SportSport

Bamito: too little, too late

Bamito: too little, too late

Bamito is geen verbetering of vernieuwing. Alleen een poging om iets van de achterstand terug te winnen. Het is natuurlijk niet zo dat Bamito geen nut heeft. Het is prima voor de ontwikkeling van kleine kinderen in het algemeen.

SportSport

Ken je OSM Badminton al?

De voorzitter van Badminton Nederland zegt: "We deden dit ook al in mijn tijd, 25 jaar geleden." En dat klopt ook. Ik heb dit al in de jaren 90 gedaan en het is niet beter of slechter geworden in die tijd. Het is alleen samengebracht onder één noemer. Het is niet origineel, het is niet nieuw en het zal niet bijdragen tot betere badminton spelers bij de jeugd. Het is iets voor de algemene lichamelijke ontwikkeling van kinderen, iets wat ze vroeger op straat kregen en wat ten einde is gekomen door goede gymlessen op scholen en de opkomst van de smartphone (de naam alleen al is misleidend).

Elke dag uren buiten spelen, klimmen, rennen, vallen, jezelf pijn doen, bloed en andere dingen die ervoor zorgen dat je een idee krijgt wat je lichaam wel en niet kan.... Dat is weg uit de maatschappij en vervangen door één of twee keer per week een half uurtje Bamito. Een bekende oud-topspeler en kennis van me zei over de opvoeding van kinderen dat ze leven in een valhelmomgeving waar pijn niet bestaat of kost wat kost voorkomen moet worden. (Ook wel bekend als de rubbertegelgeneratie. -redactie)

Het feit dat we zoiets doen als Bamito maakt de achterstand niet kleiner, alleen maar pijnlijk meer zichtbaar. Het grote gevaar zit hem in het feit dat wanneer je er ook nog eens een prijs voor krijgt, je het idee hebt dat je met iets goeds bezig bent. Als de naam van de prijs zou zijn 'Het Beste Van Alle Slechte Ontwikkelingen Binnen De Badmintonsport', dan zou ik er geen enkel probleem mee hebben. Nu is het in slaap sussen die waarschijnlijk elke ontwikkeling binnen de training van de allerkleinsten zal tegenhouden.

Alles in Nederland (en ook veel van Europa) staat in het teken van een veilige omgeving. Dat leidt tot een totaal verkeerd beeld van de samenleving, want die is helemaal niet veilig. Pijn hebben is een onderdeel van het leren kennen van je grenzen, net zoals tegenslagen, verliezen en teleurstellingen en nog veel meer dingen die de kinderen van vandaag worden onthouden door overbezorgde ouders. Ouders die mij vertellen wat hun kinderen wel en niet mogen doen in Azië omdat het gevaarlijk is, daarmee word ik ook als klein kind behandeld en mijn inschattingsvermogen in twijfel getrokken. Ik woon en kom hier al meer dan 25 jaar en weet dat het hier veel veiliger is dan in Nederland.

Ik zou een voorstander zijn van een ontwikkelingsgroep binnen onze sport die gaat kijken hoe we een inhaalslag kunnen maken door creatief en inventief te denken over jeugdopleiding die veel verder gaat dan een verzameling van 25 jaar oude oefeningen.

Het voorstel ligt al meer dan een jaar bij het bestuur van Badminton Nederland stof te verzamelen, want de bestuurlijke veranderingen en de in 2016 gemaakte plannen zijn nog niet helemaal uitgevoerd. We werken ook aan deze plannen in Denemarken en Engeland. Die maken er werk van en binnen twee maanden zijn er beslissingen gemaakt en komt er iemand naar Vietnam een week om de plannen face-to-face door te praten. Voor Badminton Nederland is het veel te laat en veel te weinig.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

De competitie is afgelopen en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn weer in gang gezet.

27 february 2024

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!