SportSport

Het ontstaan van regels en tradities

Het ontstaan van regels en tradities

In een wetenschappelijk onderzoek naar gewoonten en het ontstaan van tradities hebben onderzoekers een groep van tien apen genomen. Vijf er van werden samen in een kooi gezet. In de kooi stond een trap die naar een tros bananen leidde terwijl op de grond de normale voederbakken stonden.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het duurde natuurlijk niet lang voor er een aap de trap op ging om bij de tros bananen te kunnen komen. Toen dit gebeurde werden de andere apen nat gespoten met koud water. De volgende dag werd dezelfde situatie nogmaals herhaald. Nu werden de apen die niet naar de bananen gingen weer met koud water nat gespoten. Zelfs voor apen was het verband snel gelegd en als een van de apen de trap op wilde gaan, werd dit door zeer agressief gedrag van de anderen voorkomen. De bananen bleven gewoon hangen en geen van de apen besteedde er nog aandacht aan.

Nu haalden de wetenschappers de é aap uit de kooi en vervingen deze met een van de apen uit de andere groep. Deze aap wist dus niet wat er zou gebeuren als hij de trap op zou gaan. Er ver kwam hij niet in zijn poging, want nog voor dat hij de eerste trede op ging hadden de andere vier apen hem al duidelijk gemaakt dat dit niet op prijs werd gesteld in deze groep. De nieuwe aap had geen idee waarom hij dit niet mocht doen, maar het groepsgedrag maakte wel duidelijk dat je maar beter kon laten. De andere vier wisten namelijk iets wat deze aap niet wist.

Een tweede aap werd vervangen en de eerste vervang aap deed zonder te weten waarom mee aan het stoppen van deze aap om naar de bananen te gaan. Langzaam aan werden alle 5 apen uit de eerste groep vervangen door de andere apen. Op het laatst was er geen enkele aap meer in de groep die had mee gemaakt nat gespoten te worden maar de gewoonte / traditie bleef en geen enkele aap haalde het in zijn hoofd de trap op te gaan om de bananen te gaan pakken.

Een van de conclusies van dit onderzoek was dat het nodig is voor organisaties en bedrijven om aan re-engineering te doen en je af te vragen waarom bepaalde regels en gewoonten er zijn en waarom deze zijn ontstaan. Het zijn vaak dit soort regels die innovatie in de weg staan en ook de reden waarom oudere bedrijven en organisaties het vaak zullen afleggen tegen jongere en niet aan traditie gebonden organisaties. Het succes van de nieuwdenkers komt voort uit het halsstarrig vast houden aan oude regels en gewoonte in een tijd waar deze juist tegen je werken.

Je ziet nu dan ook dat het nieuwe landen zijn die met zeer talentvolle spelers komen. Thailand laat zien dat er net als in het tennis in onze sport zeer jonge spelers de wereldtop kunnen halen. Er zijn nog meer landen die niet gehinderd zijn door lange tradities en stokoude organisaties. Ook in een land als Denemarken hoor je vaak dat de huidige generatie niet veel op heeft met de bond. Het aardige is dat er in Denemarken een grote concurrent is, namelijk DGI. Deze heeft geprobeerd samen te werken met Badminton Danmark voor een nieuwe trainersopleiding, maar heeft het opgegeven omdat er veel te langzaam en traditioneel werd gewerkt en gedacht bij de bond. Het gevolg is nu dat DGI - die van oudsher altijd als minder kwalitatief werd beschouwd dan BD - nu een hoger aanzien heeft als het gaat om ontwikkeling en innovatie.

Gelukkig zien we in Nederland dat alles ook langzaam aan afbrokkelt. Meer en meer spelers verlaten de nationale selectie en kiezen voor kwaliteit. Trainers zijn zich er meer en meer van bewust dat ze voor kennis niet bij Badminton Nederland moeten zijn. Gelukkig biedt het internet vaak uitkomst en heeft YouTube zijn eigen trainersopleiding voor die trainer die zichzelf kan ontwikkelen.

Ik heb een paar weken terug een oproep gedaan met verhalen te komen over wat er goed is bij onze bond, juist omdat ik heel vaak word benaderd als er mistoestanden zijn. Ik heb nog geen positieve dingen toegestuurd gekregen en dat kan ook niet kloppen. Er moeten ook dingen goed zijn bij Badminton Nederland.

Dus nogmaals: kom ook met verhalen over de positieve kanten van de bond of kom met voorstellen hoe jullie graag zouden zien hoe de bond zichzelf gaat herontdekken en aan re-engineering gaat doen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!