Jacco Arends: 'Rio is mijn grote doel'

Jacco Arends: 'Rio is mijn grote doel'

Op zijn zesde jaar kwam Haarlemmer Jacco Arends voor het eerst in aanraking met de badminton sport bij het Haarlemse Duinwijck. Nu behoort hij tot de top van het Nederlandse badminton, en speelt in de sterke Duitse Bundesliga.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Jacco, een aantal jaren geleden spraken wij elkaar, toen stond je net op punt om naar Hamburg te gaan. Hoe verliep die overgang?

'Goed. Het vele reizen viel me erg mee. Vaak studeerde ik in de trein naar Hamburg, dus dat kwam goed uit. De wedstrijden in Duitsland zijn van een hogere niveau. De wedstrijden waren elke week spannend. Hiervoor weet ik mij altijd goed op te laden. Na een seizoen ben ik wel verhuist naar een andere club, EBT Berlijn. Dit is de landskampioen en in mijn ogen verreweg de meest professionele club in Duitsland. Mijn eerste seizoen was meteen raak, de kampioenswedstrijd wonnen we overtuigend. Ik sloeg de openingswedstrijd naar binnen!'

Ben je in Duitsland een betere speler geworden?

'Zeker weten. Vooral bij mijn club in Berlijn zit ik met goede internationale spelers in een team. Hier leer ik veel van. Bij deze club is wel veel druk om kampioen te worden. Maar dat zie ik als iets positiefs.'

Wat is nu zo kenmerkend voor het Duitse badminton, en vergelijk dat eens met Nederland.

'In Duitsland is de Bundesliga om de internationale toernooien heen gebouwd. Deze toernooien zijn voor professionele badmintonners zoals mij het belangrijkst. Voorheen was het qua schema in Nederland slecht geregeld. Naar mijn idee zijn daarom veel Nederlandse spelers naar Duitsland vertrokken. Daarnaast denk ik dat de Nederlandse eredivisie niet innovatief genoeg is om de competitie zo spannend mogelijk te maken.'

Je woont in Arnhem, traint op Papendal, en speelt in Duitsland. Is dit niet erg vermoeiend, zeker met al dat gereis?

'Ja dat is het soms wel. Daarnaast reis ik nog jaarlijks naar zo'n 15 toernooien in Europa en af en toe Azië. Maar ik kan dagelijks doen waar ik zo van hou, dus dat neem ik graag op de koop toe.'

Wat zijn je resultaten tot nu toe geweest, en ben je daar tevreden over?

'Tweemaal Nederlands Kampioen en winnaar van de Swedish International in de mannen dubbel. Ja, hier geniet ik nog van.'

Om je te kunnen plaatsen voor Rio 2016 moet je bij de eerste zestien van de wereld komen, gaat dat lukken?

'Nooit met zekerheid te zeggen natuurlijk, maar ik geloof erin. Dit seizoen heb ik als doel om te eindigen in de top 30 van de wereld. Ik sta nu op plaats 40. Nog 6 maanden om 10 plaatsen te stijgen, dat is reëel.'

Je speelt voornamelijk dubbelspel, dan ben je erg afhankelijk van je partner, dat betekent ook dat de keuze voorheen partner heel erg belangrijk is.

'Klopt. Maar dit samenspel met een partner heeft mij persoonlijk beter gemaakt. Zowel als badmintonner, maar ook als mens. Zo'n samenwerking is erg intensief en ik ben mezelf dan ook vaak tegen gekomen. Dubbelspel is niet net zoals in tennis of tafeltennis een ondergewaardeerde discipline. Het is zelfs een totaal ander spelletje dan het enkelspel. Het gaat bijvoorbeeld veel sneller en is vaak sensationeler dan het enkelspel!'

Wat kunnen we de komende jaren nog van Jacco Arends verwachten?

'U kunt erop rekenen mij op uw tv te zien spelen tijdens de Olympische Spelen. In 2016, 2020 en/of 2024. Ik kijk ernaar uit.'

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!