massa. Echte toptrainers staan toch wel op of ze nu wel of geen opleiding hebben gehad. Het zijn niet de autoriteiten of bestuurders die bepalen of iemand een goede trainer is. Dat zijn de spelers waar je mee werkt. Er is een flink aantal trainers waar ik blind en zonder voorwaarden spelers naar toe zou sturen terwijl ze helemaal geen trainersopleiding hebben of al jaren lang hun licentie niet hebben verlengd. Terwijl er andere trainers zijn die aan alle eisen voldoen waar ik voor geen goud een speler naar toe zou sturen (tenzij ik deze achteruit wil zien gaan).
De trainers waar ik mee samenwerk leren elke dag en kunnen combinaties leggen tussen onze sport en wat ze zien in andere sporten of totaal andere situaties. Met het internet is dat ook veel meer mogelijk geworden. Er is veel achtergrondinformatie te halen en ook al gaat het niet over badminton je kunt heel eenvoudig een vertaling maken naar onze sport.
Opleidingen en bijscholingen zijn opsommingen van hoe we dingen in het verleden hebben gedaan. Er staat een docent die andere vertelt hoe ze het zouden moeten doen en in het geval van opleidingen moet je ook nog eens een examen doen in badminton uit de oude doos. Er is veel meer behoefte aan trainers die samenkomen en extreem buiten de box kunnen denken over de ontwikkeling van onze sport. Dat is wat we dan ook doen op Oro elke zomer. Uren doorbrengen met trainers die verder willen en waar de ontwikkeling nooit stil staat.
Het herontdekken van de sport en herkennen van nieuwe trends en het aanpassen van je gedachte over training en dat ook gelijk toepassen in de hal dat is wat een er nodig is om er in Nederland weer bij te horen. Maar helaas is dat niet wat je ziet gebeuren. Bij de VBO zitten mensen die veel beter in staat zijn opleidingen te verzorgen dan dat Badminton Nederland dat zou kunnen. Badminton Nederland zou enkel en alleen maar moeten kijken of een opleiding voldoet aan de wet en regels uit Nederland en Europa (als je dat al zou willen, Denemarken zegt doodeenvoudig dat hun opleiding veel beter is en heeft lak aan wat Europa zegt) en de VBO zou voor de invulling moeten staan. Op deze manier gaat de opleiding van badmintontrainer weer waar het voor bedoeld is: namelijk het opleiden van badmintontrainers en geen sportleider 1 t/m 50.
Ontdoe de opleiding van hun stoffige saaie imago en maak het net zo inspirerend als sommige bijscholingen van de VBO. Dat helpt de sport, het ledental en de kwaliteit van onze trainers in de toekomst. Ik zou dus zeggen: je hoeft als club niet te controleren of je trainer een geldige licentie heeft, je moet met gezond verstand in de gaten houden of het een goede trainer is.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Tabeling en Piek missen drie matchpoints bij hun afscheid als badmintonduo
Robin Tabeling en Selena Piek zijn er in Den Bosch, bij hun laatste optreden als badmintonduo, niet in geslaagd voor de derde…
27 oktober 2024
Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek zondag in finale van Yonex Dutch Open
Robin Tabeling en Selena Piek staan zondag in de finale van het gemengddubbel op de Yonex Dutch Open 2024. Het Oranje-duo (WR-16)…
26 oktober 2024
Tabeling en Piek winnen Nederlands onderonsje op Yonex Dutch Open
Op de Yonex Dutch Open hebben Robin Tabeling en Selena Piek de kwartfinales van het gemengddubbel bereikt. Het als eerste…
25 oktober 2024
Overtuigend begin Robin Tabeling en Selena Piek op hun laatste Yonex Dutch Open
Het Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek won de Yonex Dutch Open al in 2019 en 2022 en versloeg donderdag het koppel…
24 oktober 2024
Meer artikelen over bnl
- Bamito: too little, too late - Ron Daniëls
- Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma! - Badminton Nederland
- Flora Wang stroomt in bij S-1 selectie op Papendal - Badminton Nederland
- Timo Stoffelen naar S-1 selectie en Kirsten de Wit naar senioren selectie - Badminton Nederland
- In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen - (bl)aad(je)